Werkt de truc van Chris en Madeleine?

Werkt de truc van Chris en Madeleine? De prinses van Zweden en haar man Chris O'Neill liggen in Zweden onder vuur. Omdat...

Werkt de truc van Chris en Madeleine? De prinses van Zweden en haar man Chris O’Neill liggen in Zweden onder vuur. Omdat ze in Londen wonen, omdat ze niet Zweeds genoeg zouden zijn, omdat hij geen titel wil, omdat ze niet langer happy zouden zijn. Van die dingen. Om voor eens en altijd een einde te maken aan alle geruchten, was het stel een half uur lang te gast in de Skavlan talkshow van Zweedse zender SVT. En? Chris spreekt volmaakt bekakt Engels, Madeleine was een beetje zenuwachtig en samen lijken ze het enig te hebben. Ze zijn aan elkaar gewaagd, ze plagen elkaar graag, ze zijn gek op hun kinderen en ze balen van de roddels. Daarom hierbij: Chris en Madeleine over hun leven.

© Ewa-Marie Rundquist / Kungahuset.se © Ewa-Marie Rundquist / Kungahuset.se

Dus, Chris, hoe is het met je Zweeds?

Chris: “Ik versta Zweeds beter dan ik het spreek. ik leer het langzaam, uit de boeken van Leonor. Haasjes, konijntjes, dat werk.”
Madeleine: “Vooral ‘konijntje’ is een heel belangrijk woord. Leonore kan niet zonder haar knuffelkonijn. Als Konijn zoek is, weten we dat we die nacht niet zullen slapen.”
Chris: “We zijn Konijn ooit verloren in Chelsea, ik heb twee uur in de regen lopen zoeken, tot in de vuilnisbakken toe. Mensen dachten dat ik gek was. Maar helaas, Konijn hebben we niet meer teruggevonden.”
Madeleine: “Dat was een lange nacht. Altijd zorgen voor een reservekonijn.”

© Slaven Vlasic / Getty Images © Slaven Vlasic / Getty Images

Kun je begrijpen dat mensen zenuwachtig zijn als ze een royal zien?

Madeleine: “Ja, dat begrijp ik wel, maar ik probeer altijd meteen te lachen en hallo te zeggen en het terug te brengen tot een normaal menselijk contact.”
Chris (gekscherend): “Ik word nog altijd nerveus als Madeleine de kamer binnenkomt. En ik was wel zenuwachtig om haar familie te leren kennen, maar dat is heel geleidelijk gegaan, dat haalde het drama er wel wat vanaf. Er is geen handboek voor, je moet het geleidelijk aan leren. Ik zeg geen ‘Hé, man’ tegen mijn schoonvader, ik hou het wat betreft Madeleine’s ouders op ‘Sir’ en ‘M’am’.”

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Chris: “We leerden elkaar kennen door wederzijdse vrienden. We leefden toen al min of meer parallelle levens. Er was herkenning, er was humor. Ik zag al een hele tijd wat in haar en toen zag ze goddank ook eindelijk iets in mij. Zo is het begonnen.”
Madeleine: “Je maakt me nog elke dag aan het lachen.”
Chris (quasi verwijtend): “Ja, maar je lacht niet om mij, je lacht me uit.”
Madeleine “Ja, dat is waar.”
Chris: “Ik heb aardig wat mensenkennis, mensen lezen hoort bij mijn werk. Bij Madeleine zag ik die ogen en die lach, ze is eerlijk en slim en heel rechtstreeks, maar ook lief en hartelijk. Ik was niet zenuwachtig toen ik haar voor het eerst ontmoette omdat het op een privémoment was. Haar levenslust, daar ben ik vooral op gevallen.”
Madeleine: “Ik vond zijn gevoel voor humor heel leuk.”
Chris (teleurgesteld): “O, ik dacht dat je me knap vond…”
Madeleine: “Dat ook! Hij is ook charmant en aardig, attent en heel gul, een echte gentleman. Ik voel me veilig bij hem, we zijn een goed team. We houden van dezelfde dingen, dat maakt het makkelijk. Zeker nu we kinderen hebben, dan moet je samen sterk zijn.”

© Pascal le Segretain / Getty Images © Pascal le Segretain / Getty Images

Maar mensen veranderen in een relatie. Is Chris veranderd door jou? Zijn kleding bijvoorbeeld?

Madeleine: “O, nee, dat is verboden terrein. Als ik ergens naar wijs is het al: ‘Zo ben ik nu eenmaal, dit draag ik nu eenmaal’. Maar dat vind ik ook wel weer leuk aan hem. Hij is wie hij is en staat daarvoor, daar hou ik van.”

© Ian Gavan / Getty Images © Ian Gavan / Getty Images

Hoe zijn jullie als ouders?

Madeleine: “Ik ben de kalme, Chris kan emotioneel zijn. Hij is ook de meest romantische van ons twee.”
Chris: “Italiaans-Iers bloed, dat is een temperamentvolle mix. Madeleine heeft de Zweedse kalmte.”
Madeleine: “Leonore gaat nog het best met haar vaders emoties om. Ze gaat voor hem staan en zegt alleen maar: ‘Hoooi? Hoooi?'”
Chris: “Dan smelt ik.”

© Patrick Demarchelier / Kungahuset.se © Patrick Demarchelier / Kungahuset.se

Jullie wonen momenteel in Londen, hoe ziet jullie leven eruit?

Madeleine: “Ik heb nog nooit zo’n normaal leven gehad als nu. Ik ben op dit moment zo goed als fulltime moeder, ik geniet er erg van met de kinderen bezig te zijn. Chris werkt hard, maar we proberen ’s avonds en in het weekend samen leuke dingen te doen. Dan gaan we naar de dierentuin of naar de markt. Groente kopen.”

Ik geloof dat ik nog nooit een hele maaltijd voor Chris heb gekookt. Ik ben een vreselijk slechte huisvrouw.

Wie van jullie is de beste kok?

Chris (zonder aarzeling): “Ik.”
Madeleine: “Dat is helemaal waar. Ik geloof dat ik nog nooit een hele maaltijd voor Chris heb gekookt. Ik ben een vreselijk slechte huisvrouw. Zweedse gehaktballetjes, dat is zo’n beetje het enige wat ik kan maken. En hij is zo goed dat ik niet eens zin heb om de keuken in te gaan, omdat hij aan alle kanten uitstraalt dat het zijn domein is.”
Chris: “Zo steek jij gewoon in elkaar!”
Madeleine: “Ik bied het wel aan: ‘Schat, kan in wat doen? Ik kan dingen hakken!’ En dan wuift hij me weg en zegt: ‘Nee, nee, jij maakt er toch alleen maar een rommeltje van’.”

Wat is je specialiteit?

Chris: “In de winter eten we graag maaltijdsoepen, zoals ribolitta en minestrone. Als kind bracht ik veel zomers bij mijn oma in Italië door en daar heb ik geleerd dat je de ingrediënten voor zichzelf moet laten spreken. Dus op de markt kijk ik niet rond met een recept in mijn hoofd, maar ik kijk wat er is en verzin daar dan wat bij.”

Wat is het eerste dat je voor Madeleine hebt gekookt?

Chris: “Volgens mij was dat spaghetti alglio olio.”
Madeleine: “Beslist spaghetti aglio olio. Dat is het gerecht waarmee je volgens mij al je meisjes hebt versierd.”
Chris: “Dat gerecht is net zoals als een goede Martini: zo simpel, maar je moet het wel precies goed krijgen.”

© Luca Teuchmann / Getty Images © Luca Teuchmann / Getty Images

Vertel eens wat over Leonore en Nicolas, want die kennen we nog niet zo goed. Hebben ze al een beetje een eigen persoonlijkheid?

Madeleine: “Ja, vooral Leonore. Haar naam betekent zonlicht en sinds de dag dat ze is geboren heeft ze al een lach op haar gezicht. Ze heeft een leuk karaktertje. Ze is fun, ze is wild, ze is everywhere.”
Chris: “En ze weet nu al hoe ze haar vader om haar pink moet wikkelen. Nicolas is een vriendelijke ziel. Hij heeft het een tijdje niet makkelijk gehad, koorts, buikgriep, verkouden, maar zelfs dan, als ik naar hem toe loop, heeft hij dat lieve lachje. Het is allemaal erg vriendelijk en zacht. Leonore is extroverter, maar goed, hij is nog maar zes maanden, dus je kunt er niet echt iets van zeggen.”

Mijn ouders zijn de liefste, gulste mensen die er zijn, maar hun werk – koning en koningin zijn – heeft wel op onze jeugd gedrukt.

Madeleine, doen jullie het anders dan je eigen ouders?

Madeleine: “Mijn ouders ( Carl Gustav en Silvia van Zweden) zijn de liefste, gulste mensen die er zijn, maar hun werk – koning en koningin zijn – heeft wel op onze jeugd gedrukt, in de zin dat ze veel verplichtingen hadden. Daarom geniet ik er dubbel van, dat ik er helemaal voor mijn kinderen kan zijn. Het is ook een generatiedingetje: als ik kijk naar leeftijdsgenoten zie ik dat die allemaal veel meer hands-on zijn, vooral de vaders.”
Chris: “Maar ik moet wel zeggen dat Madeleine en haar zus Victoria geboren moeders zijn, als ik zie hoe ze met hun kinderen omgaan. En Carl-Philip lijkt me een geboren vader te zijn, als ik zie hoe hij met Estelle en Leonore op de grond ligt te stoeien. Ze zijn alle drie heel warm met kinderen, dat vind ik geweldig om te zien.”

Nichtjes Leonore en Estelle in 2013 © HRH Victoria / Kungahuset.se Nichtjes Leonore en Estelle in 2013 © HRH Victoria / Kungahuset.se

Jullie zijn allebei de jongste, Chris, jij groeide op met vijf zussen. Hoe was dat?

Chris: “Ik zag er dankzij hen uit als een piepjonge Mick Jagger met lang haar en afdankertjes, bontjassen verkeerd om dichtgeknoopt, dat werk. Belachelijk, maar als ik nu foto’s van vroeger zie, vind ik het juist cool. Ik vond het geweldig om op te groeien met zussen. De wereld zou er een stuk beter uitzien als vrouwen de baas waren.”
Madeleine: “Het heeft ook op mij invloed gehad dat ik de jongste was. Omdat mijn ouders veel weg waren, nam Victoria echt de rol van oudste zus op zich. Ze leerde mijn broer en mij dingen, ze verzon altijd leuke spelletjes. Mijn broer zat een beetje tussen twee sterke meiden in, vrees ik. Maar we zijn heel close. Deze zomer hebben we weer met zijn allen vakantie gevierd op Oland en ik vond het zo leuk om te zien dat de dingen die Victoria en ik als kinderen deden, we nu weer deden met onze dochters. Simpele dingen als eitjes rapen bij de kippen en dan door naar het aardbeienveldje en later een stukje rijden, heel leuk om dat samen te beleven.”

 Ik kan nog altijd dichtslaan als een journalist me iets vraagt of als ik fotografen zie.

Hoe was het om op te groeien in de spotlights?

Madeleine: “Ik bezorgde mijn ouders altijd hoofdpijn voor officiële fotomomenten, want ik liep altijd weg en dan moesten ze me er weer bij sleuren terwijl ik aan het schreeuwen was. Ik wilde er gewoon niet bij horen. En je zou zeggen dat ik er inmiddels wel aan gewend zou zijn en me er niet meer zo ongemakkelijk meer onder zou voelen, maar dat is niet zo. Ik kan nog altijd dichtslaan als een journalist me iets vraagt of als ik fotografen zie. Ik ben volgens mij nogal verlegen en sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Maar aangezien ik officiële taken heb, moet ik er wel mee leren omgaan. Daarom zit ik nu hier! Maar ik vind dat niet altijd makkelijk. Het doet me pijn dat mensen dat soms als arrogantie interpreteren.”

© Torsten Laursen / Getty Images © Torsten Laursen / Getty Images

Chris, heb jij wel eens gewenst dat ze geen prinses was?

Chris: “Ja, in de Anglo-Saksische traditie is privacy heilig. In Scandinavië is men wat transparanter en daar was ik niet goed op voorbereid. Er zijn wel momenten geweest waarop ik het vervelend vond dat ik mijn leven anders moest inrichten vanwege de persoon waar ik verliefd op was geworden. Maar het went, het is iets dat er gewoon bij hoort.”
Madeleine: “Als ik door mijn titel iets kan betekenen voor kinderrechten en andere belangrijke zaken, dan maakt me dat alleen maar blij en ben ik trots op een prinses zijn. Maar het is niet alles wat ik ben.”

Laatste nieuws