Prins William werkt te weinig en ligt nu onder vuur

Prins William de Werkschuwe (33) werkt slechts 20 uur per week in de traumaheli. Daarnaast legde dit jaar nog maar twee...

Lees ook

Prins William de Werkschuwe (33) werkt slechts 20 uur per week in de traumaheli. Daarnaast legde dit jaar nog maar twee royal werkbezoeken af. Hoe lui is de aanstaande koning van Engeland?!

Het plan van prins William was om vier dagen dienst te draaien voor de East Anglian Air Ambulance en dan vier dagen vrij te zijn. In praktijk is hij er bijna nooit, volgens bronnen binnen het heliteam. En niet vanwege royal verplichtingen, want ook daar loopt William de kantjes ervanaf. Zijn 94-jarige grootvader Philip legt nog meer werkbezoeken af dan de hele jonge generatie bij elkaar: 250 in 2015. William, Kate en Harry staan samen op 198.

Heerlijke champagneproblemen

William de Luie 1

De officiële verdediging is dat William niet meer zou mógen werken – zowel in de traumaheli als in zijn prinsenrol – door Europese regels rond rusttijden voor piloten. Met andere woorden: de arme knul moet bijkomen van wel twintig uur in vier dagen werken (#champagneproblemen). Zelfs de Civil Aviation Authority noemt dit onzin: “In hun vrije tijd mogen piloten doen wat ze willen, ook ander betaald werk verrichten, zolang ze maar niet vliegen.” Wat ons toch doet afvragen wat de prins die ándere 183 uur per week doet, behalve eindeloos vakantie vieren (rond kerst was hij een maand vrij).

‘Moderne vader’ met inwonende hulp

Prins William met zijn traumaheli © Stephan Rousseau WPA / Getty Images Prins William met zijn traumaheli © Stephan Rousseau WPA / Getty Images

William, zijn vrouw hertogin Kate en hun kinderen prins George en prinses Charlotte verhuisden vorig jaar naar Norfolk, zodat hij als piloot op de traumahelikopter een ‘normaal leven’ zou kunnen hebben. Normaal volgens William is een leuk landgoed met eigen tennisbaan, een uitgebreide huishoudelijke staf en een inwonende nanny. Het is dus niet dat hij geen tijd heeft om eens een keer een lintje door te knippen omdat hij het gras moet maaien of prinses Charlotte moet verschonen. En dan wordt er ook nog eens gegoocheld met woorden: hij is gecontracteerd voor twintig uur, maar maakt in de praktijk zelfs dat dus maar zelden vol. Zoals hij op zijn 21ste al zei: “Mijn vader noemt me de meest luie man ter wereld.”

Mijn vader noemt me de meest luie man ter wereld.

Nog niet echt à la Diana

William lag eerder dit jaar ook al onder vuur, omdat hij ‘arrogant en verwend’ zou zijn. Hij maakt de indruk dat het echt heel erg is om rijk en verveeld te zijn. Wat nogal schuurt met zijn imago van ‘good guy’. Prins William groeide op voor het oog van de wereld als een wat verlegen jongetje. Later ontpopte hij zich tot een aardige, voorkomende jongeman die niets liever wilde dan het gedachtegoed van zijn moeder Diana voortzetten. Chronisch zieken bezoeken, eenzame mensen troosten en het boegbeeld van goede doelen zijn, vergt echter wel enige inspanning. Iets waar hij momenteel nogal moeite mee heeft.

In de verte lokt Mustique

William de Luie 6

Misschien dat een maandje uitrusten op Mustique, waar zijn schoonouders een huis hebben, zou helpen? Het is zijn favoriete bestemming en hij is in november en januari óók al niet mee geweest, dus misschien wordt het weer eens tijd.

Het is wachten op leuke kiekjes

William de Luie 5

De vraag is wat nu de strategie van Team William zal worden om de tsunami aan slechte publiciteit te verdringen. Het lijkt ons een kwestie van aftellen naar een fotogeniek momentje met prins George en prinses Charlotte, die al eerder succesvolle bliksemafleiders voor kritiek bleken te zijn. Intussen zet William er écht zijn schouders onder, op zijn manier dan. Gisteren deed hij weer eens iets voor de Queen. Als beschermheer van de Welsh Rugby Union woonde hij een match tegen Frankrijk bij. Naar een sport kijken waar hij al twintig jaar gek van is, dus. Nice work if you can get it.

Laatste nieuws

Zie ook