Prinses Stéphanie: “Ik ben niet meer dezelfde”

Prinses Stéphanie van Luxemburg zegt erg te zijn veranderd sinds haar huwelijk van haar een kroonprinses maakte: "Ik ben...

Lees ook

Prinses Stéphanie van Luxemburg zegt erg te zijn veranderd sinds haar huwelijk van haar een kroonprinses maakte: “Ik ben niet meer dezelfde, ik ben veranderd.”

En het blijkt een positieve verandering te zijn. “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en ik geloof dat ik meer aandurf als het op nieuwe projecten aankomt,” aldus Stéphanie, zonder enige twijfel de meest verlegen royal van Europa. “Ik heb veel geleerd, mezelf ontwikkeld en ik ben volwassener geworden.” De kroonprinses van Luxemburg gaf ter ere van haar 32ste verjaardag twee interviews, aan Télécran en Point de Vue.”

Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, maar boven alles heb ik veel over mezelf geleerd.

Prinses in de praktijk

© Cour Grand Ducale 2012 © Cour Grand Ducale 2012

Stéphanie is een Belgische gravin die in 2012 door haar huwelijk met prins Guillaume van Luxemburg de aanstaande groothertogin werd. Het was even wennen, om opeens deel uit te maken van de hoge adel van Europa. “Natuurlijk wist ik dat ik door te trouwen met een prins vele taken zou krijgen waar ik niet aan gewend was”, zegt ze. “Maar ik kon niet inschatten wat die taken precies zouden zijn. Ik ben bovendien niet iemand die zich heel makkelijk aanpast.” In de praktijk werd pas duidelijk hoe haar leven zou zijn toen ze daadwerkelijk getrouwd was en ook als kroonprinses werd behandeld. “Al in de eerste dagen van mijn huwelijk voelde ik me erfgroothertogin worden en dat hoort nu gewoon bij me. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, maar boven alles heb ik veel over mezelf geleerd. En nu voel ik me helemaal thuis hier.”

Broeds is ze nog niet

© Télécran © Télécran

Ook het onderwerp kinderen kwam ter sprake. “We hebben nog geen plannen om een gezin te stichten,” aldus Stephanie. “We genieten nog erg van tijd voor elkaar hebben. Voor mijn man en ik is het belangrijk zo vaak mogelijk de tijd te vinden voor elkaar en om af te spreken met onze vrienden en naaste familie.” Over haar relatie zegt ze: “Guillaume is erg attent, luistert altijd naar me en ik weet dat hij me goed begrijpt. Hij maakt makkelijk contact met anderen en kan ook succesvol mensen bij elkaar brengen, dat is een zeldzaam talent waar ik van kan leren. Ik ben erg gelukkig met hem.”

Hameren in het museum

Stephanie 32 jaar 2

Prinses Stéphanie zal dit jaar wat meer in beeld komen omdat ze voorzitter van de Raad van Bestuur is geworden van MUDAM, een museum voor moderne kunst in Luxemburg. “We hebben zoveel geluk dat we wonen in een land dat voortdurend investeert in cultuur, zodat we veel musea en exposities van hoog niveau hebben,” aldus Stephanie. “Het is een grote eer om voorzitter te mogen zijn van een instituut met zo’n reputatie en zulke geweldige specialisten. Ik ben altijd al enorm geïnteresseerd geweest in kunst, na mijn huwelijk was het een geweldige manier om kennis te leren maken met de cultuur en de gebruiken in Luxemburg.”

Guillaume’s muzieksmaak is aanzienlijk minder klassiek dan die van mij.

Hij houdt van Bon Jovi, zij van Bach

© Princess Lux / Instagram © Princess Lux / Instagram

Naast kunst houdt de prinses, die duidelijk een wat conservatieve smaak heeft,  ook veel van muziek. “Bij ons thuis was muziekles heel belangrijk,” zegt Stéphanie. “Al mijn broers en zussen kregen muziekles, bijna iedereen koos voor de piano. Ik gaf de voorkeur aan de viool. Ik speel nog steeds, muziek maakt een groot deel van mijn leven uit. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om zonder muziek te moeten leven.” Haar smaakt verschilt overigens van die van haar man: “Zijn muzieksmaak is aanzienlijk minder klassiek dan die van mij.”

Laatste nieuws

Zie ook