Dit is waarom een iPhone je maar 9 minuten laat snoozen

Een traditionele wekker gebruiken we allang niet meer: het is veel handiger om het alarm op je smartphone te zetten. Als...

Lees ook

Een traditionele wekker gebruiken we allang niet meer: het is veel handiger om het alarm op je smartphone te zetten. Als je weleens op de snooze-button drukt dan weet je dat jouw iPhone negen minuten later weer af gaat. Maar waarom precies 9 minuten, en niet 10?

Hup, uit de veren als de wekker gaat! Hoewel we ons vaak voornemen om écht meteen uit bed te stappen, maken we ons er allemaal weleens schuldig aan om op de snooze-button te drukken zodat we nog éven kunnen blijven liggen voordat de drukte van de dag weer begint. Als jouw iPhone als wekker dient dan weet je dat je 9 minuten de tijd krijgt om te snoozen.

Die 9 minuten lijken willekeurig gekozen, maar niet is minder waar. Het heeft allemaal te maken met de geschiedenis van wekkers. De snooze-tijd heeft altijd al uit negen minuten bestaan, want volgens diverse onderzoeken is meer dan 10 minuten snoozen te lang. Dan zouden we weer in een te diepe slaap vallen. Vandaar dat er voor 9 minuten is gekozen!

Nu we tegenwoordig vooral digitale wekker gebruiken, hebben programmeurs de traditie voortgezet. Ook is het makkelijker, omdat het mechaniek van de digitale wekkers op die manier alleen maar naar het laatste cijfer hoeft te kijken. Als je wekker om 8.15 gaat, dan zal de wekker na het snoozen weer om 8.24 gaan.

Klinkt plausibel. En áls je dan een keertje langer wilt snoozen, kun je altijd nog een extra wekker zetten.

Slaap je slecht? Dat heeft waarschijnlijk te maken met één van deze zeven redenen.

Laatste nieuws

Zie ook