23 miljoen cashen: zo deed prinses Diana dat

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat prinses Diana totaal onverwacht de scheidingsvoorwaarden van prins Charl...

Lees ook

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat prinses Diana totaal onverwacht de scheidingsvoorwaarden van prins Charles accepteerde. En in één moeite door de Windsors totaal liet flippen.

Buckingham Palace was voorbereid op maanden praten via advocaten, maar Diana sloeg slim toe op het moment dat ze de sympathie van het publiek nog had én haar belangrijkste eisen ingewilligd waren. Die waren niet mis: een kloeke, eenmalige afkoopsom, betrokkenheid bij alle beslissingen omtrent de kinderen, passende woonruimte in Kensington Palace en kantoren in St. James’s Palace. Dat haar hoge titel ‘The Princess of Wales’ werd omgezet in het minder prestigieuze ‘Diana, Princess of Wales’, kon haar niets schelen: ze trok er een flesje bubbels op open.

Sprookjeshuwelijk op de klippen

© Anwar Hussein / Getty Images  © Anwar Hussein / Getty Images

Hoe zat het ook alweer? Kroonprins Charles en Diana trouwden in 1981. Er lag geen zegen op het huwelijk: tegen de tijd dat prins Harry in 1984 werd geboren, ging Charles alweer vreemd met zijn grote liefde Camilla. Ook Diana had affaires bij de vleet. Tijdens een staatsbezoek aan India in februari werd pijnlijk duidelijk dat het huwelijk niet meer te redden was. Zie ook de hoogst ongemakkelijke kus van Charles hierboven, in Jaipur. Vanaf december 1992 leefden Charles en Diana gescheiden van tafel en bed, en hielden vele bestsellers over hun huwelijksproblemen de roddels lekker gaande.

Briljante exit-strategie

Diana Her True Strory
Diana werkte strategisch toe naar een goede exit. Andrew Morton had in 1992 met haar discrete hulp al een explosief boek over het huwelijk en het leven aan het hof geschreven. En toen moest de Panorama-uitzending nog komen:

In november 1995 gaf Diana dit legendarische tv-interview, waarin ze uit de school klapte over haar gevecht met boulimia, haar twijfels of Charles het wel in zich had om koning te worden, haar eigen affaires en die van Charles. “We waren met zijn drieën in ons huwelijk, dat was een beetje druk,” zei ze met een uitgestreken gezicht, vanonder dikke lagen eyeliner en mascara.

Paleis gokte mis

Diana 4
De Queen wilde vanaf dat moment alleen nog maar de schade beperken en drong aan op een vlotte afhandeling van de echtscheiding. Buckingham Palace meende dat Diana uit ijdelheid zou inzetten op het behoud van haar titel Koninklijke Hoogheid en genoegen zou nemen met veel minder geld. Maar Diana wilde alleen maar haar jongens zelf opvoeden, de maatschappelijke vrijheid om als ‘Queen of Hearts’ goede daden te doen en voldoende geld om in stijl van te kunnen leven. Ze was nu eenmaal dol op Gucci.

Diana scoorde de hoofdprijs

© Tatler © Tatler

Waar Team Charles en het paleis gokten op maanden onderhandelen en afdingen, sloeg Diana toe toen de teller nog op een ‘clean break som’ van omgerekend bijna 23 miljoen euro stond. “Ze heeft hem volledig uitgekleed,” zegt Charles’ toenmalige financieel adviseur Geoffrey Bignell. “Ik kreeg de opdracht al zijn investeringen te verkopen zodat hij haar kon betalen. Hij moest zelfs een paar miljoen van zijn moeder lenen om de deal rond te krijgen.” Heel lang heeft de prinses er overigens niet van kunnen genieten, want ze verongelukte ruim anderhalf jaar later in Parijs. Het geld is naar William en Harry gegaan en dus wel in de familie gebleven.

Laatste nieuws

Zie ook