25 dingen die je wilt weten over prinses Alexandra

Prinses Alexandra van Luxemburg (hier links) viert vandaag haar 25ste verjaardag. Daarom: 25 dingen die je wilt weten ov...

Lees ook

Prinses Alexandra van Luxemburg (hier links) viert vandaag haar 25ste verjaardag. Daarom: 25 dingen die je wilt weten over de prinses (a.k.a. Het Raadsel van Luxemburg) die graag een beetje in de luwte blijft.

Twee jaar geleden was prinses Alexandra ineens aanwezig tijdens Paris Fashion Week. Ze bezocht de show van Giorgio Armani samen met haar moeder, groothertogin Maria Teresa. Dat was op nadrukkelijk verzoek van de ontwerper: hij zou Alexandra maar wát graag inlijven als één van zijn officieuze ambassadeurs. Al was het maar om concurrent Gucci te pesten, die met Charlotte Casiraghi geen échte prinses binnen heeft gehaald… Wat valt er nog meer te vertellen over deze prinses-op-de-achtergrond?

1. Ze kickt niet op diamanten

Alexandra is niet de meest opvallende Luxemburgse royal. Ze maakt regelmatig deel uit van groothertogelijke events, maar staat altijd een beetje achteraan. Ze lijkt geen enkele behoefte te hebben aan de spotlights, en hecht ook weinig waarde aan het tiaragehalte van haar familie. “Ze is heel serieus,” zegt een oud-studiegenoot. “Uiterlijkheden, daar houdt ze zich niet zo mee bezig.”

2. Sprekend oma Joséphine

Alexandra zou qua karakter erg veel lijken op haar oma van vaderskant, de Belgische prinses Joséphine. Die bracht weliswaar luxe en elegantie in het Luxemburgse vorstendom, maar tegelijk ook zoveel royal gereserveerdheid dat het geen twijfel leed ‘dat ze zich niet wilde encanailleren met lieden die niet in de categorie “ons soort mensen” vallen.’ Ooit beëindigde ze een vriendschap omdat de vriendin in kwestie niet meteen wist wie Rousseau was. Zo erg is het met Alexandra gelukkig ook weer niet! (En voor het geval je het wilt weten: Jean-Jacques Rousseau was een baanbrekend filosoof.)

3. Enige meisje in een jongensgezin

© Getty Images © Getty Images

Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine is het vierde kind en de enige dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. Deze foto is uit 2001, ze was hier tien jaar.

4. Klinkende connecties met titels

Haar peetouders zijn Michel de Ligne, veertiende prins van Ligne en prinses Maria-Amma Galtzine, geboren als aartshertogin van Oostenrijk. Niet van de straat dus en áltijd handig om in je netwerk te hebben.

5. Paleis als ouderlijk huis

Alexandra was negen toen haar opa, groothertog Jean (95), aftrad om plaats te maken voor haar vader, groothertog Henri. Voor haar veranderde er op zich niet veel, omdat haar vader al een groot deel van de taken van zíjn vader waarnam. Zo bleven ze gewoon met zijn allen in het paleis wonen.

6. Vier broers als bodyguards

© Getty Images © Getty Images

Ze heeft vier broers die allemaal dol op haar zijn en op het schoolplein onvoorstelbaar breed op kinderen af konden lopen die Alexandra pestten. Van links naar rechts: prins Louis, prinses Alexandra, erfprins Guillaume, groothertogin Maria Teresa, groothertog Henri, prins Sébastien en prins Felix. Deze foto is uit 2006, ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van haar ouders.

7. Ze was Princess Spice!

Als tiener was Alexandra een enorme Spice Girls-fan, met een zwak voor Baby Spice. Ze had zelfs een Union Jack jurkje à la Ginger Spice, maar mocht dat onder geen beding buiten het kasteel dragen.

8. Ze studeert in Ohio

© Court Grand Ducale © Court Grand Ducale

Prinses Alexandra ging naar het openbare Lycée Vauban in Luxemburg en haalde haar baccalaureaat literatuur met lof. Daarna studeerde ze in de Verenigde Staten filosofie en sociale wetenschappen aan de Franciscan University van Steubenville in Ohio. Daar studeert ze nu verder.

9. Alexandra de Filosofe

Momenteel probeert Alexandra haar bul in de filosofie te behalen. Ze koos voor de universiteit van Ohio omdat die doordrenkt is van het katholicisme, wat nogal een dingetje is voor Luxemburgse royals. Ze is niet de enige van haar familie die in Amerika studeert: broer Felix woont met zijn gezin in Melbourne, Florida, waar hij op het Florida Institute of Technology zit.

10. Ze spreekt haar talen

De prinses is een polyglot die vloeiend Luxemburgs, Frans, Engels en Spaans spreekt en zich prima kan redden in het Duits en Italiaans.

11. Er werd een roos naar haar vernoemd

 © Kordes © Kordes

Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag is er een roze tuinroos naar haar vernoemd, door hybridizer Kordes. De ‘Alexandra – Princesse de Luxembourg’ ziet eruit als een heritage roos en geurt nog heerlijk ook.

12. Ordes in overvloed

Een ander cadeautje voor haar achttiende verjaardag was de Orde van de Gouden Leeuw van het Huis van Nassau. Daar kun je verder weinig mee, maar aristo’s zijn dol op dit soort ons-kent-ons eresymbolen.

13. Uitzicht op de troon

Ze is vierde in de lijn der troonopvolging. Eerst telde ze helemaal niet mee omdat ze een meisjes was, maar in 2011 werd deze antieke regel afgeschaft. Omdat boer Louis van zijn rechten afzag toen hij trouwde met zijn vriendin Tessy, kon Alexandra zijn plaats innemen.

 14. Nog geen verloving in zicht

© Court Grand Ducale © Court Grand Ducale

Alexandra is momenteel een van de weinige prinsessen in de huwbare leeftijd, samen met de Yorkies. Maar vriendjes, vriendinnen, lovers – we tasten in het duister over haar liefdesleven.

15. Heel Europa af (in baljurken)

© Geronimo © Geronimo

Haar ouders hebben de hoop nog niet helemaal opgegeven om haar aan een leuke jongeman met (minimaal licht)blauw bloed te koppelen. Dat doen ze door haar – lekker subtiel – af te vaardigen naar bruiloften, feesten en aristopartijen. Deze jongeman is overigens gewoon haar neef, aartshertog Alexander van Oostenrijk.

16. Sterke Nederlandse connectie

Haar officiële titel luidt Hare Koninklijke Hoogheid prinses Alexandra van Luxemburg, prinses van Nassau, prinses van Bourbon-Parma. Aan alle kanten gelieerd aan de Nederlandse royals, dus.

 17. Ze is dol op lekker eten

© Court Grand Ducale © Court Grand Ducale

Net als haar moeder is ze dol op lekker eten en moet ze er heel hard aan trekken om op gewicht te blijven. Moeder en dochter zouden kookboeken lezen alsof het Beau Monde is.

18. Vaker in de VS dan in Luxemburg

Alexandra is aanwezig bij officiële evenementen zoals de Nationale Dag en de Octave viering. Heel af en toe voert ze in haar eentje werkbezoeken uit, zoals aanwezig zijn op een sportdag voor gehandicapten.

19. Ze is eerder classy dan edgy

Ze staat bekend om haar vrij traditionele instelling. Niet alleen overtuigd katholiek, maar ook volledig schandaalvrij. Alexandra rolt niet uit kroegen, doet niet aan social media en rookt niet. Het kost haar geen enkele moeite om van onbesproken gedrag te blijven.

20. Slimme vermommingen en pruiken

© Court Grand Ducale © Court Grand Ducale

Dat gezegd hebbende: ze schijnt een paar goede pruiken te bezitten, waarmee ze ongestoord zou kunnen winkelen en muziekfestivals onveilig zou maken.

21. Bruidsmeisje van Felix en Claire

In 2013 was ze bruidsmeisje bij het huwelijk van haar broer Felix met Claire Lademacher.

22. Goed voor dieren en blinden

In Luxemburg is ze beschermvrouw van de plaatselijke dierenbescherming en een stichting voor blinden en slechtzienden.

23. Ze is een sportieve prinses

De prinses houdt van sport. Zo speelt ze graag tennis, skiet ze veel en als dat niet op sneeuw kan, dan doet ze aan waterskiën. Ze tenniste jarenlang voor het universiteitsteam Franciscan University.

 24. Peettante van haar neefje en nichtje

© Court Grand Ducale © Court Grand Ducale

Ze is peettante van neefje Gabriel (van Louis en Tessy) en nichtje Amalia (van Felix en Claire).

25. Verwacht geen Project X party…

Alexandra viert haar 25ste verjaardag, zoals verwacht, in besloten kring. En dat zal waarschijnlijk een keurig feestje worden. Gefeliciteerd, prinses!

Laatste nieuws

Zie ook