Hoge Deense royal verdwijnt uit beeld

Een hoge Deense royal verdwijnt uit beeld en nee, het is niet koningin Margrethe. Die dreigt, tot grote frustratie van k...

Een hoge Deense royal verdwijnt uit beeld en nee, het is niet koningin Margrethe. Die dreigt, tot grote frustratie van kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary, op de troon te blijven zitten tot ze eraf rolt. De exit betreft Deense prins-gemaal Henrik (81). In haar nieuwjaarsspeech kondigde Margrethe aan dat haar man met pensioen gaat en het grootste deel van zijn taken zal neerleggen. “Ik wil hem bedanken voor al zijn steun, hulp en inspiratie en ik begrijp en respecteer zijn besluit,” zei ze. De nieuwjaarsreceptie was Henriks laatste officiële optreden en hij onderging het met de joligheid van een happy pensionado: “Ik voel me geweldig.”

Riant pensioen voor de prins

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

De hofmaarschalk legde later uit wat het pensioen van Henrik precies inhoudt: “Hij zal deelnemen aan officiële momenten in eigen huis, hij zal beschermheer blijven van een aantal instellingen en hij blijft actief op het gebied van kunst en cultuur, maar dan vooral in zijn vrije tijd.” De taken van de prins worden overgenomen door Margrethe en andere leden van de familie. Opmerkelijk genoeg wordt zijn toelage niet gekort, zodat hij er warmpjes bijzit. Daar moet op gedronken worden!

Henrik heeft een gezond ego

© Danish Monarchy © Danish Monarchy

Prins Henrik werd geboren in Frankrijk als Henri de Laborde de Monpezat en trouwde in 1967 met toen nog kroonprinses Margrethe. Het begin van hun huwelijk was idyllisch, maar toen ze in 1972 haar vader opvolgde, had de Franse macho toch grote moeite met ‘de man van’ zijn. Hij klaagde in het verleden veelvuldig dat hij niet koning van Denemarken werd genoemd, maar simpelweg prins Henrik.

Toch een beetje de baas

© Getty Images © Getty Images

Het leed werd iets verzacht door hem in 2005 tot prins-gemaal te verheffen, al klaagde Henrik toen nog onverstoorbaar door in interviews. Zo kon hij het ook niet hebben dat zijn zoon Frederik als kroonprins meer taken op zich nam en meer status kreeg. Diep beledigd liep hij weg, naar zijn kasteel in Frankrijk. De koningin moest hem persoonlijk nareizen om hem van gedachten te doen veranderen. Om ook eens de baas te zijn, dirigeert Henrik nu maar de Royal Guards Band bij zijn Chateau de Cayx in Luzech. Kijk die spotlights een lekker op zijn embonpoint staan!

Marie’s look: pure onschuld

Henrik pensioen 4 Marie en Joachim
De receptie werd bezocht door alle Deense royals, stuk voor stuk in vol ornaat. Prinses Marie – die een beetje onder vuur ligt omdat ze zich te chic zou voelen voor het Deense landleven en iets teveel geniet van haar royal privileges – kwam in onschuldig maagdelijk wit. Prins Joachim droeg een operettekostuum galauniform met een sjako waarvan de pluim leuk matchte met haar jurk.

Mary als Disneyprinses

Henrik pensioen 5 Frederik en Mary
Kroonprins Frederik en Mary waren op tijd teruggekeerd van hun vakantie in Australië om ogenschijnlijk zonder jetlag aan te treden. Mary droeg beeldig donkerblauw met een vleugje Disneyprinses waarop haar bling uitstekend uitkwam. We zijn buitengewoon gecharmeerd van de Orde van de Olifant, al sinds de 15de eeuw de hoogste ridderorde van de Denen. Dat destijds toch niet bekend stond om haar inheemse olifantenpopulatie. Het is dan ook meer een symbool dat staat voor ‘strijdbaar Christendom’. Hieronder nog een close-up, het is quite a hanger. Ook fijn: kroonprins Frederik met een kekke tweepuntige steek die wij hier vooral kennen van prins Carnaval – heel smaakvol.

 

Henrik pensioen 7

Laatste nieuws