17 dingen die van The Queen een echte baas maken

The Queen of England wordt binnenkort 90 jaar. Ze peinst niet over aftreden, en leeft als een baas - ronduit badass. Zo...

The Queen of England wordt binnenkort 90 jaar. Ze peinst niet over aftreden, en leeft als een baas – ronduit badass. Zo pakt ze dat aan.

Er zijn wel mee koninginnen die overal boven lijken te staan. (Hallo Margrethe II, recent nog lekker gerookt bij de kleinkinderen?) Máxima is veelbelovend – meer leer, minder mediacode, graag – en Beatrix viel in 1988 even aanbiddelijk uit haar statigheid door een spontane kus in de Jordaan. Maar geen van hen is zo cool als The Queen, die kordaat regeringsrecords verbreekt en weet wat ze met een blaffer moet doen. Daarom 17 dingen die bewijzen: It’s good to be the Queen.

1. Ze heeft haar eigen persoonlijke dichter die wordt betaald in sherry.

2. Ze reist zonder paspoort

Queen 2 paspoort
Omdat iedereen weet dat ze de Queen is, uiteraard. Maar ook omdat alle Britse paspoorten worden uitgevaardigd uit naam van Hare Majesteit. En ze kan moeilijk zichzelf een paspoort geven. De rest van de Windsors heeft overigens wel een paspoort, alleen Elizabeth II komt hier mee weg. Zoals ook alleen zij is vrijgesteld van de Engelse versie van de Wet Openbaarheid Bestuur en all the way onschendbaar is. That’s just how she rolls.

3. Ze had Daniel Craig als co-star

Hoe gortdroog wil je de Engelse humor hebben? Voor de opening van de Olympische Spelen toonde ze zich ‘a very good sport’ door zich door dat ándere Engelse icoon, James Bond, op te laten halen voor een skydive in het Olympisch Stadion. Voor dat laatste gebruikte ze overigens een stuntdubbel, want als Queen heeft ze uiteraard mensen om zich voor haar te pletter te laten vallen. Maar het leverde wel geweldige beelden op van haar werkkamer, een tikje nerveuze Daniel Craig en de corgi’s, die allemaal keken alsof ze geheime spionnen waren. Wat ze vermoedelijk ook zijn.

4. Ze hoeft geen belasting te betalen, maar doet dit vrijwillig, sinds 1992

5. Ze kan heel goed imiteren

Queen 05 Thatcher 2
Niet alleen de wat aanstellerige leden van de koninklijke familie – hoi prinses Michael van Kent! – zijn hier het slachtoffer van, de Queen kan ook feilloos vele premiers imiteren. De minister-president she loved to hate was Margaret Thatcher (als blikken konden doden…) die op vele familiefeestjes langskwam. Maar ze kan ook leuk de schutterige John Major en manisch grijnzende Tony Blair nadoen. Oh, W.A. toe, doe eens een Rutte!

6. Ze is een pittige chauffeur zonder rijbewijs

Queen 06 rijbewijs
Rijbewijzen en kentekenplaten, dat zijn dingen voor het plebs. De Queen mag rondrijden zonder deze twee en doet dat ook. In 1998 vroeg ze (toen nog) prins Abdullah van Saoedi-Arabië of hij zin had in een ritje over landgoed Balmoral. De kroonprins schoof op de passagiersstoel van de Landrover en was verbijsterd dat Elizabeth zelf achter het stuur kroop. In zijn eigen land mogen vrouwen namelijk niet rijden. Hij was ronduit ongerust terwijl ze onophoudelijk kletsend over steeds smallere bergpaden scheurde. Toen hij haar vroeg langzamer te rijden en zich op de weg te concentreren, trapte ze het gaspedaal nog wat dieper in. That’s our girl!

7. Ze heeft haar eigen pinautomaat

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Hoewel ze zelf nooit cash in haar beroemde handtas heeft – ook daar heeft ze haar mensen voor – bezit de Queen wel een eigen pinautomaat. In de kelder van Buckingham Palace liet privébank Coutts er eentje installeren, waar de Windsors in alle discretie kunnen pinnen.

8. Ze neemt haar territoriale wateren serieus

Queen 08 dolfijnen
De Queen is eigenaar van alle steuren, walvissen, bruinvissen en dolfijnen in de territoriale wateren rond Groot-Brittanië. Deze wet stamt uit 1324 en is nog steeds van kracht, al maakt ze er geen aanspraak op. Het geeft wel het bekende ‘Rule, Brittania, Britannia rule the waves’ een heel nieuwe lading.

9. Ze is eigenaar van alle Engelse zwanen

Queen 09 Zwanen
Al sinds 1200 is de Engelse monarch eigenaar van alle knobbelzwanen in het open water van het Verenigd Koninkrijk. Niet uit dierenliefde, maar om chic te kunnen kluiven, overigens. Het verwonden of doden van een zwaan door ordinaire stervelingen werd gezien als het equivalent van staatsverraad en majesteitsschennis, waarop de doodstraf stond. Dat laatste werd recent niet meer gehandhaafd, maar de wet is pas in 1998 veranderd. De Queen gaat overigens losjes met dit recht om en bemoeit zich ceremonieel alleen met de zwanen die dichtbij in de Theems beeldig liggen te wezen, tijdens de Swan Upping ceremonie. Hierbij worden de zwanen geteld, gewogen, eventueel geringd en weer vrijgelaten onder het goedkeurend oog van hun baas.

10. Ze kan auto’s repareren

Queen 10 autos
Niet alleen is Elizabeth II het enige nog levende staatshoofd dat in WOII actief diende, in de Women’s Auxiliary Territorial Service leerde ze rijden met militaire trucks. Die ze desgewenst ook repareerde. Toen de toenmalige koning en koningin ooit samen met prinses Margaret langskwamen, troffen ze haar aan in een overall, boven de motor van een Rode Kruis truck. Strálend.

11. Ze is niet alleen staatshoofd maar ook hoofd van de Church of England

12. Ze heeft dit jaar vele verjaardagen

Queen 12 verjaardag
Normaal gesproken heeft de Queen al twee verjaardagen: de echte op 21 april en de koninklijke in juni, waarin ze zich Trooping The Colour laat welgevallen. Want een beetje koningin verdient veel pump & circumstance. En wil zien hoe haar royal guards bezwijken onder haar luisterrijke aanblik (niet waar, ze informeerde later persoonlijk hoe het met de flauwvaller was). Dit jaar wordt haar verjaardag op honderden verschillende manieren gevierd, onder andere met een paardenspektakel in de open lucht.

13. Ze is triggerhappy

Queen 13 wapens
In WOII leerde ze met wapens omgaan en ze mag nog altijd graag een trekker overhalen. Zonder oordopjes, de bikkel.

14. Ze was al digitaal vóór internet

© British Monarchy © British Monarchy

Het Engelse koningshuis was een van de eerste die sociale media omarmde en post zich tegenwoordig helemaal gek met filmpjes en gebeurtenissen, om hun luxe leven te verantwoorden aan het volk. Elizabeth was er als de kippen bij: die stuurde haar eerste e-mail vanaf een legerbasis in 1976 en was daarmee de eerste monarch die digitaal ging. Ze heeft een laptop en ook al jaren een mobieltje, maar een potje Royal Wordfeud zit er niet in: ze belt er uitsluitend mee.

15. Ze is bijna 90 en rijdt nog altijd paard

Queen 15 paard
Als het weer het toestaat, wordt de Queen wekelijks gespot in Windsor Great Park op haar geliefde pony Carltonlima Emma. Zonder cap, want daar gaat haar haar zo plat van zitten (hoe Beau Monde is dat?). Ze meent genoeg te hebben aan een hoofddoekje. Wel draagt ze fashionable jodhpurs. Eén van haar vaste maatjes is het ándere paardenmeisje van de Windsors, haar schoondochter gravin Sophie.

16. Ze is een mode-icoon

© Christopher Furlong / Getty Images © Christopher Furlong / Getty Images

Elizabeth staat in alle bladen, celebrity’s drommen om haar heen en ze heeft een volstrekt unieke look, volledig matchy-matchy in snoepkleuren.

17. Ze heeft écht macht

© Getty Images © Getty Images

Hoewel het dagelijks bestuur in handen ligt van de regering en de Queen vooral een ceremoniële rol heeft, heeft ze toch het recht om tijdens een ‘ernstige constitutionele crisis’ het advies van haar ministers naast zich neer te leggen of zelfs helemaal niet naar hen te luisteren. Dit is nog nooit gebeurd, maar ze kán het wel. Zoals ze als staatshoofd van Australië ook het volledige Australische kabinet kan ontslaan, als dat zich misdraagt. Het gebeurde in 1975, om een einde te maken aan een ‘government shutdown’ die het land lam legde. Met instant resultaat: binnen drie uur waren er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Zie ook deze heerlijke blik die zegt: ‘You shall do as I bloody well say.’ God Save The Queen!

Laatste nieuws