Durft Masako de sprong te wagen?

Durft Masako de sprong te wagen? Het lijkt er wel op. De kroonprinses van Japan (52) is de afgelopen weken meer in beeld...

Lees ook

Durft Masako de sprong te wagen? Het lijkt er wel op. De kroonprinses van Japan (52) is de afgelopen weken meer in beeld geweest dan in de dertien jaar daarvoor. Masako, getrouwd met kroonprins Naruhito, troonopvolger van de Chrysantentroon, vergezelde haar dochter Aiko op meerdere uitjes. Ze was voor het eerst in twaalf jaar aanwezig op het tweejaarlijkse tuinfeest van de keizer en keizerin waar ze er tussen 2000 gasten ontspannen bijliep. En ze verscheen op het keizerlijke balkon ter ere van de 82ste verjaardag van haar schoonvader de keizer. Daar valt uit op te maken dat ze zich beter voelt en inderdaad de sprong naar een meer publiek bestaan heeft gewaagd. En dat is niet zonder vallen en opstaan gegaan…

Opgeleid tot powervrouw

© Owadaishi © Owadaishi

Masako Owada (hier links met haar zusjes Reiko en Setsuko) is geboren als dochter van een diplomaat en groeide op in Moskou, New York en Tokio. Door haar achtergrond had ze alles in zich om een echte powervrouw te worden. Als tiener sprak ze al vijf talen en ze speelde softbal op een hoog amateurniveau. Later studeerde ze magna cum laude af in economie aan Harvard, deed rechten in Tokio en was een allround wereldburger. Na haar studie werkte ze in verschillende functies voor het ministerie van buitenlandse zaken in Japan.

Bepaald geen sprookjesbestaan

Masako en Michiko

Naruhito leerde Masako in 1986 kennen tijdens een tea ter ere van prinses Elena van Spanje toen ze nog in Tokio studeerde. Keizerin Michiko (hier rechts) vond Masako ‘niet Japans genoeg’ vanwege haar wereldse achtergrond, maar de kroonprins was zeer van haar gecharmeerd. Masako wat minder van de manier waarop de pers achter hen aanzat. Ze was bovendien niet verrukt van het idee haar carrière en onafhankelijkheid te moeten opgeven. Het kostte hem drie aanzoeken voor ze in 1992 ‘ja’ zei en alleen omdat hij beweerde ‘dat kroonprinses zijn óók een vorm van diplomatie is’.

Ouderwetse troonopvolging

© The Imperial Household Agency © The Imperial Household Agency

Masako trouwde met Naruhito op 9 juni 1993 en werd zo een Keizerlijke Hoogheid. Na jaren waarin de Japanse media uitvoerig berichten over haar vermeende onvruchtbaarheid (no pressure, dus), kreeg ze in 1999 een miskraam en bracht ze in 2001 een gezonde dochter ter wereld: prinses Aiko. Op deze foto uit 2005, genomen in de tuin van het Togu paleis, is het prinsesje net 4 geworden. Het feit dat ze een meisje is, ligt gevoelig in een land waar de troonopvolging nog alleen voor mannen bestemd is. Plannen om dat aan te passen werden in de ijskast gezet toen Naruhito’s broer Akishino een zoon kreeg. Deze Hisahito is volgens de huidige wet nu derde in lijn der troonopvolging.

Ze kon niets goed doen

© Getty Images © Getty Images

Masako werd indirect verweten dat ze niet meer kinderen (lees: zonen) baarde en van haar rol als royal diplomaat kwam ook weinig terecht. Het zeer strenge en ouderwetse Japanse hof – de keizerlijke familie heeft er bitter weinig te vertellen – heeft er vanaf het begin alles aan gedaan om Masako’s rol te beperken. Terwijl ze haar ook hadden kunnen inzetten als, pakweg, de Japanse Máxima.

Leven in een gouden kooi

© The Imperial Household Agency © The Imperial Household Agency

Voor een onafhankelijke, slimme vrouw als Masako moet het vreselijk zijn geweest om zo beknot te worden in alles wat ze deed. Zoals ze zelf zegt: “Er zijn momenten dat ik het erg moeilijk vind een goede balans te dingen tussen traditionele dingen en mijn eigen persoonlijkheid.” Een en ander resulteerde in een ernstige depressie, volgens de Japanse RVD een ‘situationele aanpassingsstoornis’, die haar vanaf 2002 jarenlang buiten beeld hield.

Er zijn momenten dat ik het erg moeilijk vind een goede balans te vinden tussen traditionele dingen en mijn eigen persoonlijkheid.

Morrelen aan de codes

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Naruhito is Masako altijd blijven steunen en vroeg zelfs openlijk begrip voor haar ziekte. “Masako heeft zich met al haar kracht ingespannen om zich aan het milieu van het keizershuis aan te passen,” zei hij bij een staatsbezoek aan Spanje. “Het is een feit dat er pogingen zijn gedaan de carrière en persoonlijkheid van Masako te verloochenen.” Wat voor Japanse royals zo’n ferme uithaal was, dat het voor een forse rel onder hovelingen zorgde. Effect had het wel: er kwamen meer voorzichtige pogingen tot meer transparantie. De druk op Masako werd minder. En met name de jongere generaties, zoals prinsessen Mako en Kako, krijgen wat meer ruimte om zich te ontplooien. Ook de Oranjes hebben geholpen waar ze konden: in 2006 vierde het Japanse gezin ontspannen vakantie in Nederland en poseerde met de koninklijke familie op het Loo.

Eerbetoon aan Willem-Alexander

© Getty Images © Getty Images

Die warme band en een beetje broodnodig begrip in combinatie met een goede behandeling zorgde ervoor dat Masako in 2013 tot verrassing van vriend en vijand aanwezig was bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Ze vergezelde haar man ook naar de kroning van koning Tupou VI van Tonga en heeft vooral de laatste maanden haar officiële momenten aanzienlijk opgeschroefd.

De comeback van Masako

© Ken Ishii / Getty Images © Ken Ishii / Getty Images

“Lettend op mijn gezondheid heb ik geprobeerd mijn publieke en privéverplichtingen dit jaar zoveel mogelijk te vervullen,” zei ze in een statement op haar verjaardag. “Met de hulp van de mensen om me heen wil ik graag blijven proberen om beter te worden.” Uit een aparte verklaring van haar medische team valt op te maken dat de prinses haar best doet om ‘fysiek fit’ te blijven (met andere woorden: ze eet gezond en ze beweegt meer) en van plan is de frequentie van haar aantal werkbezoeken verder op te schroeven. You go, girl.

Laatste nieuws

Zie ook