Prinses Marilène is jarig

Prinses Marilène is jarig – van harte – en is vandaag 46 geworden. Deze mevrouw Van Vollenhoven, tevens prinses van Oran...

Prinses Marilène is jarig – van harte – en is vandaag 46 geworden. Deze mevrouw Van Vollenhoven, tevens prinses van Oranje-Nassau, maakt al lang deel uit van de Koninklijke Familie. Ze was de eerste koninklijke verloofde en de eerste van haar lichting die door haar huwelijk met prins Maurits prinses werd. Niet dat ze daar nu mee schermde, ze is altijd gewoon blijven werken, destijds bij Ahold. In die hoedanigheid hebben we nog eens meegemaakt hoe ze de destijds nieuwe stoommaaltijden demonstreerde. En dat was een kniksjesvrije aangelegenheid. Tegenwoordig werkt Marilène bij het Rijksmuseum, waar ze vrienden werft die via hun contributies bijdragen aan idealen als ‘ieder kind naar De Nachtwacht’.

Prettige schoonfamilie

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Bij de Van Vollenhovens is ze de op-één-na-oudste van de aangetrouwde schoonzusjes (Anita is de oudste), met wie ze het goed kan vinden. Prinses Margriet, zelf opgegroeid met drie zussen, was naar verluidt verrukt over de verkering van haar oudste zoon, puur om na jaren in het mannengezelschap van haar gezin ook eens met een vrouw te kunnen praten. Van links naar rechts: Mariléne, Maurits, Bernhard, Annette, Margriet, Pieter, Anita, Pieter Christiaan, Aimée en Floris.

Tevreden flexmoeder

© RVD © RVD

Na haar ‘intensieve carrière’ bij Ahold vond Marilène het als moeder van drie kinderen (Anna, Lucas en Felicia, deze foto is uit 2010) ideaal om bij het museum parttime te gaan werken. “Je bent constant bezig om een goede balans te vinden,” zei ze vorig jaar december in Elsevier. “Dat geldt denk ik voor alle werkende moeders. Ik wil graag fysiek genoeg bij de kinderen zijn en laat het niet graag aan iemand anders over, omdat ik te goed besef hoe kort hun kindertijd is. Vooral in het begin vroegen ze vaak: ‘Wanneer ben je thuis?’ Lucas zei laatst: ‘De beste tijd investeer je in mij. Ik vind het fijn dat je er veel bent.’ Dat was heerlijk om te horen.”

Marilène zegt:

Je krijgt niet alleen een hond, maar neemt je kinderen ook mee in een traject. Straks moeten ze er afscheid van nemen. Zo leren ze dat blinden heel erg geholpen zijn met zo’n hond. En dat je daar zelf ook iets voor kunt doen.

Over Labrador Bora die ze opvoeden om na anderhalf jaar als blindengeleidenhond te gaan fungeren, in Elsevier

Domme vragen over kunstgeschiedenis

© RVD © RVD

“Ik wilde ook graag iets doen dat verder ging dan alleen geld verdienen,” zegt Marilène in het interview over haar werk bij het Rijksmuseum. “Vanuit mijn marketingachtergrond had ik het gevoel dat het museum nog zoveel meer mensen zou kunnen bereiken. Zo woonden wij zelf achter het museum, maar gingen er voornamelijk met familie uit het buitenland naartoe.” Ze is inmiddels zover dat ze “domme vragen over kunstgeschiedenis durft te stellen”.

Helemaal thuis in Amsterdam

Marilène is moeder van Anna (15), Lucas (13) en Felicia (11) en voelt zich thuis in Amsterdam. “Als ik (toen de kinderen jong waren) voor de zesde keer in een week in het Vondelpark zat, dacht ik wel eens: goh, het zou best fijn zijn als die kinderen allemaal hun gang kunnen gaan in een dorp,” zegt ze in Elsevier. “Maar na hun tiende vind ik de voordelen van Amsterdam groter worden dan de nadelen. Zeker nu ze 14, 13 en 10 en zelfstandig zijn. Toneel, hockey, tennis, zwemmen – alles is voorhanden. Ze springen op de fiets en ik zie ze ervan genieten.” Hier is ze in het Vondelpark met Felicia bij het ringen van de jonge ooievaars. Cute!

Laatste nieuws