Thee, theater en nog 13 dingen die je wilt weten over jarige prins Edward (52)

Jarige prins Edward is tegenwoordig de stille man van de Windsors, maar ooit danste hij heel dégénéré luidkeels zingend...

Lees ook

Jarige prins Edward is tegenwoordig de stille man van de Windsors, maar ooit danste hij heel dégénéré luidkeels zingend over het podium.

Edward is de jongste zoon van koningin Elizabeth II en was als kind al een beetje anders dan zijn intelligente oudste broer Charles, zijn no nonsens zus Anne en zijn rauwdouwer broer Andrew. Edward was dol op romantische verhalen. Wist heel zeker dat het in de tuin van Windsor Castle wemelde van de elfjes en kabouters. En was de enige die ook het sprookje van de monarchie zag: hij was gefascineerd door de juwelen en tiara’s van zijn moeder. Wat het des te opmerkelijker maakt dat de 9de in de lijn der troonopvolging tegenwoordig uitblinkt in ingetogen degelijkheid. Wat moet je weten over prins Edward, graaf van Wessex?

1. Prins Edward staat graag op het podium

© Cambridge News © Cambridge News

Dat hij werd toegelaten in Cambridge zorgde voor de nodige controverse, want gezien zijn cijfers kwam hij hier absoluut niet voor in aanmerking. Toch zag hij kans Masters of Arts te worden, al wordt hij in Cambridge vooral herinnerd als de ’toneelprins’. Edward de Pompeuze speelde onder andere Sid the Swordseller in een pantomime over een ridder op zoek naar een magische soufflé (as you do). Reed rond in een zwarte taxi om een show te promoten. En leidde zo een parade van studenten in baljaponnen en jacquets door de straten. Flamboyant type, dus.

2. De marine was niet aan Edward besteed

© Tim Graham / Getty Images © Tim Graham / Getty Images

Edwards tijd bij de Koninklijke Marine was geen succes: na vier maanden haakte hij al af, na nog geen derde van zijn training te hebben gevolgd. Te gevoelig en te weinig gelegenheid om te zingen en te tapdansen, vermoedelijk. Zijn vader prins Philip, zelf nogal een houwdegen, gaf hem zo’n donderpreek dat Edward snikkend door Buckingham Palace liep. Hij verlangde innig terug naar zijn gap year, waarin hij in Nieuw Zeeland een schaap speelde in een reizende voorstelling.

3. Hij zette thee in het theater

© Onbekend © Onbekend

Alsof falen bij de marine al niet gênant genoeg is in een familie vol bikkels besloot prins Edward carrière te maken in de entertainmentindustrie. Zo werkte hij een tijdje voor Andrew Lloyd Webber waar hij als productieassistent achter de schermen van ‘Phantom of the Opera’, ‘Cats’ en ‘Starlight Express’ werkte. Productieassistent is in dit geval een chique titel voor wat in werkelijkheid niet meer was dan thee zetten voor de staf. Op deze foto uit 1995 heeft hij net even wat PG Tips theezakjes gehaald. In thee zetten is hij buitengewoon goed. Hij zette in Cambridge ook regelmatig thee in een verzorgingstehuis en zijn moeder komt eveneens regelmatig langs voor een vers gezet kopje.

4. Edwards favoriete lied is ‘I dreamed a dream’ uit Les Miserables’

5. Hij had vele showbizz-scharrels

© Irish Mirror © Irish Mirror

De tv- en theaterwereld leverden in de jaren tachtig Edwards eerste vriendinnen op: hij had wat met onder andere presentatrice Ulrika Jonsson (hier in het geel) en actrice Ruthie Henshall. Ulrika maakte voor eens en altijd een einde aan de geruchten dat de prins meer op mannen zou vallen: “Hij is absoluut niet gay en ik kan het weten.”

6. Edward zette de Windsors voor gek

In 1987 ging Edward een stapje verder met ‘It’s a royal knockout’. Dit was een kruising tussen ‘Spel Zonder Grenzen’ en ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Met zijn zus, prinses Anne, zijn broer prins Andrew en zijn schoonzus Sarah als teamleiders ging hij de strijd aan met het volk. Onder leiding van Rowan Atkinson als Blackadder. Het was tenenkrommend, de Queen keurde het af, het hof gniffelde en na afloop van de uitzending was overduidelijk dat we de royals nooit meer zo zouden zien. Zelf zat hij er niet zo mee: “Het leven is één grote act.”

Het leven is één grote act.

7. Spielberg heeft niets van hem te vrezen

© Ardent Media © Ardent Media

Zakelijk succes had hij ook niet. Tussen 1993 en 2002 was Edward directeur van Ardant Productions waarmee hij dodelijk saaie documentaires over familieleden maakte. Het bedrijf draaide permanent verlies en Edward maakte een faux pas door zijn neef William te filmen op de Universiteit van St. Andrews, terwijl juist met de media was afgesproken dat ze hem daar met rust zouden laten. De Queen mopperde en Williams vader Charles was woedend, zodat Edward al snel zijn taken neerlegde. Ardent Productions werd in 2009 opgeheven met precies 40 pond op de balans, de investeerders waren al hun geld kwijt.

8. There’s no business like showbusiness

© Getty Images © Getty Images

Sophie Rhys-Jones leerde hij kennen tijdens een tennisevent, ze hadden al zes jaar verkering toen hij met een Asprey and Garrard 18 karaat verlovingsring van 105.000 pond op de proppen kwam. De foto’s van hun huwelijk moesten worden geretoucheerd omdat prins William er niet blij genoeg opstond. Hoffotograaf Sir Geofrey Shakerley toverde de toen knorrige 17-jarige om tot een stralende prins. William was overigens niet de enige dwarsligger, want ondanks de dresscode ‘geen hoeden’ kwam de moeder van de bruidegom wel degelijk met een hoed. Nobody tells the Queen what to do!

9. De prins is nu fulltime royal

Edward gezin Ascot 2015
Sindsdien houdt prins Edward zich gedeisd en is hij als full time royal samen met zijn vrouw, gravin Sophie, volledig inzetbaar om zijn moeder te ondersteunen. Edward is onder andere president van de Commonwealth Games en vertegenwoordigt de Windsors regelmatig in het buitenland. Daarnaast is hij betrokken bij zo’n tachtig stichtingen en goede doelen. Sophie en hij hebben twee kinderen: lady Louise (12) en James (8), burggraaf Severn. Het gezin woont op het enorme landgoed Bagshot Park. Edward is opmerkelijk populair, sinds hij van ‘prins zijn’ zijn beroep heeft gemaakt.

10. Shakespeare in Love leverde zijn titel

© Shakespeare in Love © Shakespeare in Love

Als zijn vader er niet meer is, erft Edward de titel ‘hertog van Edinburgh’: van alle kinderen is Edward Philips lievelingetje. Voor de titel die hij in 1999 bij zijn huwelijk kreeg, werd op zijn suggestie ‘graaf van Wessex’ gecreëerd. Hij liet zich hierbij inspireren door ‘Shakespeare in Love’ (1998), waarin Colin Firth ? de Earl of Wessex speelt. Eens een showbizz-liefhebber…

11. Edward leverde een Disneyprins op!

© Enchanted / Disney © Enchanted / Disney

Prins Edward in ‘Enchanted’ (2007) is geïnspireerd op de echte prins Edward. In de speelfilm is hij knap, een tikje onhandig en een beetje traag. Bovendien getuigt hij van gevoel voor drama en is hij niet al te snugger. Als Narissa zegt: ‘Vind je dat niet een beetje melodramatisch, schat?’ zegt Edward theatraal: ‘Ik weet niet wat ‘melodramatisch’ betekent.’ Wat Edward echt ten voeten uit is. De rol wordt gespeeld door James Marsden en de prins – door zijn kinderen vertrouwd met all things Disney – kon er om lachen.

12. Hij doet enge dingen…

Edward zoon schietincident
In november 2014 dook een foto op van de graaf van Wessex die zijn jachtgeweer in de nabijheid van zijn zoon leek af te vuren. Edward werd roekeloos gedrag verweten en het werd een fikse rel. Overigens zonder gevolgen: ook dit jaar was James bij de fazantenjacht van zijn vader.

13. Verwend is prins Edward niet

© Universal Orlando Resort © Universal Orlando Resort

Een hotel op Raithlin Island cancelde in 2010 een boeking van Edward en Sophie, omdat de royal regelneven niet wilden zeggen wie de hoge gasten waren. Het stel dineerde toen zonder morren in de plaatselijke pub met cocktailworstjes, worstenbroodjes en sandwiches. Ook over een ‘pint’ doen ze niet moeilijk. Hier geniet hij met Sophie van een pul Butterbeer in de Wizarding World of Harry Potter in het Universal Orlando Resort. Proost, prins Edward. Of Jaws, sinds hij door de Windsors wordt genoemd, sinds hij als tiener een beugel moest dragen. Van je familie moet je het hebben.

Laatste nieuws

Zie ook