Prins Laurent in vrije val

Prins Laurent in vrije val, en wéér gaat het over geld. De jongere broer van koning Filip heeft voor duizenden euro’s aa...

Lees ook

Prins Laurent in vrije val, en wéér gaat het over geld. De jongere broer van koning Filip heeft voor duizenden euro’s aan privékosten gedeclareerd bij het indienen van zijn jaarverslag over de toelage die hij van de Belgische staat krijgt, zo meldt Het Nieuwsblad. De prins zou onder meer boodschappen, een skireis en schoolkosten voor zijn kinderen hebben gedeclareerd als beroepskosten. As you do. De prins krijg jaarlijks dik 300.000 euro. Een deel is loon, de rest is bedoeld om beroepskosten te dekken. Met dat tweede deel neemt Laurent het niet zo nauw. Het Rekenhof in België heeft een ‘vernietigend’ rapport opgesteld over de declaraties.

Onbegrepen of verwende prins?

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Het is “een explosief dossier”, stellen politieke bronnen van Het Nieuwsblad. De krant baseert zich op bronnen rond de Belgische regering. Het was voor het eerst dat leden van de Belgische koninklijke familie een jaarverslag moesten indienen om hun dotatie (toelage) te rechtvaardigen. Met andere woorden: om aan te tonen dat ze echt werkten voor hun geld. Laurent zou dat ‘een vernedering’ vinden omdat hij in zijn ogen heel hard werkt.

Het is niet de eerste keer

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Laurent komt al jaren in het nieuws om zijn controversiële gedrag en is het type dat ‘extra zorg’ nodig heeft. Hij houdt van snelle auto’s én te hard rijden en moest zijn rijbewijs al eens inleveren. In de omgang met de pers vertoont hij nogal eens sterallures en hij zou zijn huis hebben laten renoveren op kosten van de marine. Wat toch creatief boekhouden met een hoog Groene Draeck-gehalte is. Wat hem ook overkomt, hij kruipt onmiddellijk in de slachtofferrol. Dieptepuntje was toen hij In 2006 probeerde de babyfoto’s van zijn pasgeboren tweeling aan een roddelblad te verkopen.

Mijn vader heeft me jarenlang gesaboteerd

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Volgens Laurent zijn de geldproblemen allemaal niet zijn schuld en wordt hij gewoon tegengewerkt. Hij legt de oorzaak van zijn financiële ellende bij zijn vader. “Jarenlang heeft hij me gesaboteerd,” zegt hij in La Libre. “Voortdurend valt men mij lastig om eigen projecten te vinden. Voilà. Dat is wat ik nu doe. Mijn hele leven heeft men mij tegengewerkt in mijn activiteiten. Wie? Mijn familie, mijn vader en diens entourage indertijd. Ik onderging dat. Maar het is uiterst moeilijk werken in zo’n sfeer.” Op de foto: de prins, uiteraard met zonnebril, met zijn tegenwerkende familie in 2003.

Sombere toekomst voor de prins

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Feit is dat koning Albert zijn jongste zoon in 2011 voor de tweede (!) keer uit het paleis verbande vanwege een omstreden reis naar de Congo. Uitgerekend koning Filip zorgde ervoor dat zijn broer niet langer persona non grata was en eerherstel kreeg. Het declaratiegedrag van Laurent maakt het echter moeilijk om hem binnenboord te houden. Filip kan haast niet anders dan afstand nemen of à la koning Filipe van Spanje harde actie ondernemen tegenover zijn omstreden familielid. En dat heeft dan ook gevolgen voor Laurents vrouw prinses Claire, prins Aymerick, prinses Louise en prins Nicolas, hier gefotografeerd in 2012.

Laatste nieuws

Zie ook