5 royal roddels over de jarige prins Andrew

De enige echte Randy Andy wordt vandaag 56. Het is al maanden zó verdacht stil rond de hertog van York, dat gevreesd moe...

Lees ook

De enige echte Randy Andy wordt vandaag 56. Het is al maanden zó verdacht stil rond de hertog van York, dat gevreesd moet worden dat nieuwe schandalen er niet in zitten. Toch zonde…

Prins Andrew, hier links naast broer Charles, is het derde kind van de Queen en hij is haar absolute lievelingetje. Toen hij in de Falklandoorlog vocht, was hij de held van de familie. Tegenwoordig is hij meer een risico, dankzij de zorgelijk nauwe banden met zijn ex Sarah Ferguson, die eeuwig in geldnood zit. En ook omdat hij het maar niet kan laten vrouwen in hun billen te knijpen en iets te hard te lachen om zijn eigen grappen. Nog even afgezien van het feit dat hij volledig buiten de werkelijkheid leeft… Dit zijn de vijf sappigste roddels die over prins Andrew de ronde doen.

1. Airmiles Andy

Andrew in 1982 © British Monarchy Andrew in 1982 © British Monarchy

De prins is dol op ‘chopperen’. Om te kunnen lunchen met Arabische hoogwaardigheidsbekleders pakt hij à 4400 euro de helikopter, voor een ritje van vijftig mijl. Maar hij laat zich ook doodleuk op kosten van de belastingbetaler van Londen naar Schotland ‘chopperen’ voor een potje golf. Hij noemt dat overigens zelf ‘mijn vlieguren bijhouden’ (in het leger was hij helikopterpiloot, waarvan akte). Voor semiofficiële verplichtingen verplaatst Andrew zich altijd met een entourage van zes man, waaronder een lakei die zijn eigen strijkplank meeneemt: “Niemand weet hoe de broeken van Zijne Koninklijke Hoogheid moeten worden gestreken, behalve ik.”

2. Geheel zonder tact

Andrew 56 jaar Charlotte Snowdon Twitter 2
De prins heeft wat… uhhmm, aparte manieren van Engeland vertegenwoordigen. “Hij acht zichzelf een expert in alles, wat pijnlijke monologen kan opleveren,” aldus een diplomaat in de ‘Daily Mail’. “En hij is erg kinderachtig en doet precies het tegenovergesteld van wat is afgesproken.” Zijn bijnaam bij zijn begeleiders? ‘His Royal Buffoon’, ofwel Zijne Koninklijke Hansworst.

3. Vreemde zaakjes

Andrew 56 jaar Duke of York Twitter
Als Special Trade Representative (ambassadeur handelsmissies) had prins Andrew het ongekende talent om diplomaten te schofferen en dubieuze types te omarmen. Denk daarbij aan mensen die in de wapenhandel zitten of het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Ook waren er dinertjes met despoten. Zoals ‘The Times’ vorig jaar schreef: ‘De prins straalt snel als hij wordt geconfronteerd met immense rijkdom en overduidelijke macht. Hij is gevallen voor “vriendschappen” met slechte, corrupte en sluwe mannen, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Libië, Kazachstan, Oezbekistan en Tunesië.’

4. Lucratieve deal

Andrew 56 jaar Sunninghill Park
Andrew kreeg zijn landgoed Sunninghill Park maar niet verkocht, hoezeer hij er ook mee leurde in het Midden-Oosten. Via dubieuze contacten en etentjes met de corrupte president van Kazakstan, werd de bouwval alsnog gekocht. Door de schoonzoon van – hé, toevallig! – diezelfde Kazakstaanse president. Die ook nog eens krap 4 miljoen euro boven de vraagprijs van 15 miljoen euro ging zitten. Gevalletje witwassen van de ene partij, gevalletje slimme belastingontduiking slim cashen van Team Andrew.

5. Seks met tieners?

Andrew 56 jaar met Jeffrey Epstein
Sinds 2011 ligt de prins zwaar onder vuur. Hij wordt ervan verdacht seks te hebben gehad met minderjarige prostituees, via zijn vriend Jeffrey Epstein (hier rechts) die hiervoor al eens veroordeeld is. “Het gebeurde voor het eerst in 2001 in Londen, ik kreeg er 10.000 pond voor,” aldus Virginia Roberts, die hieronder met de prins op een Daily Mail-foto staat. Ze was destijds 17 (wat het in Engeland geen strafbaar feit maakt, hooguit ranzig). De prins ontkent alles en houdt zich intussen zeer gedeisd in Zwitserland, waar hij een chalet heeft gekocht. Daar woont hij met zijn ex Fergie, die hij vele malen redde van haar eigen schandalen. Ze verdedigt hem in deze zaak overigens hartstochtelijk: “Hij is een integer mens.” Voor wat hoort wat, tenslotte.

Prins Andrew en Virginia Roberts in 2001 © Daily Mail Prins Andrew en Virginia Roberts in 2001 © Daily Mail

Laatste nieuws

Zie ook