Oh, dear, kraakt het huwelijk van de Middletons?

Roddels, geruchten en speculaties alom: kraakt het huwelijk van de Middletons omdat Carole (61) zo'n beetje bij dochter...

Lees ook

Roddels, geruchten en speculaties alom: kraakt het huwelijk van de Middletons omdat Carole (61) zo’n beetje bij dochter Kate en prins William inwoont?

De een noemt het liefdevolle betrokkenheid, de ander overdreven bemoeizucht. Feit is dat Carole Middleton, de moeder van hertogin Kate, zeer nauw betrokken is bij al haar kinderen. Maar een beetje bedenkelijk is het wel, hoe ze aanschoof bij een romantisch diner van haar dochter Pippa met haar nieuwe vriend James Matthews. Een vrouw van 32 heeft in 2016 tenslotte toch geen chaperonne meer nodig.

Gastvrouw voor vier volwassenen

Carole Middleton 2
Zo worden er ook vraagtekens gezet bij het feit dat ze alom vertegenwoordigd is in het leven van prins William en dochter Kate, hertogin van Cambridge. Carole woont nog net niet op Anmer Hall waar ze alles voor Kate regelt. Terwijl die met een inwonende huishoudster, nanny, tuinteam, beveiliging en huishoudelijk personeel toch niet echt om hulp verlegen zit. En als volwassen vrouw misschien ook zelf de boel eens zou kunnen managen. Ze vroeg haar moeder zelfs om de gastvrouw te zijn op haar meest recente wintersportvakantie in Courchevel, waar ook twee vrienden van de Cambridge’jes bij waren.

Carole is een powervrouw

Carole Middleton 3
Ooit was Carole een ambitieuze powervrouw. Ze begon als stewardess en richtte later met haar man Michael Party Pieces op, een postorderbedrijf in feestartikelen. Het was heel succesvol, de Middletons zijn selfmade miljonairs, die altijd hard hebben gewerkt om vooruit te komen in het leven. Carole is daarnaast ook nog eens een goede kok en zag kans tussendoor kans zagen een hecht gezin te stichten: Kate, Pippa en James (die laatste staat niet op deze foto) zijn verknocht aan elkaar.

Gewaardeerde schoonmoeder

© British Monarchy © British Monarchy

Toen prins William verkering kreeg met Kate, werd ook hij hartelijk ontvangen. Hij heeft altijd vol lof gesproken over zijn schoonouders en hun gezin als voorbeeld gezien van de ‘middleclass normality’ die hij zijn eigen kinderen wilde meegeven. Zijn persoonlijke beeld van een gezinsleven heeft zwaar geleden onder de diepe haat tussen zijn ouders, kroonprins Charles en prinses Diana. In die zin is het geen wonder dat zijn schoonmoeder zo welkom is bij hem en Kate.

Ultieme ‘helicopter mum’

© The British Monarchy Heir / Facebook © The British Monarchy Heir / Facebook

Carole is de stabiliteit tijd zelve, reuze gedisciplineerd en al haar leven lang een helikoptermoeder. Toen de kinderen klein waren, zorgde ze dat ze de juiste boeken bij zich hadden en sleep ze hun potloden voor hen. En nu sjouwt ze dus meer met prins George dan zijn nanny en zorgt Carole liever zelf voor de volmaakte ‘sunday roast’ op Anmer Hall, dan dat ze haar dochter leert hoe die dat kan maken.

De ándere matriarch heeft het laatste woord

Carole Middleton 4

De vraag is wat daar achter zit. Zelfs Carole ontkent niet dat ze een enorme perfectionist is. Snobby Britten zien haar als de ultieme ‘social climber’ die haar dochter aan de hoofdprijs hielp en nu zelf iets teveel geniet van haar ritjes in de koninklijke stoet op Ascot. Dat is een beetje vals, want Carole is nog nooit betrapt op hardop snoeven over de royals. Punt is wel dat ze binnen haar eigen familie als matriarch graag alles regelt, onder het motto: ‘Als je wilt dat iets goed wordt gedaan moet je het zelf doen.’ Maar dat ze in dit geval te maken heeft met een ándere matriarch – de Queen – die ook zo haar ideeën heeft over het leven van William en Kate.

Royals hebben geen ‘gewoon’ leven

© Ian Gavan / Getty Images © Ian Gavan / Getty Images

De Queen vindt dat Kate en William niet ’te middleclass’ mogen worden. Ze verwacht niet van hen dat ze met hun jonge gezin fulltime gaan meedraaien in Buckingham Palace. Maar tegenover alle privileges moet wel meer staan dan wat incidentele werkbezoeken die met name William de laatste tijd veel slechte publiciteit hebben opgeleverd, omdat hij zijn rol als royal niet serieus genoeg zou nemen. En dat betekent onherroepelijk dat de cocon die Carole de Controlfreak zo zorgvuldig rond het gezin heeft gecreëerd open zal moeten worden gebroken. En misschien is het ook wel verstandiger, om twee dertigers het gewoon zelf te laten uitzoeken.

Carole zal een stapje terug moeten doen

Carole Middleton 7
William en Kate gaan brengen in april een bezoek aan India. De kinderen gaan niet mee, het is logisch dat het fijn is voor prins George en prinses Charlotte om dan hun vertrouwde oma in de buurt te hebben. Maar daarna wordt van Carole verwacht dat ze haar eigen leven en Party Pieces weer gaat micromanagen. En haar relatie met echtgenoot Michael weer oppikt, waar ze momenteel nog maar zelden mee wordt gesignaleerd.

Carole heeft een menselijk momentje

© Karwai Tang / Getty Images © Karwai Tang / Getty Images

De geruchten zijn talrijk: hij zou balen dat hij hun bedrijf alleen moet runnen, zij zou zich gedragen alsof ze zelf royal is, wat hij onuitstaanbaar vindt. Vorig jaar zijn ze maar een paar keer samen gezien: bij de geboorte en doop van Charlotte en bij een rugbywedstrijd, waar zij teut leek en hem dat niet leek te kunnen schelen.

Geen scheiding voor de Middletons

Carole Middleton 5

Volgens insiders piept en kraakt het in hun relatie, maar tot een scheiding zal Carole het nooit laten komen. Dat past niet in het perfecte plaatje van ‘middleclass normality’ waarmee ze de aanstaande koning van het Verenigd Koninkrijk aan zich heeft gebonden. We denken zomaar dat er een idyllisch fotomomentje in aantocht is, om alle rimpels glad te strijken. Carole houdt de boel namelijk graag kort…

Laatste nieuws

Zie ook