Het is zo fijn om no 2 te zijn!

Het is zo fijn om no 2 te zijn! Als je een royal bent, dan. Er zijn mensen die het zielig vinden dat het tweede kind van...

Lees ook

Het is zo fijn om no 2 te zijn! Als je een royal bent, dan. Er zijn mensen die het zielig vinden dat het tweede kind van een koningsgezin altijd in de schaduw van de troonopvolger staat. Maar in de praktijk heeft de eerste reserve veel meer vrijheid, wordt minder snel afgerekend op  uitglijders en heeft in ieder geval uitzicht op min of meer een eigen leven. Neem prinses Sofia van Spanje: gezien het beleid van haar vader (die hier een pretmomentje met zijn jongste heeft) zal van haar worden verwacht dat ze zichzelf redt. En dat is misschien wel veel aantrekkelijker dan een luxe leven waarin alles al vast ligt. Dat staat haar oudere zus kroonprinses Leonor te wachten, die duidelijk al moe wordt van het idee.

Alexia krijgt een eigen leven

© Freek van den Bergh / Getty Images © Freek van den Bergh / Getty Images

Die zelfstandigheid, daar zijn de Oranjes mee begonnen. Niks geen eindeloze toelages tot in de verste regionen van de familie, maar een bescheiden Koninklijk Huis. Prins Constantijn en prinses Laurentien ‘staan het koningspaar bij’, maar hebben gewoon eigen betaalde banen die niets met de royals te maken hebben. En ook Alexia (10, hier rechts) heeft weinig te vrezen. Die lijkt ons niet zo gek veel op te hebben met het middelpunt van de belangstelling zijn en zien we als puber al uitvliegen: kostschool in Engeland, studeren in Buenos Aires of later in de voetsporen van haar moeder treden in New York. Het zal alleen maar worden aangemoedigd, kroonprinses Amalia maakt niet voor niets de indruk dat ze het nú allemaal al aankan.

No 2 Harry is er alleen maar happy mee

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Het beste voorbeeld van hoe leuk het leven van een no 2 kan zijn is natuurlijk prins Harry, inmiddels opgeschoven tot 5de in lijn der troonvolging. Wat die niet heeft geflikt: goudvissen doorslikken op een feestje, als piepjonge puber al blowen, dronken uit kroegen rollen, in nazikostuum naar een verkleedfeest gaan. Daar zou prins William, de oudere helft van het ultieme ‘a heir and a spare’ duo, nooit mee zijn weggekomen. Harry raakte zijn wilde haren kwijt in actieve dienst, vocht twee keer in Afghanistan en heeft nu alle goodwill (en alle vrijheid) om dingen te doen waar hij echt in gelooft, zoals zijn Sentebale Charity en zijn Invictus Games.

Meer vrijheid, minder plichten

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Wel de lusten, niet de lasten, dat is het lot van de meeste no 2’s. Prins Gabriel van België (12, hier links van zijn zus) zal ongetwijfeld het leger in moeten als signaal naar volk en vaderland, maar verder kan Elisabeth (14) het vast uitstekend alleen af, thankyouverymuch. Zoals ook prinses Ingrid van Noorwegen niet de indruk maakt naar een sidekick als Sverre te verlangen. En de aanstaande no 2 van Zweden eveneens vrij is om zijn of haar leven in te richten, lekker uit de schaduw van prinses Estelle the Fabulous. Kijk maar naar de huidige spare: prins Carl-Philip werkt als grafisch ontwerper en kan zich in alle rust op zijn eigen aanstaande gezin richten.

Charlotte als Power Spice?

© HRH Catherine Duchess of Cambridge © HRH Catherine Duchess of Cambridge

Prins George van Cambridge zal niet onder Eton uitkomen, prinses Charlotte (9 maanden) zal zelf mogen kiezen. Prins Jacques van Monaco (1) zal onherroepelijk staatsrecht en internationale betrekkingen moeten studeren (en worden aangemoedigd wat minder buitenechtelijke kinderen op de wereld te zetten dan zijn vader). Zus Gabriella (1) mag haar eigen beroep kiezen. En zal dat ook moeten doen, want prins Albert is zeer gecharmeerd van hoe zijn neven Andrea, Pierre en Louis en zijn nichtje Pauline ondanks riante toelages uit de Casiraghi / Grimaldi Trusts hun eigen weg vinden. “Dat is iets van nu, dat is de moderne invulling van het werk van onze familie,” zegt Albert. We hebben opeens visioenen van Prime Minister Charlotte en Ministre d État de Monaco Gabriella, die wraak nemen op alle keren dat hun broer hén op de kop zat, zo rond 2048.

Laatste nieuws

Zie ook