Claire Foy als de Queen: hot or not?

Claire Foy als de Queen: hot or not? Er zijn wel eens beroerdere castings geweest dan die van Claire als de Hare Majeste...

Lees ook

Claire Foy als de Queen: hot or not? Er zijn wel eens beroerdere castings geweest dan die van Claire als de Hare Majesteit in ‘The Crown’. Deze nieuwe Netflix serie gaat over de prille relatie van Elizabeth met Philip, hun huwelijk en de aanloop naar haar kroning, op haar 26ste. Foy heeft in ieder geval vaag iets van Hare Majesteit weg en beschikt bovendien over het upper-Engels accent waarin ‘house’ wordt uitgesproken als ‘hice’. Voormalig Doctor Who is gecast als prins Philip en heeft zich diens maniertjes goed eigen gemaakt. Hij is heerlijk irritant in zijn beklag als Griekse macho, die er toch wat moeite mee heeft om bij de kroning te moeten buigen voor zijn eigen vrouw. Netflix gooit er 143 miljoen euro tegenaan, maar dan heb je ook wat:

Poppenkast vol Oranjes

© Riba Filmproductions © Riba Filmproductions

Niets wat zo tot de verbeelding spreekt als een Royal Romance, ze zijn allemaal verfilmd, tot en met die van Willem Alexander en Máxima toe. Die werden in ‘De Kroon’ (2004) gespeeld door Roef Ragas en Hadewych Minis. De film was ‘een dramatische interpretatie van historische gebeurtenissen’ en we smulden ervan. Niemand weet of de Oranjes hem zelf ooit hebben gezien. Maar we vertrouwen op het gevoel voor humor van de majesteiten, over de manier waarop ze werden neergezet en uiteindelijk hun liefde er min of meer doordrukten. Hadewych speelde Máxima later nog een keer, in ‘Majesteit’ (2010), toen met Gijs Naber als kroonprins Willem-Alexander ?

© FuWorks © FuWorks

Modern sprookje

© Fremantle Media © Fremantle Media

Ook kroonprins Frederik en prinses Mary van Denemarken ontkwamen niet aan een verfilming. Zij werden in ‘Mary: the making of a Princess’ (2015) geportretteerd door Ryan O’Kane en Emma Hamilton. Het script kampte blijkbaar met gebrek aan drama, want erg waarheidsgetrouw is het niet. Koningin Margrethe had helemaal geen enorme bezwaren tegen Mary, zoals ook haar vader niet echt dwarslag.

Dichterlijke vrijheid

© Fremantle Media © Fremantle Media

Het meest storend is misschien nog wel de verfilming van de royal verloving. Mary en Frederik zaten bij de aankondiging van hun huwelijk helemaal niet gespannen op een bankje, ze waren juist buitengewoon relaxed en vrolijk. Het stel was naar verluidt dan ook nijdig over de film. Frederik omdat die uitgebreid ingaat op het playboyverleden van de prins en Mary omdat ze Emma niet knap genoeg niet vond lijken.

William heeft weer haar!

Films over royal romance Kate en William
In ‘A Royal Romance’ (2011) speelt Alice St. Claire, niet gehinderd door enige gelijkenis, Kate Middleton tijdens haar verkering met prins William. Die wordt gespeeld door Dan Amboyer, gezegend met aanzienlijk meer haar dan de prins. Een en ander is heel authentiek opengenomen in… Boekarest.

Wie zijn die mensen?

Films over royal romance Kate en William 2

Kate en William worden neergezet als het Saaiste Stel Ooit en we hebben zomaar het vermoeden dat Kate en de Queen nooit samen met de Wii hebben gespeeld. Afgezien daarvan moet je je door 87 taaie minuten worstelen voor er eindelijk ‘Will you marry me?’ klinkt. In vergelijking daarmee kunnen we echt niet wachten tot ‘The Crown’ te zien is, later dit jaar. Yay!

© Netflix © Netflix

Laatste nieuws

Zie ook