Wat kocht koningin Margrethe op de kerstmarkt?

Wat kocht koningin Margrethe op de kerstmarkt? We hebben het even voor je geturfd: drie mondgeblazen kerstballen, een ge...

Lees ook

Wat kocht koningin Margrethe op de kerstmarkt? We hebben het even voor je geturfd: drie mondgeblazen kerstballen, een gehaakt rendiertje voor in de boom, twee uit hout gesneden engeltjes en – dit vinden wij nu grappig – een heel dik kerstkoninginnetje. Die worden allemaal ingepakt en meegenomen naar Marselisborg, de Deense zomerresidentie, die ‘en famille’ vooral bekend staat als het kerstpaleis in Århus. “Ik vind het heel belangrijk om de kersttradities in Marselisborg voort te zetten,” zegt de koningin in een interview met de Århus Stiftstidende. “Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om het in Kopenhagen te vieren, omdat ik dat helemaal niet associeer met kerst. We vieren het al sinds 1969 vrijwel altijd in Marselisborg en dat blijven we doen.”

Koninklijke keukentrap

© Århus Stiftstidende © Århus Stiftstidende

Koningin Margrethe – hier in een fijne Foute Kersttrui, Hare Majesteit heeft echt humor! – vindt het jammer dat Frederik en Mary met hun gezin de feestdagen dit jaar ‘down under’ vieren, maar het kan de kerstpret niet drukken. “Er staat een kerstboom die tot aan het plafond reikt,” zegt ze in het interview. “Die versieren we op de ochtend van de 24ste. Ik klim niet meer zelf op de keukentrap, ik ben geen twintig meer. Maar iedereen helpt mee met versieren, ook de volwassenen.” Hier zie je hoe ze heel eclectisch een verzameling kerst-tomtes (Scandinavische sprookjesfiguren) combineert met een boeddha, die ook al niet aan een tomte op zijn  hoofd ontkomt.

Cute: prinsenfröbels uit 1976

© Århus Stiftstidende © Århus Stiftstidende

De koningin heeft naar eigen zeggen het laatste woord over het kleurenschema en controleert persoonlijk of versieringen er nog mee door kunnen of te oud en te shabby zijn geworden. “Veel versieringen heb ik zelf gemaakt,” zegt het staatshoofd, dat bekend staat om haar kunstzinnigheid (geweven kersthartjes zijn haar seizoenspecialiteit). “Maar er zijn ook nog decoraties die Frederik en Joachim in 1976 hebben gemaakt, die zijn me ook dierbaar.” Deze vintage versie van de klassieke muizentrap stamt uit 1954.

Er kan er maar één de baas zijn

© Århus Stiftstidende © Århus Stiftstidende

Hare Majesteit Margrethe is zich ervan bewust dat haar gezinsleden haar plagen om haar bazigheid rondom de kerstboom. “Er wordt wel beweerd dat ik van geen wijken wil weten wat betreft het optuigen,” zegt ze “Maar het feit is dat je de kleintjes er van jongs af aan bij moet betrekken om de traditie in stand te houden. Het schattige daaraan is dat ze elk jaar de denappels een stukje hoger kunnen hangen. Maar er moet íemand zijn die zegt: ‘Een beetje meer rood hier’ of ‘een beetje meer blauw daar’, zodat het wel enigszins een eenheid wordt.”

Kerstcadeautjes voor de staf

© Århus Stiftstidende © Århus Stiftstidende

Hoewel ze op kerstavond de pakjes onder de boom uitpakken (“Onbetwist het hoogtepunt voor de kleintjes”), draait voor koningin Margrethe zelf kerst vooral om de christelijke achtergrond van het feest. “In de kathedraal kun je goed tot je door laten dringen waar kerst ook alweer echt om draait,” zegt ze. En daarna natuurlijk meteen naar huis voor een bakje traditionele amandelpudding.

Eindeloos druk met de kaarsjes

© Århus Stiftstidende © Århus Stiftstidende

“Rond zes uur ga ik even naar buiten om de wacht te groeten en iedereen een kerstcadeautje te geven. We drinken samen een klein glaasje en wensen elkaar een fijne kerst, daarna doen we hetzelfde met het personeel.” Om acht uur wordt dan het kerstdiner geserveerd. En om half elf naar verluidt de eerste Rennie’s: de koningin en prins Henrik hebben een ijzeren gestel, maar prinses Marie kan niet tegen zwaar tafelen…

Laatste nieuws

Zie ook