Liefdesfeestje in Luxemburg

Liefdesfeestje in Luxemburg, want groothertog Henri (60) en groothertogin Maria Teresa (59) zijn vandaag 35 jaar getrouw...

Lees ook

Liefdesfeestje in Luxemburg, want groothertog Henri (60) en groothertogin Maria Teresa (59) zijn vandaag 35 jaar getrouwd. En nog altijd gek op elkaar, hoe Valentijn wil je het hebben? Het stel leerde elkaar kennen tijdens hun studie politieke wetenschappen in Geneve. Het viel nogal op dat ze vier jaar lang hardnekkig dezelfde colleges vormden en bovendien vaak samenwerkten. En ook buiten de universiteit niet bij elkaar weg te slaan waren. Zo gingen ze in het weekend vaak de bergen in en lagen dan als Heidi en Alpen-Peter in het gras te zoenen politieke vraagstukken te bespreken. “Hoe meer tijd we samen doorbrachten, hoe duidelijker het ons werd dat we samen ons leven zouden doorbrengen,” zegt Maria Teresa.

Oh dear, een burgermeisje…

© Royal Foibles © Royal Foibles

Aan liefde dus geen gebrek, maar Henri’s ouders, groothertog Jean en prinses Joséphine-Charlotte van België, vonden Maria Teresa in eerste instantie maar niks. Vooral de laatste blééf er bijna in dat haar zoon verliefd was op een burgermeisje en dan ook nog eentje uit de Nieuwe Wereld. Die hij als ‘aards, warm en verrukkelijk’ omschreef – the horror. Als aanstaand vorst stuurden ze Henri daarom tot in den treure naar aristo-hotspots in de hoop dat hij er zou vallen voor een jongedame met blauw bloed. Zo probeerden ze hem schaamteloos te koppelen aan prinses Caroline van Monaco en Catherine van Limburg-Stirum. Maar die konden in zijn ogen echter niet aan Maria Teresa tippen. De lichaamstaal is hier onbetaalbaar.

Hertogdom voor de liefde

© Wikimedia Commons © Wikimedia Commons

Om een einde te maken aan het gezeur, deed Henri wat ook Harald en Haakon van Noorwegen en ene Willem-Alexander van Oranje aan een gelukkig huwelijk hielpen. Henri meldde doodleuk zijn claim op de troon op te geven als hij niet mocht trouwen met de zijn grote liefde. En het was geen loos dreigement: hij had het een en ander voorbereid en demonstratief een paar koffers gepakt, om desnoods op hoge poten het paleis te verlaten. Zussen Marie-Astrid en Margaretha (hier rechts, in 1963) keken ademloos toe. Broer Guillaume was vooral bezorgd, dat hij uiteindelijk zijn vader zou moeten opvolgen (want de Luxemburgers hebben op dit front nog geen gelijke rechten, zucht). Hij wilde namelijk veel liever het bedrijfsleven in dan de troon op.

Ring met een cabochon robijn

© Court Ducale © Court Ducale

Geconfronteerd met een potentieel royal schandaal vonden Jean en Joséphine Maria Teresa opeens opmerkelijk minder afstotelijk en gaven alsnog hun zegen. Het stel verloofde zich in 1980, drie weken nadat ze hun studie hadden afgerond. Op dat moment had het volk van Luxemburg nog geen idee dat hun erfprins al jaren een relatie had, dus het was een hele verrassing waar iedereen alles van wilde weten. Henri gaf zijn verloofde een ring van geel goud met een joekel van een robijn erin, als symbool dat liefde alles zou overwinnen. Geen overbodige luxe, want Joséphine-Charlotte ontpopte zich als de schoonmoeder from hell, iets waar we binnenkort een aparte post aan wijden.

Balmain met bont

© Hello © Hello

Henri en Maria Teresa trouwden in 1981. De bruid droeg Balmain: witte zijde met een ingeweven patroon, afgezet met bont. Haar schoonmoeder leende haar de Congo Diamanten tiara, die Joséphine had gedragen tijdens haar huwelijk met Jean. De Balmain werd later gebruikt om een nieuw kleed te maken voor het beeld van Onze Lieve Vrouwe van Luxemburg, de nationale beschermheilige. Het kleed was voor het eerst te zien in 2012, net voor het huwelijk van Guillaume, de oudste zoon van Henri en Maria Teresa, met gravin Stephanie.

Op het moment dat ik mijn verloofde de kathedraal zag inkomen, verdwenen al mijn zenuwen

Mooie woorden van Henri

© Court Ducale © Court Ducale

“Ik zal me deze dag altijd herinneren als een dag van grote vreugde,” zegt Henri. “En ik moet eerlijk bekennen dat ik ook best een beetje opgewonden was over de enorme media-aandacht voor ons huwelijk. Op het moment dat ik mijn verloofde de kathedraal zag inkomen, verdwenen echter al mijn zenuwen. Ik wist dat we nu voor altijd samen zouden zijn en samen de taken die mijn leven en mijn functie met zich meebrengen zouden vervullen. Dit moment is een van mijn dierbaarste herinneringen.”

Groot gezin, moderne ouders

© Getty Images © Getty Images

Het huwelijk van Henri en Maria Teresa bleek vruchtbaar. Het stel kreeg vijf kinderen: eerdergenoemde Guillaume, Félix, Louis, Alexandra en Sébastien. Henri werd in 1998 regent om zijn vader te ontlasten, Jean trad twee jaar later af om van zijn oude dag te genieten en zijn zoon alle ruimte te geven. En Maria Teresa bewees inderdaad ‘warm, aards en verrukkelijk’ te zijn door te verblikken noch verblozen toen Louis zijn vriendin zwanger maakte. Tessy en de baby werden hartelijk ingelijfd, net als de andere schoondochters, van adel of niet. Take that, Joséphine-Charlotte!

Nog altijd niet uitgepraat

© Alain Benainous / Getty Images © Alain Benainous / Getty Images

Samen hebben Henri en Maria Teresa het ook nog altijd leuk. Ze verdelen hun tijd tussen het groothertogelijk paleis in Luxemburg Stad, wat ze vooral als werkpaleis gebruiken en wonen in Schlass Bierg (Slot Berg) in Colmar-Berg, te noorden van Luxemburg-Stad. Het stel wordt regelmatig gespot als ze een wandelingetje maken, naar de bioscoop gaan of een hapje eten. Aan pijnlijke stiltes doen ze niet: ook na 35 jaar hebben ze elkaar volgens meerdere serveersters nog van alles te vertellen. En hebben ze nog altijd een zwak voor Zwitserse kaasfondue. Sweet!

PS Dit is hun romantische stulpje – swoon!

Luxemburg Castle Berg

Laatste nieuws

Zie ook