Oranjes: lief, leed en lachen in Lech

Het fotomoment in Lech is altijd een 'moetje' voor de vakantie écht kan beginnen, maar de Oranjes slaan zich er manmoedi...

Lees ook

Het fotomoment in Lech is altijd een ‘moetje’ voor de vakantie écht kan beginnen, maar de Oranjes slaan zich er manmoedig grimlachend doorheen.

Zoals het ook traditie is om koning Willem-Alexander te zien vrezen dat zijn dochters net zulke vreselijke dingen zullen doen als hij vroeger bij de fotosessies deed. Het sneeuwballenincident uit de jaren tachtig is duidelijk nog niet vergeten. Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane slaan zich er achter altijd met frisse tegenzin voorbeeldig doorheen (al voorzien we dat de jongste nog wel eens zal ontsnappen met een welgemeend: ‘Bekijk het maar, ik ga skiën’).

Willem-Alexander is dól op fotografen

Lech 1968 © Keystone / Getty Images Lech 1968 © Keystone / Getty Images

Gasthof Post is weer Oranje CS de komende week. De familie Moosbrugger ontvangt er een groot contingent Oranjes. Die suizen er al sinds 1959 van de Oostenrijkse pistes. Vanaf 1968, met Willem-Alexander als pasgeboren kroonprins – hier met prinses Beatrix en prins Claus – wordt jaarlijks in Lech een foto- en filmsessie voor de pers gehouden. Je ziet hier dat hij het ook toen al echt enig vond.

Trouw aan Lech, ondanks het verdriet

Oranjes lech 1
Voor de Oranjes is Lech niet alleen sneeuwpret en paparazzi, ze beleefden er ook groot verdriet toen vier jaar geleden prins Friso getroffen werd door een lawine toen hij er off-piste skiede. De hersenschade die hij daarbij opliep, werd hem een jaar later fataal. Het weerhield de familie niet om het volgende jaar terug te keren in het dorpje: koninklijke continuïteit voor alles, tenslotte.

Weekje skiën kost de koning € 15.000

Een slaapkamer in het Postmeister appartement © Postlech.com Een slaapkamer in het Postmeister appartement © Postlech.com

De familie logeert overigens niet in het hotel, waar de eenvoudigste kamer € 720 euro per nacht kost. Een gezellige babbel over de sneeuwhoogten met prinses Beatrix bij het ontbijtbuffet zit er dus niet in zit. Vorig jaar huurde de koning volgens hollywoodhuizen.nl voor bijna € 15.000 euro twee appartementen in het aangrenzende Chalet Säge. Dat is via een bewaakte gang verbonden met het hotel. Het gaat om het Postmeister appartement (€ 1140 per nacht) en het Postillion appartement (€ 1100 per nacht).

Sneeuw versus beeldscherm

Na het fotomoment zijn de Oranjes vrij en doet iedereen zijn best om niet te zien dat koningin Máxima pasta en zakken sla inslaat en prinses Beatrix er de plaatselijke kapper bezoekt. Ook heel herkenbaar voor de meeste ouders: Willem-Alexander mag naar verluidt graag de sportieve mogelijkheden en frisse lucht aanprijzen. Terwijl vooral Amalia tegenwoordig beeldig met haar ogen kan rollen en zichtbaar naar ‘iets met een scherm’ verlangt. En dat à € 1140 per dag – heerlijk, zo’n royal puber.

En nog wat kiekjes van vandaag

Oranjes lech 4 2016

Laatste nieuws

Zie ook