De stijlevolutie van prinses Charlene

De stijlevolutie van prinses Charlene heeft heel wat voeten in aarde gehad. Zoals de vrouw van prins Albert van Monaco z...

Lees ook

De stijlevolutie van prinses Charlene heeft heel wat voeten in aarde gehad. Zoals de vrouw van prins Albert van Monaco zelf zegt: “Ik had geen flauw benul van mode na jaren in een badpak te hebben geleefd.” Ter ere van haar 38ste verjaardag – congrats, prinses – een overzicht van haar ontwikkeling van Lady Chloor (haar eigen woorden) tot moderne prinses met een heel eigen smaak. “Ik prijs me gelukkig met mijn leven en met alle opties die ik heb,” zegt ze over de afgelopen jaren. “Maar uiteindelijk komt het toch neer op keuzes maken waar je je prettig bij voelt. Ik heb geleerd dat ik moet dragen wat ik mooi vind, niet per se wat er van me wordt verwacht.” En daar bedoelt ze inmiddels niet meer alleen een trainingspak mee.

2002 Sportieveling met chloorhaar

© Touchline / Getty Images © Touchline / Getty Images

Moe, blij, gelukkig en nog volledig naturel: hier heeft Charlene (links) net een zilveren medaille gewonnen tijdens de Women’s 4×100 Medley Final tijdens de Commonwealth Games in 2002. Naast Charlene ploeggenoten Sarah Poewe, Mandy Loots en Helene Muller.

2006 Ze ontdekt eyeliner

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Als vriendin van prins Albert van Monaco ontdekte Charlene de basics van mascara, eyeliner en lipgloss. Hier zitten ze knus te kijken naar de opening van de Olympische Winterspelen in Turijn. Ze kennen elkaar al zes jaar, dit was hun eerste min of meer officiële gezamenlijke optreden en ze had duidelijk rekening gehouden met een telelens. Of een stuk of honderd. Nu alleen de geneugten van waterproof mascara nog ondervinden.

2008 Siliconen, anyone?

© Getty Images © Getty Images

Op het 60ste Monaco Red Cross Ball diner debuteerde Charlene haar borstvergroting in een malle jurk met een corsage die niet zou hebben misstaan op een prom in de jaren tachtig. De inkijk was royaal, maar niet erg royal. Toch schemerde hier al iets van Charlene 2.0 door: het was inmiddels wel duidelijk dat ze nooit een romantische prinses met lang blond haar zou worden.

2011 Vorstelijke verloofde

© Chris Jackson / Getty Images  © Chris Jackson / Getty Images

Inmiddels officieel verloofd met prins Albert toonde Charlene bij het huwelijk van prins William met Kate Middleton dat ze haar eigen stijl had gevonden. Het leverde vele succesnummers op in effen neutrale kleuren en eenvoudige silhouetten. Professionele visagie heeft ze onder de knie, wat ze plastisch heeft laten tweaken ziet er redelijk natuurlijk uit. Alle reden om hoopvol uit te kijken naar haar eigen bruiloft, een paar maanden later.

2011 Hemelsblauwe bruid

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Ze stelde niet teleur in een prachtige trouwjapon van Armani, maar om eerlijk te zijn, stal ze meer de show in het lichtblauwe pak dat ze bij het burgerlijk huwelijk droeg. “Het is van Chanel en ik heb het samen met Karl Lagerfeld ontworpen,” zegt ze. “We wilden iets dat bij de kleur van mijn ogen paste. Het is mijn creatie en ik ben er trots op.” Lagerfeld was er zelf ook over te spreken: in het Chanel atelier heet deze kleur sindsdien ‘Charlene Bleu’.

2013 Tiaraloos naar een royal wedding

© Vittorio Zunino Celotto / Getty Images © Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

Je moet het maar durven: in boomschors chocoladebruin van Akris naar een royal wedding gaan, zonder ook maar enige vorm van bling. Nog geen diamanten oorstekers! Gravin Sophie van Wessex weet duidelijk niet wat ze ziet, maar Charlene leek heel tevreden met haar keuze voor het huwelijk van prinses Madeleine van Zweden met Chris O’Neill. “Het is heel belangrijk om me mezelf te voelen,” zegt ze over geringe enthousiasme voor tiara’s en andere flonkers.

2015 Chic in Valentinorood

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Die sobere, eigenzinnige lijn zette Charlene door in 2015, onder andere in een off-the-shoulder Valentino jumpsuit van zijde crêpe in plaats van een baljapon voor het Rode Kruis bal. Ze is inmiddels moeder van een tweeling, gegroeid in haar rol en beschikt over meer zelfvertrouwen. “Ik ben me er zeer van bewust wat ik representeer,” zegt ze. “Maar valt me allemaal makkelijker als ik het op mijn eigen manier kan doen. Ik doe echt mijn best.” Prins Albert is hierin haar grootste supporter. Zelfs als ze een ultrakorte pixie laat knippen roept hij nog dat hij schitterend vindt.

2016 Op en top prinses

© Getty Images © Getty Images

Dat Charlene helemaal haar draai heeft gevonden, blijkt wel uit het feit dat ze vorstelijk uitrukte voor een bezoek aan het Vaticaan. Kijk haar hier eens lekker wedijveren met de paus in roomwit, compleet met witte sluier. Ze maakt hier gebruik van ‘Le privilège du blanc’, het recht om witte kleding te dragen tijdens een pontificale audiëntie. Dit recht is voorbehouden aan regerende katholieke monarchen en echtgenotes van katholieke monarchen, andere vrouwen dienen zwart te dragen. Er zijn slechts vier andere vrouwen die zo naar de paus mogen: koningin Letizia van Spanje, koningin Mathilde van België, groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en Marina van Napoli, de hertogin van Savoia. Het feit dat Charlene er gebruik van maakt, toont aan dat haar dagen van chloorhaar ver achter haar liggen.

Laatste nieuws

Zie ook