Amai! 16 jaar lief en leed in Laken

Amai! 16 jaar lief en leed in Laken, we nemen aan dat koning Filip en koningin Mathilde van België vanavond samen een fl...

Lees ook

Amai! 16 jaar lief en leed in Laken, we nemen aan dat koning Filip en koningin Mathilde van België vanavond samen een flesje opentrekken. Als ‘lekker puh!’ naar de critici die hun relatie afschilderen als verstandshuwelijk. Als dat al zo is, lijken ze in ieder geval heel gelukkig samen, iets waar in het begin van hun relatie nog wel eens aan werd getwijfeld. Toen nog kroonprins Filip was bepaald geen zwierig type. Hij leed behoorlijk onder de voortdurende kritiek van een stel houwdegens aan het hof die vonden dat hij niets goed deed en leek niet over een al te bloeiend sociaal leven te beschikken. Het ontbreken van een partner stond bovendien zijn carrière in de weg. Zonder vrouw zou hij geen koning mogen worden, aldus een decreet van zijn oom, wijlen koning Boudewijn van België.

Royal matchpoint

© Pool / Getty Images © Pool / Getty Images

Het hoe en wat is altijd het Geheim van Laken gebleven. De meest consistente (en geloofwaardige) versie is dat het stel elkaar in 1996 via wederzijdse kennissen leerde kennen op de tennisbaan. Wat volgde was een soort royal stealth daten: dinertjes bij discrete intimi, lange wandelingen door de Belgische bossen en pogingen om het forse leeftijdsverschil (Filip is 13 jaar ouder) te overbruggen. Met wisselend succes: met twee korte break-ups en een redelijk rampzalige verzoeningsvakantie op Cuba bewees het stel zeer menselijk te zijn. Wat hen er niet van weerhield toch voor elkaar te gaan.

Was het een Bloody Mary?

© Skynet.be © Skynet.be

In september 1999 verraste Filip tenminste vriend en vijand toen hij Mathilde d’Udekem d’Acoz aan de natie voorstelde als zijn verloofde. Logopediste Mathilde had ‘de liefste lach’, droeg geen brave jurk, maar een vlotte broek en proostte op de pers met een tomatensapje (het kan ook een Bloody Mary zijn geweest – dat zou haar nóg leuker maken!). De pers is helemaal verbijsterd als blijkt dat ze al drie jaar samen zijn en dat Filip zelf het initiatief heeft genomen: “Ik zag haar van ver en ben met haar gaan praten. Ik wist meteen dat zij mijn toekomstige vrouw was.”

Voorbeeldige gravin

© handout © handout

Mathilde is ook nog van adel: haar vader, graaf Patrick d’Udekem d’Acoz, was een West-Vlaming die na zijn jeugd in Proven verhuisde naar de provincie Luxemburg, waar hij burgemeester van zijn dorp Villers-la-Bonne-Eau werd. In 1971 trouwde hij met Anne Komorowska, een gravin van Poolse afkomst die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog haar land ontvluchtte en na een omweg via Congo in België terecht was gekomen. Mathilde is het eerste kind van het gezin, later krijgt ze er nog een broer en drie zussen bij. De familie krijgt een zware klap te verwerken wanneer in 1997 Mathildes zus Marie-Alix en haar grootmoeder omkomen in een verkeersongeluk. Filip is discreet aanwezig op de begrafenis. De twee kennen elkaar op dat moment ongeveer een jaar.

Taking one for the team?

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Mathilde’s invloed op Filip is enorm. De normaal gesproken wat gespannen en houterige prins zit zichtbaar beter in zijn vel. En wordt wat spontaner, nu er iemand aan zijn zijde is die niet voortdurend op hem loopt in te hakken, maar hem eerder eens lief aanhaalt. Mathilde bewijst zichzelf bovendien als geboren royal: discreet, hartelijk, elegant en net afstandelijk genoeg om chic te blijven. Of het voor haar nu een soort roeping was of dat ze iets in hem zag wat hij voor de rest van de wereld zorgvuldig verborgen hield is altijd het Geheim van Laken gebleven.

Onhandige zoen op het balkon

© Tim Graham / Getty Images © Tim Graham / Getty Images

Ze trouwen op 4 december 1999 in de kathedraal in Brussel, Filip blinkt uit in stijfheid en een onhandige zoen op haar wang, Mathilde veegt liefdevol lipstick van zijn wang. Het zegt iets over de relatie: bij haar mag hij zichzelf zijn, iets wat hem sinds zijn jeugd niet is gegund. Wat hij zo leuk aan haar vindt, laat hij later tijdens een staatsbezoek aan Polen doorschemeren: “Dankzij de Poolse wortels van mijn vrouw heb ik het geluk om elke dag te worden geconfronteerd met de mix van charme en vastberadenheid die jullie volk zo typeert.”

‘Of iedereen wil ophouden met zeuren!’

© handout © handout

Het paar krijgt vier kinderen: Elisabeth (2001), Gabriël (2003), Emmanuel (2005) en Eléonore (2008). En bij elk kind wordt Filip vrolijker en zelfverzekerder (kijk papa hier eens gek doen!), zodat hij in 2013 soepel het koningschap overneemt en dat boven verwachting invult (al was het niet zo handig om in een luxe resort te gaan kuren op het moment dat zijn hoofdstad in lockdown was, #awkward). En hoe zit het nu met de liefde? In een reactie op het boek ‘Koningskwesties’ van RTBF-journalist Frédéric Deborsu, waarin werd gesuggereerd dat hun huwelijk gearrangeerd was en dat hun kinderen niet op natuurlijke wijze werden verwerkt, liet Filip weten: “De dag dat Mathilde ‘ja’ zei was de gelukkigste dag van mijn leven. Sinds die dag heeft ons huwelijk ons vier kinderen geschonken, die we met liefde omringen, liefde die ze ons in overvloed teruggeven.” Happy anniversary, Majesteiten!

Laatste nieuws

Zie ook