Dít is waar de Europese royals zoal wintersporten

In deze tijd van het jaar wemelt het van de prinsessen op de piste. De Oranjes zitten in Lech, maar waar stuiven de ande...

Lees ook

In deze tijd van het jaar wemelt het van de prinsessen op de piste. De Oranjes zitten in Lech, maar waar stuiven de andere royals door de sneeuw? Wat zijn hun favoriete plekken om te wintersporten?

Elke koninklijke familie heeft zo zijn eigen sneeuwhotspot, waarbij Verbier (Zwitserland) met stip op één staat. Prachtige bergen, heli-skiën en ‘ons soort mensen’: het is elk jaar weer raak. Koning Filip zat er dit jaar met zijn gezin, maar ook prins Harry suist er graag van de hellingen. Het is eveneens de favoriete wintersportplek van de jonge Deense royals. Hier is kroonprinses Mary heerlijk aan het sleetje rijden met dochter Josephine. En daarna? Warme chocolademelk à € 12 per vingerhoedje of een après-ski cocktail die € 25 kost: in Verbier laat men het graag breed hangen.

Glibberen op een Noorse gletsjer

© RoyalCourt.no © RoyalCourt.no

De Noorse royals gaan naar de Prinsehytta in de bergen van Jotunheimen, al sinds 1902 een Noors royal skichalet. Hierboven vangt kroonprinses Mette-Marit dochter Ingrid op, die een al te enthousiaste schuiver maakt. Het gezin houdt van cross-country skiën en met name Haakon is gek op schansspringen. Iets wat hij overigens zelf niet doet, want in Noorwegen houden ze hun kroonprins bij voorkeur heel. (Met andere woorden: hij mág het niet.)

Gezellig skiën bij de buren

© Keystone / Getty Images © Keystone / Getty Images

De Noren gaan ook vaak naar Kongsseteren, een winterlodge die privébezit is van koning Harald van Noorwegen. Die staat in Voksenkollen, een skigebied even buiten Oslo. Daar logeren de Deense royals ook vaak een paar dagen: koninginnen Sonja van Noorwegen en Margrethe van Denemarken zijn goed bevriend. Hierboven zie je koningin Margrethe op een Noorse piste, met prins Joachim en prins Frederik in 1975.

Zweedse royals blijven thuis

© Kungehuset.se © Kungehuset.se

Ooit waren de Zweedse royals niet weg te slaan uit St. Moritz in Zwitserland, waar ze in het Suvretta House Hotel logeerden. Koning Carl Gustaf kan heel goed skiën en zorgde vaak voor wilde paniek bij zijn gevolg, omdat zijn beveiliging hem niet bij kon houden. Tegenwoordig gaan de Zweden vaker in eigen land wintersporten. Koningin Silvia langlauft graag en prinses Estelle leerde ook skiën op eigen grond, voornamelijk van haar vader. Ze is hier lekker bezig, zoals gewoonlijk.

Charles is trouw aan Klosters

Wintersport Windsors 1987 Klosters
Kroonprins Charles is al jaren trouw aan het Zwitserse Klosters, waar hij verblijft in de Walserhof. Op deze foto uit 1987 zijn Charles, prinses Diana, hertogin Sarah en prins Andrew allemaal nog bij elkaar en redelijk schandaalvrij. Love het jaren tachtig skipak van Diana, zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt. Diana kon overigens niet goed skiën, ze leerde het in het diepste geheim in Luxemburg en Liechtenstein, om in Klosters een beetje leuk mee te kunnen komen met de sportievelingen. Het werd overigens nooit haar grootste hobby: ze zat liever in de spa.

Courchevel voor William en Kate

Wintersport Kate William Courchevel

De jongere Windsors geven de voorkeur aan het Zwitserse Verbier en Davos, en met name aan het super-de-luxe Courchevel in Frankrijk, waar prins William en hertogin Kate sinds 2010 te vinden zijn, op skies en sneeuwscooters. “Hij hield haar hand onder tafel vast, streelde haar haar en kuste haar op de wang,” aldus skileraar Meret Visser die op hetzelfde terras zat als waar het stel lunchte. Zowel Kate als William leerden als kind al skiën, prins George is tot nu toe alleen nog op een sleetje gespot.

Zürs is het terrein van de Grimaldi’s

Wintersport Albert Monaco
De Grimaldi’s zitten in het Oostenrijkse Zürs, vlakbij Lech, waar prins Albert van Monaco een fraai chalet bezit. Hij leerde als kind al skiën en doet het nog steeds graag. Zijn zus Caroline – zij zit hierboven achter hem tegen hun moeder prinses Gracia aan, de foto is uit de jaren zestig – maakt daar ook graag gebruik van. In de winter om te skiën met haar dochter prinses Alexandra, en in de zomer om naar verluidt in alle discretie bij te komen van een opfrissertje in een nabijgelegen chique privékliniek.

Voor Letizia hoeft het niet zo…

© letiziarchive © letiziarchive

De Spaanse royals hebben een chalet in Baquiera Beret, waar ze sporadisch te vinden zijn. Skiën was toch vooral iets voor koning Juan Carlos toen hij nog fit was. Felipe, de huidige koning van Spanje, is meer een zeiler. En ook Letizia – zie het enthousiasme er hierboven eens vanaf spatten – staat niet bekend als fanatieke wintersportliefhebber. Misschien is Spanje gewoon beter in zonvakanties?

Laatste nieuws

Zie ook