Jarige Jazmin Grimaldi (24) moet van vader Prins Albert aan de bak

Oh dear. Jazmin Grace wordt vandaag 24, en moet van haar vader aan de bak. Prins Albert van Monaco vindt namelijk dat zi...

Lees ook

Oh dear. Jazmin Grace wordt vandaag 24, en moet van haar vader aan de bak. Prins Albert van Monaco vindt namelijk dat zijn buitenechtelijke dochter wat meer ‘duiding’ in haar leven nodig heeft.

Grote woorden van een man die zelf tot zijn 47ste als royal lanterfanter door het leven ging. Hij feestte het liefst met modellen en verwerkte hier en daar wat buitenechtelijke kinderen. Jazmin is daar de oudste van – hij kreeg haar met de Amerikaanse Tamara Rotolo. Albert deed lang moeilijk over een DNA-test, omdat zijn vader het allemaal nogal een schande vond. Maar toen prins Rainier was overleden en Albert in 2005 vorst van Monaco werd, regelde hij alles binnen een jaar. Jazmin Grimaldi komt niet in aanmerking voor troonopvolging, maar is wel écht zijn dochter en deelt mee in de erfenis.

Vakantie met de Grimaldi’s

Jazmin en Alexandre
Jazmin Grace was verrukt over deze ontwikkeling en heeft de laatste tien jaar een warme band met haar vader opgebouwd. Ze bezoekt hem vaak en viert vakantie in Monaco met zijn andere buitenechtelijke zoon Alexandre Coste (hier gepixeld, sorry) en haar neven en nichten. Nadeel van het hechte contact is dat Albert zich intensiever bemoeit met haar leven. Dat in zijn ogen dus wat doelloos is.

Socialite zonder doel

Jazmin Grace affiche
Jazmin woont in New York waar ze tot 2014 internationale betrekkingen studeerde aan Fordham University. Sindsdien vlindert ze van modeshow naar receptie, als de Monegaskische versie van prinses Beatrice van York. Ze speelde in een bandje, trad solo op met de voorstelling ‘Fall in love with Jaz’ en wil ‘iets in de muziek’. Jazmin: “Ik voel me verwant met iedereen van Sia tot Freddy Mercury.”

Gul met andermans geld

© Jazmin Fund © Jazmin Fund

Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat Beyoncé zich zorgen moet gaan maken. Prins Albert zou graag zien dat zijn oudste kind gewoon haar studie omzette in een baan, of desnoods meer werk zou maken van haar stichting Jazmin Fund, een pet project in Fiji. Toen Jazmin Fiji in 2006 bezocht werd ze geconfronteerd met de armoede daar ter plaatse, waar ze vervolgens haar eigen, tropische en zeer fotogenieke goede doel in vond.

Oudste Grimaldi is verliefd op Fiji

© Jazmin Fund © Jazmin Fund

“Fijiërs hebben een prachtig geest,” zegt ze. “Ze lachen allemaal en verspreiden geluk om zich heen. Ze bezitten weinig en zijn erg arm, maar ze compenseren dat met rijke harten.” Aldus de mede-erfgename van een trustfund dat tegen de 1 miljard euro aanschurkt. Waar ze voor zover bekend niet gul mee is, want ze vraagt vooral om donaties om haar dierbare Fiji te helpen.

Nobele plannen

© Jazmin Fund © Jazmin Fund

“Op Fiji is veel niet wat wij hier voor lief nemen,” zegt Jazmin Grace. “Elektriciteit, bestrating, communicatiemiddelen, medische spullen. Hun leven zou al beter worden van de simpelste dingen. We hebben inmiddels schoolspullen en duizenden vitaminen aan zwangere vrouwen kunnen uitdelen. En een hemelwateropvang gerealiseerd op een eiland waar vaak waterschaarste heerst. Maar ik wil door met grotere dingen, zoals klinieken en scholen, en een centrum voor kinderen.”

Vaderlijke uitdaging voor Grimaldi

© Jazmin Grace Instagram © Jazmin Grace Instagram

Albert vindt dat ze daar maar eens werk van moet maken en heeft haar naar verluidt een uitdaging gegeven. Als ze kans ziet er voor haar 25ste een school te bouwen, doneert hij het geld voor een kliniek. Zo hoopt hij dat Jazmin serieus aan de slag gaat, in de stijl van neef Louis en nicht Pauline.

En dan nu: geen woorden, maar daden!

© Jazmin Fund © Jazmin Fund

Of het wat gaat worden, hangt nu van Jazmin Grace, haar werklust en haar vindingrijkheid af. De wil is er in ieder geval. “Ik heb altijd al mensen willen helpen,” zegt ze. “Als kind gaf ik geld aan daklozen en zat ik in de goede doelencommissie van school waar ik later voorzitter van werd. Anderen helpen geeft me enorm veel plezier en voldoening. Het geeft me een goed gevoel dat ik iets kan terug doen en mijn tijd op aarde nuttig gebruik.” Eens kijken of het haar gaat lukken. Ze heeft 365 dagen de tijd om haar mooie woorden om te zetten in iets concreets. Happy birthday Jaz!

Laatste nieuws

Zie ook