‘Landgenoten, mag ik u even dodelijk vervelen?’

'Landgenoten, mag ik u even dodelijk vervelen?' Met zo'n openingszin zouden we onmiddellijk ademloos de televisie harder...

Lees ook

‘Landgenoten, mag ik u even dodelijk vervelen?’ Met zo’n openingszin zouden we onmiddellijk ademloos de televisie harder zetten. Maar niets daarvan, de Koninklijke Kersttoespraak is per definitie een aaneenschakeling van plechtstatigheden. Die geheel ten onrechte de naam heeft dat ie persoonlijk is. Persoonlijk zou zijn als Zijne Majesteit zou mopperen dat wiskunde wel erg is veranderd sinds hij zelf op school zat, zodat Máxima en hij zich ’s avonds door VWO-boeken ploegen om hun oudste te kunnen overhoren. Persoonlijk zou zijn als hij tussen neus en lippen door meldde dat A2 en A3 per se een hond erbij wilden, maar dat híj degene is die ’s avonds in de regen over de Eikenhorst loopt voor het laatste rondje. En persoonlijk zou zijn om uitgestreken de melden dat Code Oranje voor heel Nederland nooit slecht kan zijn (met dank aan @Koning_NL – volgen, mensen!).

Willem-Alexander en de Beruchte Klok

© RVD © RVD

Helaas, het gaat niet gebeuren. De vorst mag wel een béétje laten doorschemeren hoe hij terug kijkt op het afgelopen jaar, maar het moet wel allemaal in de sfeer van ‘verbinden’, ‘hoop’ en ‘een bewogen tijd’ blijven. Waarbij koning Willem-Alexander in ieder geval bonuspunten verdient vanwege zijn normale taalgebruik, want de kersttoespraken van zijn moeder verdwenen altijd grotendeels in haar troonredegalm. Hoe dan ook: misschien kunnen we ons beter concentreren op het interieur. Dat uiteraard tot in de punaises is gestyled, maar laten we eerlijk zijn: binnenkijken is altijd leuk. En reken maar dat het verbindt, om met 18 miljoen mensen te grinniken om een koninklijke klok die onheilspellend stilstaat op twaalf uur. En om het aureool van A3 om zijn hoofd, bij zijn eerste kersttoespraak in 2013 (hierboven). Om nog even te zwijgen van de tropische combinatie van een lekker vuurtje en zinderende spotlights. Niemand kan zeggen dat hij geen voortschrijdend inzicht heeft: we gaan er vanuit dat Zijne Majesteit de stijgende lijn van 2014 (openingsfoto) doorzet. No pressure, dus.

Felipe doet het met een poinsettia

© Angel Diaz  / Getty Images © Angel Diaz / Getty Images

Hoe doet de rest van de regerende royals het? Felipe van Spanje toonde zich al eerder een enorme fan van tapijten en zette dat thema door in deze ontvangstkamer in het Zarzuela Paleis. Foto van de troonwisseling, kiekjes van de dierbaren, lange sokken om de koninklijke kuiten keurig bedekt te houden, er is duidelijk over nagedacht. Over de poinsettia op stam twijfelen we. Het is toch een beetje… gekunsteld, zo’n overgemanipuleerde plant. Zeker in combinatie met dat kerststuk op tafel, dat blijkbaar nog een stukje dennenboom moet channelen. Dit jaar graag gewoon een kerstboom, opgetuigd door Leonor en Sofia. Zelfgemaakte frutsels zijn welkom. Het mag een beetje persoonlijk, weet u nog wel?

Filip kiest voor een kolossale boom

© Belgische Monarchie © Belgische Monarchie

Door naar België, waar koning Filip inmiddels aan zijn derde kersttoespraak toe is. Uiteraard ook hier wat stills van dierbaren in beeld, maar wel een kerstboom die er mag zijn. Dat heb je nou, als je koning bent van de een deel van de Ardennen. En van een klein land; dan ga je overcompenseren. Qua styling zeggen we: ‘Traditioneel, maar smaakvol’, al zullen er puristen zijn die vinden dat je goud en zilver niet kunt mengen. Aangezien België ons al verdeeld genoeg lijkt, gaan wij er niet moeilijk over doen. We houden intussen erg van het kaarsje op de secretaire, dat zo te zien regelmatig brand. Heel old school, goed gedaan. Suggestie voor dit jaar: prinses Elisabeth die een paar keer op skates achterlangs scheert. Met Rihanna op de speakers. Om de boel een beetje op te schudden, zeg maar.

Carl-Gustav mist een kerstdorpje

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Dat de Zweden dol op kerst zijn, is algemeen bekend. Maar we kunnen niet genoeg krijgen van het interieur in Drottingholm. De koning zit achter een bureau van het formaat vliegdekschip. Bergthee op tafel, feestlichtjes uit 1989, een exemplaar uit de eeuwig zingende bossen met rode ballen in een vaas met een kroon – iets zegt ons dat zich ergens ten paleize een miniatuur kerstdorpje bevindt. Compleet met draaiende carrousel en vikingscheepje. Voor de kleinkinderen, uiteraard.

Margrethe spreekt met Nieuwjaar

© Danish Monarchy © Danish Monarchy

Koningin Margrethe van Denemarken doet niet aan kersttoespraken. Kerst is voor de Denen iets van familie onder elkaar, dus zij spreekt haar volk toe met Nieuwjaar. Er is dan geen kerstbal meer te bekennen, wel wemelt het van de voorjaarsbloemen en gezellige prullen, want Hare Majesteit is een potentiële hoarder, maar in een paleis valt dat niet zo op. Discreet even weggeschoven buiten beeld: haar onafscheidelijke asbak. Majesteit, we zitten klaar. Go!

De kerstboom van de Oranjes

© Z.M. de Koning / Facebook © Z.M. de Koning / Facebook

Update 10.30 uur De RVD maakt er een hele teaser-campagne van. Dit is de kerstboom op De Eikenhorst, waar de kersttoespraak van Zijne Majesteit is opgenomen die straks om 13.00 uur te zien is. Wel weer leuk: Willem-Alexander heeft de foto zelf genomen!

En dit was ‘m dan

© RVD © RVD

We breken ons hoofd over het kleine kerststukje op het tafeltje rechts, was dat nu verzilverde mistletoe of gewoon een dorre boel? Wie het weet, mag het zeggen. De koning zag kans in zijn hele toespraak het woord ‘vluchteling’ niet te noemen, maar het er toch over te hebben. Mooie strofe: “Natuurlijk willen we beschermen wat ons dierbaar is. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid.” De hele toespraak zie je hier:

Laatste nieuws

Zie ook