Column Ella Vermeulen: Luchtariër met modelrexia

«Hartje galaseizoen is het geen pretje om stylist te Hollywood te zijn. Niet omdat er geen jurk meer te krijgen is – je...

Lees ook

«Hartje galaseizoen is het geen pretje om stylist te Hollywood te zijn. Niet omdat er geen jurk meer te krijgen is – je struikelt er momenteel over de rekken haute couture – maar omdat actrices zich veelal in een collectieve staat van hysterie bevinden. Rooney Mara is naar verluidt al weken ‘breatherian‘ (dat wil zeggen dat ze letterlijk leeft van de lucht). Zodat ze bij een iets te inspannende passessie – ze moest drie minuten op hoge hakken staan om de zoom af te spelden – al in zwijm viel. En een andere Golden Globe genomineerde was aan de metamucil-cocktails ofwel wodka met laxeermiddel. Ontremmende wodka + laxeermiddel + spandex + superstrakke jurk = bedrijfsongevalletje. En dat mag de stylist van dienst vervolgens oplossen.

Dan hebben we nog de ego’s. Monsters die designers graag aan stylisten sturen, zijn vrijwel altijd Size Zero, maar een Franse of Italiaanse Size Zero is in Amerika omgerekend Size -4, ofwel een kindermaat.

Daar passen heuploze Oost-Europese catwalkpubers in, en dan alleen nog als ze luchtariër zijn met een metamucilverslaving én liefdesverdriet (anders tekent het meteen zo, kijk maar naar actrice Kelly Brook op de foto hierboven). De meeste actrices zijn klein, tenger en afgetraind, maar beslist geen maat 128, eerder maat 36. Wat zich in monstercollecties vaak vertaalt in een Italiaanse 40.

Leg dit maar eens uit aan een diva die na dagelijks uren trainen ontdekt dat ze in de ogen van Giorgio Armani plus size is.

Luchtariër met modelrexia - award season is de hel voor stylisten Kim Kardashian © Jason Merritt/Getty Images

Om die reden tornt vrijwel elke stylist de maat uit een jurk en roept ook bij een bungalowtent opgewekt dat het een Size Zero is, zodat de celeb zich erin kan wurmen (alhoewel Kim ? foto hierboven ? juist voor strak, strakker, strakst gaat…). Vanity Sizing voor Gevorderden spaart ego’s en zenuwen, al is het een logistieke nachtmerrie. De jurken die niet worden geselecteerd door de celeb, moeten namelijk met weer de originele maat erin worden ingeleverd bij het modehuis, om daar geen ruzie mee te krijgen. In de gigantische tassen die stylisten meezeulen zit dan ook een old school systeem met envelopjes waarin die labels gaan. Met op speeddial een koerier en naaiatelier om de japon weer compleet af te leveren bij Chanel of Gucci. En dit allemaal ook nog in code, want een roddelblog zou het internet kunnen platleggen met de ware maten van Jennifer Lawrence & co.

Luchtariër met modelrexia - award season is de hel voor stylisten Jennifer Lopez © Hollandse Hoogte

Ik heb ooit eensociety watcher Ella Vermeulen - Beau Monde - Column Ella Vermeulen: Luchtariër met modelrexia blik op zo’n kaartensysteem mogen werpen en Anonymous zou er een harde dobber aan hebben: ‘Sc ds 4.0 boot KS‘ laat zich ontrafelen tot ‘rode (scharlaken) Domenico Dolce en Stefano Gabbana, laars 40 (Italiaanse maat), voor Karen Sisco (code voor Jennifer Lopez, het was haar personage in ‘Out of Sight’). Vermoeiend? Het heet niet voor niets showbusiness. Maar de blije smoeltjes die deze weken over rode lopers schuiven (het lopen gaat natuurlijk niet vanzelf, getuige de shuffle van K.S. op de foto hierboven), zijn dus te danken aan al die stylisten die een zeker zo Oscar-waardige performance geven door hun cliënten een maatje lichter te liegen: “Size Zero, you look fabulous, darling!”»

Beau Mondes journaliste en society watcher Ella Vermeulen becommentarieert elke editie de wereld van Hollywood en omstreken. Meer Ella? Klik hier.

Laatste nieuws

Zie ook