Prins Charles staat in de wacht

Prins Charles staat in de wacht, al sinds 1952. Geen andere troonopvolger heeft zo lang moeten wachten om het stokje ove...

Lees ook

Prins Charles staat in de wacht, al sinds 1952. Geen andere troonopvolger heeft zo lang moeten wachten om het stokje over te kunnen nemen. Mocht Charles ooit koning worden – en we zien de Queen eerlijk gezegd best 100 worden – dan zal hij ook de oudste persoon zijn die wordt gekroond, in de geschiedenis van Engeland. Hoe beleefd gefrustreerd hij er eerder ook over was (hoe kun je kribbig zijn over de goede gezondheid van een moeder waar je van houdt?), tegenwoordig lijkt hij er vrede mee te hebben. “Ik heb een rijk en interessant leven en ik leg me erbij neer dat dingen gebeuren als ze moeten gebeuren,” zegt hij. En is al even realistisch over zijn rol als royal in de moderne maatschappij: “Zoiets curieus als de monarchie zal niet overleven tenzij je rekening houdt met de mensen die je dient. Als mensen het niet willen, schaffen ze het af.” Well spoken, prince! En nu wat dingen die je nog niet van hem wist.

Hij kan goochelen!

© Onbekend © Onbekend

In 1975 werd prins Charles lid van de Magic Circle, een Engels society gezelschap dat de ‘magische kunsten’ een warm hart toedraagt en zich fanatiek door de ledenavonden goochelt. Hij moest er auditie voor doen en slaagde dankzij een uitstekende uitvoering van balletje-balletje.

Hij wist dat hij Diana ontrouw zou zijn

Had je nu serieus verwacht dat ik de eerste prins van Wales zonder maîtresse zou worden?

Hij is best stoer

© Michel Porro © Michel Porro

Hij diende zowel bij de marine als in de luchtmacht en had op zijn 19de al zijn brevet als piloot. Iets wat hij zijn zonen graag mag inwrijven: zij haalden hun brevetten pas veel later. Beatrix keurt het goed, dat zie je zo.

Hij beveelt zijn tomaten

Als biologisch herenboer was de kroonprins zijn tijd ver vooruit. Werd er in de jaren tachtig nog lacherig over gedaan dat hij zijn landerijen ‘organic’ maakte, tegenwoordig wordt hij gezien als een visionair en als de man die duurzaam boeren in Engeland op de kaart zette. Met zijn tomatenplanten praat hij ook nog altijd “maar ik ben wel strenger geworden, ik instrueer ze tegenwoordig om goed te groeien.”

Hij schreef een leuk kinderboek

© Prins van Wales © Prins van Wales

In 1980 schreef Charles het kinderboek ‘The Old Man of Lochnagar’, voor zijn jongere broers Andrew en Edward. Er werd ook een theatervoorstelling van gemaakt. Prins William en Harry waren er later ook dol op, prinses Diana liet twee exemplaren sealen en wegleggen, voor als ze zelf kinderen zouden hebben en opa’s boek misschien niet meer verkrijgbaar zou zijn. Prins George kreeg zijn exemplaar op zijn tweede verjaardag. Lochnagar is een berg op Balmoral.

Hij is dol op polo

©  Pryke / Getty Images © Pryke / Getty Images

Charles houdt van aquarelleren, lange wandelingen in de natuur en is al zijn hele leven dol op polo. Hier krijgt hij een reuze chic bescheiden bekertje na een match tussen Cambridge University en Hertfordshire in 1968. Wat denk je, hot or not?

Hij is ontzettend ecochic

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

De prins neemt zijn ecologische lifestyle serieus en liet in 2008 zijn vintage Aston Martin ombouwen, zodat die tegenwoordig op biobrandstof rijdt, die wordt gemaakt van een overschot aan Engelse wijn. William leende de auto tijdens zijn huwelijk, om Kate zelf van Buckingham Palace naar Clarence House te rijden. Ook zijn andere auto’s, waaronder een Jaguar en een Audi, zijn omgebouwd. Die rijden op biodiesel, gemaakt van plantaardige olie.

Hij bezit The Ashes

The Oval, ook bekend als Heilige Cricket Grond in Kennington, is eigendom van prins Charles, het hoort bij zijn Duchy of Cornwall landgoed.  Een van de vele titels van de prins is graaf van Carrick (Earl of Carrick). Vaak ondertekent hij persoonlijke briefjes als ‘Carrick’ en ook zijn aquarellen signeert hij meestal als AG Carrick. Voor wie het wil weten: zijn volledige titel is: His Royal Highness Prince Charles Philip Arthur George, Prince of Wales, KG, KT, GCB, OM, AK, QSO, PC, ADC, Earl of Chester, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Baron of Renfrew, Lord of the Isles and Prince and Great Steward of Scotland. Phew.

Hij werkt graag met waterverf

© Prins van Wales © Prins van Wales

Barrogill, een blended malt whisky genoemd naar Barrogill Castle in het noorden van Scotland, werd gedestilleerd uit een selectie Highland malts die de prins had gekozen. Charles schilderde ook het aquarel van het kasteel dat op de fles prijkt. Om je een idee te geven van zijn stijl: dit is een echte AG Garrick a.k.a. Zijne Koninklijke Hoogheid Charles, prins van Wales, geschilderd in 1992. Het werkje moet € 9700 kosten.

Hij reist nooit samen met William

© Julian Herbert / Getty Images © Julian Herbert / Getty Images

Het royal protocol vereist dat verschillende generaties troonopvolgers niet samen mogen reizen. Hoewel Charles vaak met zijn zonen op vakantie ging, zoals hier in 2002, en nog altijd samen met hen een paar dagen van de wintersport in Klosters geniet, reizen William en hij nooit in hetzelfde vliegtuig. Hetzelfde geldt voor William en George.

Hij heeft een stadje als ‘pet project’

Poundbury, een experimenteel nieuw standje aan de rand van Dorchester, is het pet project van prins Charles. Het is gebouwd op grond van zijn Duchy of Cornwall en moet ‘high quality living’ combineren met traditionale architectuur en moderne stadsplanning. Poundsbury moet in 2025 af zijn.

Hij is vandaag jarig

© Pool / Getty Images © Pool / Getty Images

Prins Charles wordt vandaag 67 jaar. En dat vraagt natuurlijk om taart. Camilla heeft er duidelijk zin in, as usual. Happy Birthday, Your Royal Highness!

Laatste nieuws

Zie ook