Wat is Estelle hier aan het bakken?

Wat is Estelle hier aan het bakken? De kleine keukenprinses van Zweden was met haar ouders in het openluchtmuseum Skanse...

Lees ook

Wat is Estelle hier aan het bakken? De kleine keukenprinses van Zweden was met haar ouders in het openluchtmuseum Skansen in Stockholm, waar ze in het oude Bakhuis traditioneel Zweedse lekkernijen bakt in een ouderwetse houtoven. Knusser kan haast niet en het was mooi nog even quality time met zijn drietjes, voor het grote aftellen naar het broertje of zusje begint. Estelle is overigens nog altijd gematigd opgewonden over de gezinsuitbreiding. “Wat ze op dit moment echt wil, is een hamster,” volgens kroonprinses Victoria. “Het verandert per week, eerst was het een puppy.”

‘Ik kan het zelf!’

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

De jongedame had het druk met kneden, was duidelijk goed bekend met de deegroller en verklaarde tegen haar vader “dat ik dit heel gezellig vind.” Die was dat met haar eens en hielp haar het baksel in de oven te krijgen.

Heel Royal Zweden Bakt

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Estelle’s kerstbakkerij hoefde maar heel kort in de oven, zodat het geduld van de driejarige niet al te lang op de proef werd gesteld. Ze was er een stuk kalmer onder dan haar moeder Victoria en tante Madeleine als kind. In Zweden is het dertig jaar oude ‘Meer Vlees!’ filmpje legendarisch. De koning maakt daarin worst en wordt door zijn dochters gecommandeerd om ‘mera kött’ te gebruiken. Geniet even mee van 1985:

It’s a wrap!

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Voor je nu denkt dat de schat hier in een gebakken dweil staat te happen: dit is het beroemde Nordische tunnbröd wat de Zweden eten met aardappelpuree en een hotdog of een zure haring. Het staat er bekend als het ultieme comfort food, wordt zowel zacht als knapperig gegeten en is dunner en compacter dan het beruchte Zweedse spaanplaat knäckebröd. Mocht het water je in de mond lopen, het volgende recept is voor 8 tunnbröd’jes. Adorable hoofddoekje à la Estelle optioneel.

Dit heb je nodig:

 • 325 g tarwebloem
 • 125 g roggemeel
 • 200 ml lauwwarm water
 • 60 g crème fraîche
 • 20 g honing
 • Mespunt zout
 • 10 g instant gist
 • Fennel- en anijszaadjes naar smaak

Aan de slag:

 1. 1 Meng eerst de droge ingrediënten, kneed er daarna de rest door tot een stevig, beetje plakkerig deeg, laat het een uurtje rijzen.
 2. 2 Verwarm de oven voor op 275°C
 3. 3 Verdeel het deel in 8 bolletjes, bestuif ze met bloem en rol ze met een deegroller tot zo’n 5 mm dik.
 4. 4 Prik met een vork gaatjes in de broodjes, bak ze in 4-5 minuten gaar (of tot de bovenkant goudbruin kleurt).
 5. 5 Laat de broodjes op elkaar onder een schone theedoek afkoelen om ze zacht te houden.

Om prinses Estelle te citeren:

God jul och gott nytt år’.

Oftewel: fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar.

Laatste nieuws

Zie ook