Koningin Sonja promoot Noorse kunst (ook die van haarzelf)

Als er een expositie moet worden geopend, is koningin Sonja van Noorwegen er als de kippen bij. Ze draagt kunst een warm...

Lees ook

Als er een expositie moet worden geopend, is koningin Sonja van Noorwegen er als de kippen bij. Ze draagt kunst een warm hart toe: “Het ontroert en is wat ons menselijk maakt.” 

De Noorse koningin is beschermvrouw van zo’n beetje elke kunstzinnige stichting in Noorwegen. En is niet lui in het promoten van haar landgenoten. Zo bemoeide Sonja zich stevig met de expositie van Nikolai Astrup (1880-1928), ook bekend als ‘het best bewaarde geheim van Scandinavië.’ En reisde zelfs persoonlijk naar Londen om de tentoonstelling, de eerste internationale voor de tijdgenoot van Edvard Munch (die van ‘De Schreeuw’), te openen.

Enthousiast over Noorse kunst

koningin sonja kunst london

Daarbij gaf Hare Majesteit meteen een koninklijk kunstcollege over het majestueuze werk van Astrup: “Hij deed zijn best de mystiek en magie van de Noorse natuur te vangen en hij gebruikte sterke kleuren. Er wordt wel gezegd dat de levendigheid van de kleuren van Astrup is geïnspireerd op die van de aarde zelf. Op de met regen doordrenkte bergen, mossen en korstmossen, de watervallen en de gletsjers.”

Zelf meer grafisch onderlegd

Koningin Sonja staat erom bekend zeer democratisch naar kunst te kijken. Ze houdt van klassiekers zoals die van Astrup, maar heeft evenveel liefde voor handwerk, volkskunst en zaken die niet als dan als ‘fröbelwerkjes’ kunnen worden omschreven. Zelf fotografeert ze niet onverdienstelijk en maakt grafische prints van haar foto’s. “Het is mijn manier om de imposante natuur van het land te beleven,” zegt ze.

Sonja heeft haar eigen Award

koningin sonja en prinses Beatrix 2015

Het werk van koningin Sonja (hier met die ándere kunstliefhebber, prinses Beatrix, bij werk van Van Gogh en Munch) is goed genoeg om te worden geëxposeerd, het werd in 2011 en 2013 tentoongesteld. Vanwege haar liefde voor de kunst reikt ze om het jaar haar eigen prijs uit: de Queen Sonja Nordic Art Award. Zelf komt ze daar overigens niet voor in aanmerking: “Daar ben ik beslist niet goed genoeg voor, ik ben meer een liefhebber dan een kunstenaar.” Oordeel zelf, dit zijn prints van haar hand:

‘Lightning’ door koningin Sonja

Kunst koningin Sonja 2 lightning

Koningin Sonja’s ‘Nordic nature’

Kunst koningin Sonja 1

‘Leaves’ door koningin Sonja

Kunst koningin Sonja 3

Ook leuk: deze celebrity’s zijn net zo artistiek als deze royal!

Laatste nieuws

Zie ook