Zien: eerste staatsieportret van prins Oscar

Zien: het eerste staatsieportret van prins Oscar van Zweden, die hieronder vredig ligt te slapen in zijn wiegje in Palei...

Lees ook

Zien: het eerste staatsieportret van prins Oscar van Zweden, die hieronder vredig ligt te slapen in zijn wiegje in Paleis Haga.  

De prins heeft de eerste dagen van zijn leven in alle rust thuis doorgebracht bij zijn ouders, prinses Estelle en de nanny’s. Maar intussen was er volop reuring om hem en kwam zelfs het kabinet bijeen om hem officieel welkom te heten. Oscar is natuurlijk al prins van Zweden, maar van zijn opa, Koning Carl Gustav, kreeg hij ook meteen een extra titel. Het prinsje is hertog van Skåne, een gebied in het zuiden van Zweden tussen Halland en Småland. Het is 11.007 km2 en heeft ruim 1,2 miljoen inwoners. We hebben wel eens beroerdere geboortecadeautjes gezien.

Dit is ‘m dan: prins Oscar!

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Zowel de prins als de koning is vernoemd

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Inmiddels is er ook wat meer bekend over zijn namen. Gustav is natuurlijk naar zijn opa, de koning van Zweden (hier rechts, in 2009, op Victoria’s 32ste verjaardag). En Olof zou zomaar een variatie op de sneeuwpop in ‘Frozen’ kunnen zijn (Estelle is een grote fan), maar het is ook de eerste doopnaam van prins Daniel (links) die werd geboren als Olof Daniel Westling. Aan Oscar zit een mooie geschiedenis vast: dit was een legendarisch figuur in de familie.

Oscar was een verliefde, eigenwijze oom

© Wikimedia Commons © Wikimedia Commons

Prins Oscar Bernadotte (1859-1953) werd in 1885 werd verliefd op Zweedse aristocrate Ebba Munck, een hofdame van kroonprinses Victoria van Baden. Shock & horror aan het hof. Ebba werd ontslagen, Oscar moest van zijn ouders minimaal twee jaar wachten met een huwelijk. Ze hoopten dat de liefde dan wel zou zijn gedoofd. In 1887 liet Oscar weten nog altijd van Ebba te houden en kreeg met frisse tegenzin van zijn vader toestemming voor een huwelijk. Al moest hij wel zijn titel ‘prins van Zweden’ opgeven en dienden zijn drie broers een document tekenen waarin ze beloofden nooit beneden hun stand te trouwen.

Oscar gaf alles op voor zijn grote liefde

© Illustrated London News © Illustrated London News

Het hof bleef in shock over het huwelijk dat om die reden in het Engelse Bournemouth werd gesloten, maar het Zweedse volk toonde veel begrip voor de love match. Men zei dat er een brug was gebouwd tussen de royals en de gewone mensen: de Munck Brug. Als prinsje Oscar vernoemd is naar deze verre oom, is dat niet alleen een teken dat zijn ouders zich bewust zijn van het belang van een goede band met hun onderdanen. Het is ook een beetje eerherstel voor oom Oscar. Victoria en Daniel weten wat wachten op de grote liefde is: ze moesten zelf acht jaar volmaken voor ze zich mochten verloven.

Estelle’s dilemma: hamster of broertje?

© Kungahuset.se Te Deum © Kungahuset.se

Prinsje Oscar heeft inmiddels al de nodige eerbetonen achter de rug. Er zijn kanonschoten voor hem gelost en in de slotkerk van het paleis kwam de koninklijke familie bijeen voor een Te Deum dankdienst. Prinses Estelle zit hier op een schattig klein Louis XV stoeltje tussen haar vader en oom Carl Philip. Ze lijkt er hier nog niet helemaal uit of ze misschien toch niet liever een hamster dan een broertje had gehad. Voor prinses Sofia in het lichtgrijs was het een hele zit (een zwangerschap van acht maanden drukt nogal op de koninklijke blaas). En Chris O’Neill maakte een goede beurt door over te vliegen vanuit Londen om zich bij zijn vrouw prinses Madeleine (in het zwart) te voegen.

Laatste nieuws

Zie ook