5 dingen die je wilt weten over prinses Annemarie

5 dingen die je wilt weten over prinses Annemarie, omdat de echtgenote van prins Carlos dermate graag onder de radar vli...

Lees ook

5 dingen die je wilt weten over prinses Annemarie, omdat de echtgenote van prins Carlos dermate graag onder de radar vliegt, dat ze toch een beetje de grote onbekende is. Zij het een met een bekende achternaam. Ze heet voluit Annemarie Cecilia Gualthérie van Weezel en is de dochter van oud-politicus en oud-ambassadeur Hans Gualthérie van Weezel. Klinkt adellijk? Dat kan kloppen, ze trouwde dan ook min of meer en famille. Stamboomonderzoek wijst uit dat Carlos en Annemarie via de Engelse koning Edward I (1239-1307) familie van elkaar zijn. Met 708 jaar ertussen gaan we daar maar niet moeilijk over doen. Zeker niet op haar verjaardag, want Annemarie is vandaag 38 geworden. Van harte! Wat weten we nog meer?

Ze is een Nederlandse valreepprinses

Annemarie en Carlos
Dat Annemarie tot de Nederlandse adel behoort, is te danken aan tante Beatrix die de Van Bourbon-Parma’s in de jaren negentig nog snel even inlijfde, voor dat niet meer mogelijk was. Via haar man is ze ook hertogin van Parma en Piacenza, waarvoor ze jaarlijkse plechtigheden ter plekke bijwoont. Vlak voor zijn dood verleende haar schoonvader Carlos Hugo de Bourbon de Parme Annemarie bovendien de in Nederland noch elders erkende Parmezaanse titel gravin van Molina. Het gaat om het gebaar, zullen we maar zeggen. Hier zit ze naast haar man en schoonmoeder, prinses Irene.

Huwelijk met een rouwrandje

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Prins Carlos en Annemarie trouwden in juni 2010 voor de wet in Wijk bij Duurstede. Het kerkelijke huwelijk in Brussel werd uitgesteld tot november, omdat de vader van Carlos, Carlos Hugo van Bourbon-Parma, ernstig ziek was en later overleed. Sinds het overlijden van zijn vader is prins Carlos de Carlistische troonpretendent van Spanje. Maar om eerlijk te zijn lijkt hij meer begaan met groene energie dan met het afzetten van koning Felipe.

Zwanger van haar derde kindje

Amalia 2014 doop Cecilia Jeroen Snel Twitter
Carlos en Annemarie hebben samen twee dochters, Luisa (3) en Cecila (2). Annemarie is momenteel zwanger van hun derde en maakt daarmee deel uit van de royal babyboom van voorjaar 2016. Ook haar schoonzusje Viktória doet mee, met een tweede kind. Carlos heeft trouwens uit een eerdere relatie met Brigitte Klynstra ook nog een niet erkende zoon: Carlos (18). Hij liet destijds weten dat hij de “zelfstandige beslissing van Brigitte Klynstra om moeder te willen worden” respecteerde, maar dat het uitgesloten was dat er een familierechtelijke betrekking zou komen tussen hem en de pasgeborene. In de geboorteakte staat de vader niet vermeld. Hmm.

Professioneel werkend stel

© Getty Images © Getty Images

Van Weezel is werkzaam op de parlementaire redactie van de NOS in Den Haag. In september 2011 verscheen haar boek De smaak van de macht, waarin ze gesprekken met de vijf nog levende oud-premiers heeft vastgelegd, vooral over de menselijke kant van het premier zijn. Prins Carlos is directeur van Insid (instituut voor duurzame innovatie en ontwikkeling). Dat is een netwerkorganisatie gericht op het versnellen van de duurzaamheid. “We willen bruggen bouwen, de samenwerking tussen grote en kleinschalige initiatieven versnellen,” zegt hij in Trouw. “Want de tijd dringt. Als we niet snel grote stappen maken, zullen we problemen krijgen. Als straks de benzine op is, staat morgen de Albert Heijn leeg of zitten ziekenhuizen zonder elektriciteit. Onze samenleving is volledig afhankelijk van energie.” Annemarie en Carlos zijn erg op hun privacy gesteld, maar wel meestal aanwezig bij grote Oranje events, zoals hier, bij de inhuldiging van zijn neef Willem-Alexander, in 2013.

Laatste nieuws

Zie ook