Zus koningin Máxima in opspraak

De jongere zus van koningin Máxima, Inés Zorreguieta, is in opspraak gekomen na haar benoeming als volstrekt niet gekwal...

De jongere zus van koningin Máxima, Inés Zorreguieta, is in opspraak gekomen na haar benoeming als volstrekt niet gekwalificeerde ambtenaar in Argentinië.

De nu 31-jarige Inés – hier met haar vader, broers Martín en Juan en Máxima in 1986 – zou haar baan te danken hebben aan het feit dat haar vader ooit voor de regering werkte (oh dear, daar gaan we weer). Ze is door de Argentijnse president Mauricio Macri benoemd terwijl ze niet eens de benodigde diploma’s zou hebben om te functie goed uit te voeren. Inés Zorreguieta zou bovendien goed betaald worden om zonder kennis en ervaring een afdeling te coördineren.

Inés bij de doop van prinses Ariane in 2007 Inés bij de doop van prinses Ariane in 2007

Op het cv van de zus van de koningin prijken een jaartje bij de Verenigde Naties in Panama, werk als kunstenares en een mislukt avontuur als zangeres met gitaar tijdens een muzikale wedstrijd in Buenos Aires. Ook Inés’ salaris mag er zijn: maandelijks ruim 40 duizend pesos (ruim 2.400 euro) voor 180 werkdagen per jaar. Nice work if you can get it.

Koningin Máxima heeft geen enkele rol gespeeld bij benoeming van Inés Zorreguieta.

Reactie Koninklijk Huis

Royal vriendjespolitiek Maxima

Het Koninklijk Huis heeft op Twitter een reactie gegeven. “Koningin Máxima heeft geen enkele rol gespeeld bij benoeming van Inés Zorreguieta in de Argentijnse raad voor coördinatie sociaal beleid. Inés Zorreguieta werkte al voor deze benoeming op regionaal niveau voor de huidige minister van Sociale Zaken.” Er is dus geen sprake van een ‘verbindende uitdaging’, in dit geval.

Sarah en de 36.000 euro

Wat de Argentijnen doen, moeten ze natuurlijk zelf weten. Maar het is niet de eerste keer dat een Royal Kruiwagen tot wonderlijke deals leidt. Sarah, hertogin van York, accepteerde 36.000 euro van een undercover News of the World reporter. “Dit opent alles voor je,” zegt ze. “En ik kan alle deuren voor je open laten gaan. En dat zal ik ook voor je doen.” Zo beloofde ze toegang tot haar ex prins Andrew, want die kon volgens haar ook ‘veel voor hem betekenen’. Chic.

Maurits en de dure batterijen

© Nuon.com © Nuon.com

In 2010 meldde ProRepublica dat prins Maurits maar liefst 204.000 euro ontving van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat voor het promoten van elektrisch autorijden. ‘De Prins doet via zijn bedrijfje The Source iets met innovatie en dus is hij onlangs uitgeroepen tot voorzitter van de taskforce Formule-E,’ aldus Geen Stijl. ‘In die hoedanigheid declareert hij naast 156K gewone kosten ook nog eens 48 ruggen aan kantoorkosten bij het Ministerie. En dat terwijl de kwestie in nevelen gehuld is. Zo ontbreekt de verplichte aanbestedingsprocedure en zwijgen alle ambtenaren over het royale uurtarief van de Prins of het aantal (maar liefst 2!) dagen per week dat hij gaat werken.’ Dat is toch leuk cashen op je koninklijke connecties.

Harry en de huiswerkfraude

© Tim Graham / Getty Images © Tim Graham / Getty Images

Op Eton hielpen diverse leraren prins Harry aan een A-level (de hoogste score in het Engelse schoolsysteem). Hij was destijds niet zo’n studiebol en kreeg van juf Sarah Forsyth verklarende teksten bij foto’s die Harry in het wilde weg had geschoten. Het hoofd kunstonderwijs Ian Burke hielp er een compleet project van te maken. Ook de juf tekenen maakte wel eens wat voor hem af, om hem aan genoeg studiepunten voor toelating tot de elite legeropleiding Sandhurst te helpen. Nu is Harry – hier in zijn Eton-outfit in de ‘art room’ van in 2003 – ook zonder zelfverdiende voldoende voor een kunstproject nog leuk terecht gekomen. Maar de vraag is of Eton hetzelfde zou hebben gedaan voor iemand die niet de ‘spare’ van de ‘heir’ is.

De Yorkies en de connecties

Royal vriendjespolitiek beatrice en eugenie
Prinses Beatrice (links) en Eugenie van York hebben hun banen louter te danken aan hun connecties. Bij Beatrice pakt dat redelijk dramatisch uit. Ze heeft zo weinig te bieden en gaat zo vaak op vakantie dat haar contract standaard niet wordt verlengd. Officieel zou ze ‘fulltime in business’ werken, maar niemand weet waar. Op kantoor van haar laatste jobs in New York en Londen is prinses Nietsnut in ieder geval alweer maanden niet gespot. Eugenie werkt wel, haar baan bij galerie Hauser & Wirth is te danken aan een beetje hulp van tante Sophie, de gravin van Wessex, die goed bevriend is met de eigenaren. Maar ere we ere toekomt: Eugie’s contract is verlengd. Er is nog hoop.

Laatste nieuws