Derde Kerstdag met de Queen

Derde Kerstdag met de Queen, hoe ziet dat eruit? Met de kerstactiviteiten achter de rug, heeft Elizabeth II nu eindelijk...

Lees ook

Derde Kerstdag met de Queen, hoe ziet dat eruit? Met de kerstactiviteiten achter de rug, heeft Elizabeth II nu eindelijk even tijd voor zichzelf. Stukje rijden, even het hoofd leegmaken. Kerst op Sandringham is namelijk een protocollaire uitputtingsslag met de timing van een staatsbezoek. ‘One’ diende zich de afgelopen dagen minimaal drie keer te verkleden (toen Fergie nog welkom was, klaagde ze dat ze in 24 uur wel 7 verschillende outfits moest aantrekken). Er is bovendien altijd wel een familielid dat moeilijk doet. Prins Charles is de Gwyneth Paltrow van de Windsors, in de zin dat hij uitsluitend biologisch wil eten en ook dit jaar zijn eigen groenten meenam van zijn Duchy of Cornwall landerijen, iets waar de royal kok altijd een toeval van krijgt.

‘Grow Your Own Girlfriend’

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Verder was het cadeautjes uitwisselen zoals altijd een sociaal mijnenveld, want de Windsors houden het graag praktisch en goedkoop. Prinses Diana maakte ooit een faux pas door met kasjmier truitjes en sjaals voor haar schoonfamilie aan te komen. Hertogin Kate begrijpt het beter: die gaf prins Harry in 2014 een plastic Grow Your Own Girlfriend pakket. En dit jaar iets van Axe, misschien? Andere cadeaus die in het verleden een schot in de roos waren: een wc-bril cover van teddystof die prinses Anne aan broer Charles gaf en een pepermolentje dat een gast voor prins Philip had gekocht. Het personeel krijgt traditioneel Christmas Pudding. In haar leven heeft Hare Majesteit er al 80.000+ weggegeven.

Collectief naar de kerk

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Eerste Kerstdag was het en masse zoals gewoonlijk verplicht naar de kerk en een beetje wuiven naar de onderdanen. Daarna werden er gezonde wandelingen gemaakt en keek het gezelschap samen naar de kersttoespraak van de gastvrouw die zich toen even terugtrok, om het niet ongemakkelijk te maken. Boxing Day (de Engelse Tweede Kerstdag) stond in het teken van de fazantenjacht. Hieraan mochten alleen mannen meedoen, want vrouwen mogen geen wapen dragen in het bijzijn van de Queen. En daarna is iedereen tot grote opluchting van Hare Majesteit naar huis gegaan, zodat ze Sandringham voor zichzelf heeft. Prins Philip en zij verblijven er tot februari en al die tijd blijven de kerstdecoraties hangen. Ze houdt wel van een beetje gezelligheid en met twintig stofzuigende lakeien stand-by zijn ruiende kerstbomen niet zo’n probleem

Paleis vol schooiende corgi’s

© Express © Express

Dus, hoe ziet een dagje relaxen eruit voor de Queen? Klokslag half acht brengt haar personal maid de ‘morning tray’, met daarop een zilveren theepot met Earl Grey, een kan water en melk (geen suiker), en een schoteltje biscuitjes die ze deelt met de corgi’s. BBC’s Radio 4 gaat aan, de kamenier helpt haar met baden, kleden, kappen en haar onafscheidelijke handtas. Om half negen volgt dan het ontbijt, meestal yoghurt met muesli, al eet ze ook wel eens toast met marmelade. Ook die wordt gul gedeeld met de honden. Intussen scant ze de ochtendbladen en leest de Daily Telegraph en de Racing Post. Daarna neemt ze alleen de hoogstnoodzakelijke documenten door in haar kantoor, voor ze gaat wandelen met de corgi’s.

Paardenmeisje van 89 jaar

Queen gewoon paardrijden

Voor de lunch drinkt ze een glaasje gin en dubonnet, ’s middags vermaakt ze zich met puzzels, leest een misdaadthriller (favorieten: PD James, Agatha Christie en Dick Francis) of gaat ze een stukje rijden. Om vijf uur is het tijd voor een tea met sandwiches, scones en haar lievelingshapje: Dundee cake. Dit is een heftige fruittaart met veel marsepein en amandelen. Ook in dit geval drommen de corgi’s verwachtingsvol en nooit tevergeefs om haar heen.

Geen fan van Game of Thrones…

Queen lekker gewoon
Zijn ze onder elkaar, dan trekken Philip en zij meestal iets makkelijks aan voor ze samen eten. Denk daarbij niet meteen aan een huispak, meer aan een broek en een trui. ’s Avonds kijkt ze graag tv, neemt minimaal één nieuwsuitzending mee en heeft een zwak voor ‘Coronation Street’ en ‘Eastenders’. Harry heeft geprobeerd haar aan ‘Game of Thrones’ te krijgen, maar die serie vond ze ‘rather too bloody’. Verder kijkt ze graag naar ‘Midsomer Murders’, ‘The Last Detective’ en ‘New Tricks’ en is ze enorme fan van ‘Keeping Up Appearences’: ze heeft de hele serie op DVD. Voor ze naar bed gaat, ergens tussen elf en twaalf uur, schrijft ze altijd nog even in haar dagboek, iets wat ze al doet sinds ze koningin is.

Op naar 31 december

© Getty Images © Getty Images

Dit is zo’n beetje het programma van Elizabeth voor de komende dagen. Niet bekend is of ze met Oudjaar ‘Auld Lang Syne’ gaat zingen. In 2000 deed ze dat wel, hier met Tony en Cherie Blair, en toen ging het mis omdat ze haar armen niet kruiste. Vermoedelijk kust ze dit jaar gewoon haar man, wenst de lakei van dienst een goed nieuwjaar en gaat gewoon naar bed. Met uiterst relaxte corgi’s: Sandringham is een vuurwerkvrije zone, op haar bevel. It’s good to be the Queen.

Laatste nieuws

Zie ook