Koning Harald zit 25 jaar op de troon

Koning Harald zit 25 jaar op de troon en dat zal niet alleen Noorwegen, maar ook de rest van de wereld weten. Er wordt g...

Lees ook

Koning Harald zit 25 jaar op de troon en dat zal niet alleen Noorwegen, maar ook de rest van de wereld weten. Er wordt groots uitgepakt met fraaie nieuwe staatsieportretten (en koningin Sonja heeft niet eens geel aan!). Hij strooit met Silver Jubilee medailles. En de Scandinavische buren waren op bezoek voor plechtige (een dankdienst) en vrolijke festiviteiten (waaronder een diner). Harald volgde op 17 januari 1991 zijn vader koning Olav op, die thuis stierf aan een hartaanval terwijl hij naar het nieuws zat te kijken, omdat net de Golfoorlog was uitgebroken. “Hij was het eerste oorlogsslachtoffer, zij het via de tv,” aldus Harald. “Mijn vader was ervan overtuigd dat Wereldoorlog III was uitgebroken en wilde daar geen getuige van zijn.”

25 jaar majesteit

Noorwegen 25 jaar 7
“Hij was al een tijdje ziek,” zegt Harald over de dood van Olav (hier links). “Dus we hadden ons er een beetje op ingesteld, maar niets kan je ooit echt voorbereiden op de dood van je vader,” aldus de koning in ‘Konge og dronning i 25 år’. “Toen ik wegliep van zijn sterfbed, sprak een van de artsen me aan als ‘majesteit’. Ik reageerde helemaal niet, want dat was ik niet. Dat was mijn vader altijd.”

Haakon werd kroonprins

© Royal Court Norway © Royal Court Norway

Na de dood van Olav sprak Harald vrijwel meteen tijdens een buitengewone vergadering in het Koninklijk Paleis en hield een toespraak voor de televisie als de nieuwe koning. “Ik was enorm onder de indruk van mijn vader,” zegt Haakon die door de dood van zijn opa kroonprins werd. “Ondanks zijn eigen verdriet zag hij kans om een speech te houden die heel warm, oprecht en aardig was.” Hoewel hij het nooit met zoveel woorden heeft gezegd, is van Haakon bekend dat hij liever niet op zo’n droevige manier het ambt hoopt over te hoeven nemen.

Troonopvolging geregeld

© Royal Court Norway © Royal Court Norway

De koning zelf herinnert zich van die dag vooral een nog vrij nieuw fenomeen: gedeeld verdriet. “Na de televisie-uitzending keek ik uit over de Slottsplassen (het plein voor het paleis) en zag daar mensen arriveren met bloemen en kaarsen voor de overleden koning. Dat hadden we nog niet eerder gezien en het ontroerde me zeer.” Uit de nieuwe foto’s ademt aan alle kanten uit dat de opvolging van Olav hoe dan ook goed geregeld is met kroonprins Haakon en zijn dochter prinses Ingrid-Alexandra, bij wie er zowaar een lachje afkan. Ondanks ongetwijfeld wilde tweenie-protesten tegen die witte sokjes, #cutemaarnietcool.

Ingrid heeft een smartfoon, hoor

Noorwegen 25 jaar
Op het meer informele familieportret dat in Skaugum werd genomen ter ere van de Silver Jubilee staat prinses Ingrid (rechts) meer als zichzelf. In cool zwart, met een uitdrukking die duidelijk geoefend is met honderden selfies. Naast haar nichtje Maud (12), oudste dochter van prinses Märtha Louise. Die staat links met haar man Ari Behn en dochters Leah (10) en Emma (7). Prins Sverre prijkt tussen zijn grootouders in en heeft een dasvrije avond afgedwongen. Grote afwezige is Marius, maar misschien ging die toch liever stappen met vrienden?

Nog ééntje dan

Noorwegen 25 jaar 5
Op deze groepsfoto staan ook wat Deense en Zweedse royals geperst, maar zeg nu zelf: is Maud in kobaltblauw met rode kousen niet het stralend middelpunt hier? Dat meisje is al even kleurrijk als haar moeder en vast de ster van Lommedalen!

Laatste nieuws

Zie ook