Met deze 9 tips heb je nooit meer last van ingegroeid haar

Met deze tips heb je nooit meer last van ingegroeid haar. Maar eerst: waar komen die 'krengen' nu vandaan? Je hebt er he...

Met deze tips heb je nooit meer last van ingegroeid haar. Maar eerst: waar komen die ‘krengen’ nu vandaan? Je hebt er helemaal niks aan en soms kunnen die ingegroeide haartjes ook nog eens verrekte pijnlijk zijn. Ingegroeide haartjes ontstaan wanneer haar dat naar buiten wil groeien, de huid juist weer in gaat. Klinkt naar.

En heb je krullend haar? Dan is de kans groot dat jij hier vaker last van hebt dan iemand met stijl haar. Dit omdat je haarzakjes vanwege de krul al gebogen zijn. Ingegroeide haren kunnen overal op je lichaam zitten, maar meestal komen ze op plekken, waar je het haar het vaakst weg haalt, denk aan je oksels, bikinilijn en (voor mannen) je nek. Vervelend, maar gelukkig kan je het voorkomen. Met deze 9 tips heb je nooit meer last van ingegroeid haar.

1. Niet aanzitten!

Het eerste wat je wilt doen, is eraan pielen. Maar als je dat bij het ingegroeide haartje doet, zorg je er juist voor dat het bultje gaat irriteren en dat het erger wordt. En dat dat irritante haartje nog dieper in je huid kruipt. Dat wil je niet. Verder: je handen zitten vol bacteriën. Dus zit er niet aan, het wordt er alleen maar erger van.

2. Behandel een paar keer per dag met een acne crème

Aah, een klein retro momentje. De meeste hebben op de middelbare school wel een mix van salicylic acid en benzoyl peroxide gebruikt om van die ellende puistjes af te komen. Maar dit spul werkt ook prima bij ingegroeide haartjes. Smeer een beetje om de irritatie heen, zodat de zwelling en irritatie minder worden en het haartje de ruimte krijgt om weg naar ‘buiten’ weer te vinden.

3. Voorzichtig scrubben met een scrub op zout- of suikerbasis

Logisch: scrubben verwijdert dode huidcellen en vuil en dat helpt weer bij het verminderen van de zwelling en ontsteking. Het haar kan zo makkelijker – zo zonder al dat vuil – een weg naar buiten vinden. Gebruik een zacht borsteltje of een washandje om het gebied van de ingegroeide haar/haren met kleine cirkelvormige bewegingen te masseren.

4. Steriliseer je pincet

En na het scrubben en smeren met acne crèmes kan een gesteriliseerd pincet je helpen het haartje uit het haarzakje te krijgen. Probeer geen ingegroeide haartjes te verwijderen die nog niet in de buurt van je huidoppervlak zijn.

  • Steriliseer je pincet met een schone doek met een beetje alcohol.
  • Tip een wattenstaafje in de alcohol en maak je huid schoon.
  • Breng de pincet zacht tegen je huid en kijk of je op die manier het nare haartje kunt voelen. Als het haartje al een beetje zichtbaar is – en dus pincet-ready – trek deze er dan langzaam uit.
  • Daarna direct je huid behandelen met een beetje warm water en zeep. Laat dit gebied wel even met rust in je volgende scheer of epileer beurt. Je hebt het nu wel genoeg geïrriteerd.

5. Scheer in dezelfde richting

Scheer altijd in de richting van je haargroei. Gebruik een moisturizende scheergel of -crème. En niet geheel onbelangrijk: na elke ‘stroke’ moet je het mesje wel even afspoelen. Klaar? Spoel dan je huid na met koud of lauw water.

6. Scrub je huid direct

Scrubben haalt dode huidcellen, vuil en ander afval weg. Zo vermindert scrubben de kans op verstopte poriën, de voedingsbodem voor ingegroeide haartjes. Gebruik een scrubhandschoentje, een exfoliërend gezichtsborstel of een washandje.

Voordeel: zo word je eigen douche meteen een soort van mini-spa, yay!

7. Gebruik een serum tegen ingegroeid haar

Een serum helpt je huid gehydrateerd te blijven. Scheren en scrubben maken je huid kwetsbaar. Natuurlijke oliën als lavendel en tea trea oil vullen de vochtbalans van je huid aan en kalmeren post-shaving irritaties.

Blijf uit de buurt van producten die alcohol bevatten, die drogen de huid alleen maar (verder) uit.

8. Deppen in plaats van wrijven

Zomaar je handdoek langs de geschoren plekken wrijven? Dat kan leiden tot irritaties. Je kan beter even deppen met een katoenen handdoekje.

9. Scheer met mate!

Regelmatig scheren zorgt voor meer ingegroeide haartjes. En al helemaal als je je scheermesjes niet zo vaak vervangt als dat zou moeten. Waxen en ontharingscrèmes zijn stiekem beter voor de huid, maar zijn niet ideaal. Zo kan waxen behoorlijk pijnlijk (en duur) zijn en irriteren ontharingscrèmes weer sneller. Maar dat daargelaten. Zelfs als je weinig scheert, is het toch belangrijk te scrubben en serums te gebruiken. En blijf je toch frequent last houden van ingegroeide haren, ook na deze tips? Bezoek dan eens een dermatoloog.


Lees ook:

Beeld: iStock

Laatste nieuws