Onbeperkt scheuren voor prins Bernhard

Onbeperkt scheuren voor prins Bernhard, want any moment now kan de tweede zoon Van Vollenhoven rond zijn met de eigenare...

Lees ook

Onbeperkt scheuren voor prins Bernhard, want any moment now kan de tweede zoon Van Vollenhoven rond zijn met de eigenaren van Circuit Park Zandvoort over de aankoop van deze raceplek in de Noord-Hollandse duinen. Het staat al jaren te koop en heeft nieuwe investeringen en evenementen nodig om te kunnen blijven bestaan. Naar verwachting zullen investeerders eerder instappen als een lid van de koninklijke familie eigenaar is van het circuit. Er wordt volgens ingewijden al lang onderhandeld met de 46-jarige Bernhard. Het proces liep vertraging op toen hij in 2013 ernstig ziek werd en moest worden behandeld voor lymfeklierkanker. “Mijn wereld stortte in,” zegt de inmiddels genezen prins over zijn ziekte in NRC. “Ik wist dat opgeven geen optie was. Ik wilde mijn kinderen zien opgroeien.” Hij heeft er drie, met prinses Annette.

Leuker dan een private onderzeeër!

Bernhard circuit 2
Het is het ultieme rijkeluisspeeltje: je eigen circuit om op rond te scheuren. “Ik weet dat Bernhard er al een hele tijd mee bezig is,” zegt race-nestor Michael Bleekemolen in het AD. “Ik schat de kans dat het doorgaat op 99 procent. Of er moeten ergens nog een paar lijken uit de kast rollen. Ik ken hem als een groot liefhebber van de autosport, maar zeker ook als een uitstekend zakenman. Hij neemt deze stap dan ook niet om er slechter van te worden.” Met de deal zou een kleine 10 miljoen euro gemoeid zijn.

Hij is een uitstekend zakenman en neemt deze stap niet om er slechter van te worden

Prins racet met zijn broer

Bernhard circuit 1
Prins Bernhard krijgt geen royal toelage en verdient zijn geld als succesvol vastgoedhandelaar. Hij haalde zo’n twaalf jaar geleden zijn licentie en racet zelf al jaren op Zandvoort. Dat doet hij in het Racing Team Holland, samen met onder anderen zijn broer Pieter Christiaan en coureur Jan Lammers. In het begin stonden de prinsen bekend als hopeloze brokkenpiloten die niet alleen zelf crashten, maar ook andere schade berokkenden. Intussen zijn ze een stuk beter geworden. In 2014 werd Bernhard op het circuit van het Italiaanse Monza, samen met teamgenoot Ricardo van der Ende, Europees kampioen in de GT4-klasse. Whatever that may be.

Oranjes zijn dol op hard rijden

© Getty Images © Getty Images

De liefde van de Oranjes voor het circuit gaat terug tot 1939. Bernhards opa prins Bernhard Sr. was eregast van de eerste straatrace in Zandvoort en bleef zijn leven lang betrokken bij de Nederlandse autosport. Hij was beschermheer van het Racing Team Holland dat in de jaren zestig internationaal racete met Porsches. Bekend is dat Bernhard jr. dol is op zijn Alfa Romeo 8C Competizione, met een knipoog naar zijn opa, die ook in een achtcilinder Alfa reed (met dank aan de Telegraaf voor deze trivia). Koning Willem-Alexander haalde ook zijn licentie, maar is om veiligheidsredenen nooit aan de start van een race verschenen. Hij reed in zijn wilde jaren gewoon af en toe op de openbare weg in een sloot of tegen de vangrail. In dit snoezige autootje kan hij weinig kwaad, het werd tijdens vakanties van de Oranjes gebruikt en kan alleen met een slakkengangetje. Prins Bernhard heeft er dus niets van te vrezen.

Laatste nieuws

Zie ook