Met de Queen kun je lachen

Met de Queen kun je lachen, want ze heeft royaal gevoel voor humor. Hare Majesteit mag dan zeer geconstipeerd / grimmig...

Lees ook

Met de Queen kun je lachen, want ze heeft royaal gevoel voor humor. Hare Majesteit mag dan zeer geconstipeerd / grimmig / geconcentreerd kunnen kijken (dat is bij haar allemaal één en dezelfde uitdrukking), ze staat ook bekend om haar aanstekelijke giechel en haar droge grappen. Zo omschreef ze Niagara Falls als “erg vochtig” en sloot ze ooit een weddenschap af met de piloot van het royal vliegtuig. Die won door “This is your captain speaking and this is your captain SHOUTING” om te roepen. De koningin bleef er bijna in en nodigde, zoals beloofd, de piloot uit voor een royal event, waar hij een ereplaatsje kreeg. “Bij mijn oma denk je aan haar tomeloze dienstbaarheid,” zegt prins William. “Maar ze is ook erg, erg grappig.” Hier is sprake van een inside joke rondom hun brillen en haar onafscheidelijke handtas.

Geanimeerd in gezelschap

© Victor Blackman / Getty Images © Victor Blackman / Getty Images

Als prinses klom Elizabeth tijdens een kerstdiner ooit op tafel en bekogelde de gasten met crackers die haar werden aangereikt door haar al even ondeugende moeder, de latere Queen Mum. En toen prins Philip – die zijn vrouw liefkozend Cabbage of Sausage noemt – in 1957 tijdens zijn vier maanden op solotoer door de Gemenebest een enorme snor had laten groeien die haar niet beviel, stond ze hem thuis op te wachten met een rode nepbaard. Net als hun hele entourage. Hier lacht ze smakelijk om Philip tijdens een cricket match in 1958 gehouden bij Highclere Castle (het landhuis dat de échte ster van Downton Abbey is).

Grinnikende staatshoofden onder elkaar

© Peter Macdiarmid / Getty Images © Peter Macdiarmid / Getty Images

Je kunt de Queen niet vrolijker krijgen dan door een strak protocol een beetje in de soep te laten lopen. Elizabeth II is dol op stuntelende notabelen, te vroeg afgestoken vuurwerk dat een speech overstemt of een eigenwijs paard dat tegen de stroom inloopt. “We moesten samen een document tekenen,” zegt Jean Chrétien, ex-premier van Canada. “Mijn pen ging stuk, ik vloekte en zij moest zich diep voorover buigen omdat ze bijna de slappe lach kreeg.” Hier grinnikt ze met koningin Margrethe II omdat er iets mis gaat tijdens de 70ste verjaardag van D-Day.

Heerlijk, zo’n Merry Monarch!

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

We hebben geen idee wat hier zo oergeestig was, het kan Schots dwergwerpen, kiltscheuren of een andere dubieuze lokale folkloreactiviteit zijn geweest. Maar de koninklijke familie brult het uit, de Queen voorop, tijdens de Braemar Gathering, waar Schotten al meer dan 900 jaar samenkomen om hun Merry Monarch de eer te bewijzen. Ze kan er duidelijk de humor van inzien.

Photobombed by The Queen

© Jayde Taylor / Twitter © Jayde Taylor / Twitter

Getraind en bijgepraat door eigentijdse kleinkinderen weet de Queen precies wat een selfie is en schrikt niet terug om eens lekker te photobomben. Hier nemen Australische hockeymeisjes Jayde Taylor en Brooke Peris een selfie tijdens de Commonwealth Games in 2014. Elizabeth II, compleet met veren hoed, wist precies waar ze mee bezig waren en besloot hen de ussie van hun leven te bezorgen. Funny! 

Ze is een stiekeme vliegtuigspotter

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Hilarisch is Elizabeths kennis van vliegtuigen. Windsor is zo’n beetje het Zwanenburg van Engeland, dus als de Queen op Windsor Castle een lunch geeft, moeten gasten nog wel eens moeite doen om over het geluid van startende en landende vliegtuigen heen te komen. Liz kijkt dan minzaam rond en zegt “Boeing 747” of “Airbus” en heeft het altijd goed. Hier bezoekt ze met hertogin Kate een sportevent in Nottingham waar ze ook getuigde van enorm talent voor Triviant door vlot antwoord te geven op de vragen van een jongeman over het Engelse nationale elftal (dat op dat moment niet best speelde en dat wist de Queen óók).

Ze heeft zelfspot

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Hoe plichtsgetrouw ze ook is, de Queen kan ook met humor kijken naar haar taken. En vindt stiekem een mal ijshockeyshirt krijgen – cadeautje tijdens een staatsbezoek aan Canada – veel leuker als het zoveelste gouden beleefdheidsprul. Ook kun je haar geen groter plezier doen dan iets originelers te verzinnen dan een lint door te knippen of aan een touw te trekken om iets te onthullen. Ze drukt veel liever op een knop om iets te laten ontvlammen of geeft eens lekker een lel op een gong of trommel, zoals hieronder in 1972, naast Keniaanse president Jomo Kenyatta. Even off-topic: wat was prins Philip (links) een lekker ding! Niet alleen humor, maar ook nog smaak: long may you reign, Your Madge.

© William Lovelace / Getty Images © William Lovelace / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook