Jarige prins van Napels had koning van Italië kunnen zijn

Vandaag is de 79ste verjaardag van Vittorio Emanuele di Savoia. De prins van Napels, die jarenlang in ballingschap leefd...

Lees ook

Vandaag is de 79ste verjaardag van Vittorio Emanuele di Savoia. De prins van Napels, die jarenlang in ballingschap leefde, zal zich nog weleens afvragen waar het allemaal misging. Want hij hád koning van Italië kunnen zijn…

Op bovenstaande foto is Vittorio te zien met zijn zoon, prins Emanuel Filiberto (links) en zijn vrouw prinses Marina. Ze staan bij het voormalig koninklijk paleis aan de Baai van Napels. En het is al heel wat dat Vittorio zich weer op Italiaanse bodem mag bevinden: mijnheer is namelijk nogal omstreden in Italië.

Om te beginnen zijn andere takken van de familie er helemaal niet van overtuigd dat Vittorio de troonpretendent is. Hij beweert bovendien recht te hebben op de titel ‘Koning van Jeruzalem’, wat alleen nog maar meer olie op het vuur gooit. Dus, wie is die Vittorio de Megalomane eigenlijk?

Weg troon, weg kroon

© Historia Italia © Historia Italia

Vittorio is de enige zoon van Umberto II, de laatste koning van Italië, en koningin Marie-José, dochter van Albert I van België. Het stel kreeg ook nog drie dochters, Pia, Gabriella en Beatrice. Pia is de oudste, maar omdat jongens voorgingen in de troonopvolging was alle hoop gevestigd op Vittorio. Hij werd geboren toen zijn opa Victor Emanuel III nog op de troon zat. Opa had zich echter onkies ingelaten met dictator Mussolini en moest aftreden ten gunste van zijn zoon, Umberto II. Die was nog geen maand koning van Italië, toen het land de monarchie per referendum afschafte. Weg troon, weg kroon, weg bezittingen. En húp de Alpen over, als bannelingen.

Huwelijk in Perzië

© Alfemminile.com © Alfemminile.com

Het gezin vluchtte naar Zwitserland, waar Vittorio later werkte als bankier, helikopterverkoper en wapenhandelaar. Hij trouwde in 1971 in Teheran met de Zwitserse Marina Doria. Hij had goede banden met de Perzische sjah, en Iran vierde destijds 2500 jaar monarchie.

Alle hoop op Filiberto

© efsavoia Instagram © efsavoia Instagram

Vittorio hoopte dat het de Italianen zou inspireren om hem weer in genade aan te nemen. Dat was niet het geval, waardoor Vittorio’s enige kind Emanuel Filiberto, prins van Venetië (hier op de foto met opa Umberto) slechts troonopvolger in naam is.

Pittig temperament

© Onbekend © Onbekend

Het frustreerde Vittorio nogal dat hij zijn vaderland niet meer in mocht en alle koninklijke privileges mis liep. En dat maakte een béétje een ongeleid projectief van hem. Zo schoot hij in 1978 vanaf zijn jacht voor Corsica per ongeluk een Duitse toerist dood omdat hij zin had ‘om een beetje te schieten’. Na een diner ter ere van het huwelijk van Felipe en Letizia van Spanje sloeg hij aartsrivaal Amadeus van Aosta een dikke lip. Het moet een dolle boel zijn geweest.

Enorm royal ego

© Cantinia © Cantinia

Alsof dit allemaal nog niet controversieel genoeg is, werd Vittorio in 2006 door de Italiaanse politie gearresteerd op verdenking van bendevorming op het gebied van corruptie, vervalsing en prostitutie. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken. Alle opgebouwde sympathie verspeelde hij prompt door ruim 260 miljoen euro schadevergoeding van de Italiaanse regering te eisen, omdat zijn familie jaren in ballingschap in het buitenland moest doorbrengen.

Koning van de reality-tv

© Elisabetta A. Villa / Getty Images © Elisabetta A. Villa / Getty Images

Zoon Filiberto heeft wijselijk al zijn dromen om ooit koning te worden geschrapt. Hij heeft zich neergelegd bij de afspraak dat de familie weer in Italië mag wonen, als ze nooit meer aanspraak maken op de troon. Én hij heeft zich ontpopt tot Italiaanse tv-persoonlijkheid die zich nergens te goed voor voelt. ‘Dansen met de Sterren’, ‘Sterren vallen op het IJs’, kookprogramma’s, survivalprogramma’s, hij is er populairder en succesvoller mee dan hij ooit als prins zou zijn geworden.

Luisa en Vittoria

© efsavoia Instagram © efsavoia Instagram

Filiberto is inmiddels getrouwd met Franse actrice Clotilde Courau met wie hij twee dochters heeft: Vittoria en Luisa. Vermoedelijk hoopt hij stiekem dat zijn jarige pa niet ook het laatste restje familiekapitaal zal verspillen aan rechtszaken met de Aosta’tjes: want in tegenstelling tot papa Vittorio is hij heel tevreden met zijn eigen leven.

Laatste nieuws

Zie ook