Spaanse Royals vrezen het ergste: moet prinses Cristina brommen?

Het zijn spannende dagen voor de Spaanse royals. Moet prinses Cristina (50) brommen nu haar man Iñaki Urdangarin (48) wa...

Lees ook

Het zijn spannende dagen voor de Spaanse royals. Moet prinses Cristina (50) brommen nu haar man Iñaki Urdangarin (48) wanbeleid met spookpersoneel heeft toegegeven?

Urdangarin heeft voor de rechtbank toegegeven dat er fictieve personen op de loonlijst stonden van zijn voormalige stichting Nóos en zijn bedrijf Aizon. Daarmee kan hij vrijspraak vergeten en wordt de kans ook steeds groter dat zijn vrouw Cristina, die van alles op de hoogte was, zal worden veroordeeld. Koning Felipe VI van Spanje heeft zijn zus en zwager hun  titels (hertog en hertogin van Palma) al ontnomen en distantieert zich van zijn controversiële familieleden. Brr.

Verduistering van € 6,2 miljoen

Inaki Urdangarin rechtszaak 1
Urdangarin staat terecht voor onder meer fraude, valsheid in geschrifte en verduistering van 6,2 miljoen euro aan overheidsgeld. Hij kan daarvoor maximaal 19 jaar gevangenisstraf krijgen. Prinses Cristina staat alleen terecht voor belastingontduiking.

Dat weet ik niet, dat kan ik me niet herinneren, dat zou kunnen.

Iñaki weet van de prins geen kwaad

Inaki Urdangarin rechtszaak 2
Iñaki maakte geen verpletterende indruk in de rechtbank. Pips en nauwelijks hoorbaar beantwoordde hij de vragen van de rechter. Hij zei niets van de rekeningen te weten die de stichting Nóos aan de regeringen van de Balearen en Valencia verstuurde. “Ik ben geen boekhouder, ik snap niets van administratie,” aldus de ex-hertog die ook grossierde in ‘dat weet ik niet’, ‘dat kan ik me niet herinneren’ en ‘dat zou kunnen’.

Koninklijke vriendjespolitiek

Inaki Urdangarin rechtszaak 3
Urdangarin ontkende commissies te hebben opgestreken (“Ik ben geen comisionista!”), maar erkende dat hij inderdaad mensen in dienst had “waarvan ik het bestaan niet wist. Ik heb dit in de loop van dit proces ontdekt.” Op de vraag van de rechter of het bedrijf dan niet van hem was, bleef Iñaki het antwoord schuldig. Duidelijk was wel dat zich onder de ‘niet-werkende medewerkers’ en neef en een nicht bevonden. Wat het natuurlijk des te vreemder maakt dat hij zogenaamd van niets wist.

Nu is Cristina aan de beurt

Inaki Urdangarin rechtszaak 5
Deze week wordt Urdangarin verder verhoord, daarna is prinses Cristina aan de beurt, die het verduisterde geld duidelijk leuk heeft besteed. Zij kan maximaal acht jaar achter de tralies belanden. Iñaki en Cristina trouwden in 1997 en hebben samen vier kinderen: Juan (16), Pablo (15), Miguel (13) en Irene (10). Sinds de fraudezaak in 2013 aan het licht kwam, woont Cristina met de kinderen in Geneve. Het stel is ondanks alles nog altijd bij elkaar en vastbesloten “dit samen te doorstaan.”

Laatste nieuws

Zie ook