Jarige George Mikhailovich zou tsaar van Rusland kunnen zijn: waar ging het mis?

Geen land, geen kroon, geen troon, geen vriendin, wel een bazige moeder. En dat terwijl jarige George Mikhailovich (35)...

Lees ook

Geen land, geen kroon, geen troon, geen vriendin, wel een bazige moeder. En dat terwijl jarige George Mikhailovich (35) tsaar van Rusland zou kunnen zijn. Hoe Royal Sneu wil je het hebben?

Groothertog George ‘Georgii’ Mikhailovich van Rusland, is via zijn moeder beoogd opvolger van de tsaar, prins van Pruissen en aanstaand hoofd van het keizerlijke huis van Romanov. Inderdaad, van de familie die in 1918 zo droevig aan zijn einde kwam tijdens de Russische Revolutie. “Alle mensen horen hun voorouders te eren,” zegt hij in New Europe. “Ik weet er veel van, omdat er in 700 jaar veel is geschreven over de Romanovs. Ik doe mijn best om de goede naam in ere te houden.”

Rechtstreekse Romanov roots

© Russian Imperial House © Russian Imperial House

George is geboren in Madrid als het enige kind van groothertog Michael Pavlovich van Rusland en groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland (62) die hier naast hem staat. Maria is de achter-achter-kleindochter van keizer Alexander II van Rusland en het huidige zelfverklaarde hoofd van de Romanovs. Zijn ouders gingen in 1982 uit elkaar, mede vanwege Maria’s fanatisme om haar zoon erkend te krijgen als echte Romanov. Zijn vader vond dat een heilloze actie. Hij gebruikte na de scheiding zijn Russische titel niet meer en zegt over zijn zoon: “Ik heb zijn Duitse paspoort hier, ik draag dat altijd bij me. Erin staat dat hij prins George van Pruissen is.”

Opleiding tot royal Rus

© Marc Deville / Getty Images © Marc Deville / Getty Images

George groeide op in Spanje en Frankrijk, bij zijn oma Leonida, zijn moeder en zijn tante. Op deze foto uit 1992 is hij net geland in St. Petersburg, voor de begrafenis van groothertog Vladimir Romanov. In 1996 keerden moeder en zoon voor langere tijd terug naar Rusland, waar een voormalig bodyguard van wijlen president Boris Jeltsin werd aangesteld als leraar om ‘een echte Rus van hem te maken’. Dit was duidelijk meer de droom van Maria, George wist niet hoe snel hij het huis uit moest komen om te gaan studeren in Oxford.

George woont en werkt in Brussel

George van Rusland 6
George werkte in Brussel voor het Europees Parlement, zat tussen 2008 en 2012 in de nikkelindustrie en begon twee jaar geleden zijn eigen bedrijf in Brussel: Romanoff & Partners. Dit biedt een soort platform voor Russische en Oost-Europese bedrijven om makkelijker samen te kunnen werken met landen binnen de Europese Unie. Wat vermoedelijk een wijze beslissing is. Niet alleen loopt Rusland niet erg warm voor het herstel van de monarchie, Maria’s claim op de troon wordt betwist door andere familieleden, waaronder de tak die naar Denemarken is uitgeweken.

Royal in de marges

George van Rusland 4
George woont in een bescheiden appartement in Brussel, zonder personeel. Binnen de Euro Royals – er zijn familiebanden met Spanje en Engeland, hij stamt af van koning Victoria – is hij bekend en wordt hij geaccepteerd en zelfs een beetje bewonderd om zijn talent als schutter. “We hebben contact met onze Engelse en Spaanse familieleden, het hoort bij het sociale werk van het Keizerlijk Huis,” aldus George. Toch blijft hij zeer op de achtergrond: het huwelijk van prins Albert van Monaco met Charlene Wittstock was een van de weinige royal events waar hij zijn gezicht liet zien.

Betalend hotelgast in ex-paleis

© Russian Imperial House © Russian Imperial House

In Rusland is hij welkom zolang hij maar nergens aanspraak op maakt. George runt er een stichting die hulp biedt aan kankerpatiënten. Hij logeert dan in hotels die ooit paleizen van zijn familie waren, laat zich Georgii noemen en maakt niet de indruk prijs te stellen op strijkages: “Mijn titel drukt me niet neer en zet me evenmin op een voetstuk.” Hij houdt duidelijk van het land, de mensen en de cultuur, maar tsaar worden, dat zit meer tussen zijn moeders oren. “Ik heb geen ander doel dan de mensen dienen en de naam van de familie hoog houden.” Hier bezoekt hij het graf van zijn oma.

Idool: Peter de Grote

George van Rusland 5
Zijn favoriete voorvader is Peter de Grote (1672-1725). “Ik bewonder zijn wil, energie en opofferingsbereidheid,” zegt George. “Hij eiste veel van anderen, maar ook van zichzelf. Hij stierf na een gestrande soldaat in een boot uit het ijzige water te hebben gered. Hij maakte zich veel kennis en veel vakmanschap meester. In mijn werk probeer ik zijn voorbeeld te volgen. Hij was iemand die wat in het buitenland gebeurde niet zaligmakend vond, maar wel probeerde het beste van twee werelden te combineren. Dat is, op mijn eigen bescheiden manier, waar ik me ook mee bezig houdt: mensen bij elkaar brengen, zodat die daar allebei beter van worden.”

Op jacht naar de schat

© Russian Imperial House © Russian Imperial House

Gezien de trend voor morganatische huwelijken (een adellijke match waarbij een van de partners, meestal de vrouw, uit een lagere stand komt) in Europa staat niets George in de weg om voor de liefde te gaan, zoals elke zichzelf respecterende prins of prinses tegenwoordig doet. Hij twijfelt echter: “Ik heb de ware nog niet gevonden en de regels in Rusland zijn streng.” Lees: ‘Mijn moeder wil minimaal prinses Beatrice als bruid, om zoveel mogelijk blauw bloed binnen te slepen.’

Ambitieuze Assepoesters: go!

© Ullstein Bild / Getty Images © Ullstein Bild / Getty Images

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat hij toestemming van de Russisch Orthodoxe kerk én het hoofd van het Huis Romanov zou moeten hebben om zijn positie te houden. Dat wil dus zeggen dat zijn liefdeleven volledig afhangt van de goedkeuring van Maria. Hij houdt zich daarover briljant op de vlakte: “Het belangrijkste is toch liefde en respect tussen man en vrouw.” En liefde en respect voor zijn mamushka, want die kleurrijke moeder krijg je er gegarandeerd bij.

Laatste nieuws

Zie ook