10 dingen die je nog niet wist over prins Sverre

10 dingen die je nog niet wist over prins Sverre, ter ere van zijn 10de verjaardag. Die hij volgens zijn moeder, kroonpr...

Lees ook

10 dingen die je nog niet wist over prins Sverre, ter ere van zijn 10de verjaardag. Die hij volgens zijn moeder, kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, ‘uitbundig’ wenst te gaan vieren. De jonge Viking heeft aangegeven niet te willen koekhappen en een speurtocht is blijkbaar ook iets voor kleine kinderen. Het wordt eerder iets als lasergamen, een stormbaan of snowboarden. Liefst in het bijzijn van zijn halfbroer Marius, die volgens Sverre het toppunt van stoer is (en hem leerde fietsen en skaten, en die bij het vissen wormen aan zijn haak deed toen Sverre dat nog niet zelf durfde). Volgens zijn vader, kroonprins Haakon, is de prins een jongeman ‘die soms best een beetje afgeremd mag worden’. En wat nog meer?

1 Hij is geen ZKH, maar een KH

© Royalcourt.no © Royalcourt.no

Officieel heet hij Zijne Hoogheid prins Sverre Magnus, dat is net een slagje minder koninklijk dan zijn zus Ingrid die een Koninklijke Hoogheid is. Later kan zijn titel nog worden aangepast, maar zijn opa, koning Harald, legt liever niet al te veel druk op zijn nazaten. Voorlopig is hij dus alleen lid van de koninklijke familie en niet van het koninklijk huis. En thuis noemen ze ‘m meestal Magnus.

2 Hij heeft een leuk netwerk voor later

Koningin Máxima is een van zijn peetmoeders. De anderen zijn Sverre’s oma, koningin Sonja, prins Pavlos van Griekenland, prinses Rosario van Bulgarije, zijn oom Espen Høiby en de beste vrienden van zijn ouders: Bjørn Steinsland en Marianne Gjellestad.

3 Hij heeft een goed stel longen

© Royalcourt.no © Royalcourt.no

Prins Sverre loeide zich onkoninklijk door zijn doop heen. Het was overduidelijk meer een woedende dan een verdrietige huil en het was zo indrukwekkend dat de hele kerk tegen de slappe lach aanschurkte. Op het moment dat de ceremonie voorbij was en de camera’s uitgingen, was hij weer het zonnetje. Je ziet hier zijn ouders nog leuk nagrinniken.

4 Hij is een Windsor-concurrent

Sverre is derde in de lijn van de Noorse troonopvolging, na zijn vader, kroonprins Haakon, en zijn oudere zus, prinses Ingrid Alexandra. Hij is daarnaast 77ste in lijn voor de Britse troon (prins William lijkt dus niet veel te vrezen te hebben).

5 Hij forenst naar school

© Royalcourt.no © Royalcourt.no

Prins Sverre volgt Montessorionderwijs aan een privéschool in Oslo, maar woont met zijn ouders én de honden in Skaugum, de officiële residentie van de kroonprins. Het landgoed ligt in de gemeente Asker, ongeveer 18 km ten zuidwesten van Oslo. Vroeg op, dus, om op tijd op school te komen.

6 Hij is niet verlegen

© Julian Parker / Getty Images 2013 © Julian Parker / Getty Images 2013

In tegenstelling tot zus Ingrid, die een gedecideerde en tikje gereserveerde jongedame is (hallo Haakon!), heeft Sverre meer van zijn moeder. Hij maakt graag grapjes, weet altijd wel wat extra’s uit een fotomomentje te halen (zó gênant als je moeder je zoent op het royal balkon!) en kan dermate schmieren dat we alleen maar kunnen hopen dat hij ooit een hechte band met prinses Josephine van Denemarken zal krijgen: hours of fun guaranteed.

7 Hij knipt lintjes (in ruil voor voetbal)

© Twitter © Twitter

Sverre was vorig jaar op werkbezoek met zijn vader. Die opende in het Internationale Museum voor Kinderkunst in Oslo het kunstproject ‘Pappa’n i de mange land’ (Vaders wereldwijd). In het project mochten kinderen van over de hele wereld hun zegje doen in wat zij een goede vader vinden. Haakon opende het project officieel, Sverre knipte het lint door, als een echte profprins. In ruil voor dit soort acties mag hij vaak mee naar wedstrijden, zoals hier van het Noorse nationale team en scoorde aardig wat handtekeningen van het elftal. Zus Ingrid keurt het duidelijk goed, de foto werd gemaakt door hun moeder.

8 Hij is over zijn wormenfobie heen

© Royalcourt.no © Royalcourt.no

Wormen, pissebedden, oorwurmen – Sverre schrikt nergens meer voor terug. Zo houdt Batboy persoonlijk de vleermuizenpopulatie op Skaugum in de gaten. Vorig jaar waren het er vijftien, vooral dwergvleermuisjes.

9 Hij kan leuk dwarsliggen

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

Dieptepunt van Sverre’s jaar is altijd de Nationale Dag. Niet omdat hij iets tegen Noorwegen heeft of iets tegen het bijbehorende feest. Maar het begint zo vroeg (vandaar de gaap). En het vraagt om klederdracht. De prins is geen fan van de knickerbocker, de kekke schoenen en het jagersgroen. Het vergt elk jaar altijd ‘enige overredingskracht’ (lees: chantage en omkoperij) om hem erin te krijgen. Dit jaar schikte hij zich omdat Marius ook van de partij was. En die maakt zelfs een knickerbocker cool.

10 Hij heeft zo zijn grenzen

© Royalcourt.no © Royalcourt.no

Waar Sverre’s ouders en grootouders zich voor de jaarlijkse kerstkiek nog wel eens welwillend wederom in knusse folklore willen hullen, gaat hij er voor een pak. Waarvan de das blijkbaar al erg genoeg is. In 2013 droeg hij ‘m nog, in 2014 was ie nergens meer te bekennen. Go Sverre!

Laatste nieuws

Zie ook