Binnenkijken bij de Queen

Binnenkijken bij de Queen, altijd fijn. Hare Majesteit regeert records bij elkaar vanuit diverse kastelen, waarvan de Lo...

Lees ook

Binnenkijken bij de Queen, altijd fijn. Hare Majesteit regeert records bij elkaar vanuit diverse kastelen, waarvan de Londense residentie Buckingham Palace het administratieve hoofdkantoor is. Hier worden formele ontvangsten afgehandeld en werkt ze dagelijks plichtsgetrouw de Officiële Koffers door (zie foto). Ze woont er ook, maar het heeft niet helemaal haar hart. Zodra het kan, verkast ze naar het 900 jaar oude Windsor Castle, wat ze vooral gebruikt als haar ‘weekendhuis’. Balmoral is de zomerresidentie waar ze in augustus en september zit. En tenslotte is er dan nog Sandringham House, waar ze van kerst tot februari resideert.

Buckingham Palace: hoofdresidentie

© Mary McCartney / Royal Household © Mary McCartney / Royal Household

Staatsbezoeken, officiële ontvangsten, royal weddings: ze spelen zich allemaal af in de 775 kamers van Buckingham Palace. De Queen bewoont een enorm appartement aan de noordkant van het paleis, waar ze ook een kantoor (foto boven) heeft. Hieronder zit ze als prinses Elizabeth, op 19 juli 1946 aan haar bureau in een iets bescheidener kantoor in het paleis.

© Lisa Sheridan / Getty Images © Lisa Sheridan / Getty Images

Balmoral: Schotse zomers

© Royal Household © Royal Household

Koningin Elizabeth zit hierboven op 31 oktober 1972 in haar kantoor in kasteel Balmoral en werkt de staatsdossiers van Whitehall door. Iets wat ze 43 jaar laten nog altijd doet, in vrijwel dezelfde omgeving (zie hieronder). Zelfde stoel, bureau, tafeltje en mandje. De zwarte telefoon is een grijze geworden en ze heeft een nieuwe lamp, maar de foto op haar bureau (we gokken op een kiekje van haar geliefde vader George VI met haar als kind) staat er ook nog altijd. Sweet!  

© Royal Household © Royal Household

Windsor Castle: het weekendhuis

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Koningin Elizabeth II is hier in gesprek met John Key, de premier van Nieuw Zeeland, in haar ontvangstkamer op Windsor Castle. Deze residentie is in vergelijking met de andere het meest modern ingericht, maar laat het aan de Queen over om haar secretaire toch lekker vol te proppen met hebbedingen, kalenders en foto’s. Ook alom aanwezig: losse kleedjes om over te struikelen. Eveneens vaste prik: de zwarte handtas én de hond van dienst, in dit geval Dorgi Vulcan.

Sandringham: de winterresidentie

© Royal Household © Royal Household

Al sinds 1862 is Sandringham House in Norfolk de privéresidentie van vier generaties Windsors. Voor een kasteel heeft het, afgezien van de grote salons (zie hieronder), een vrij gemoedelijke sfeer en het ligt op een prachtig landgoed. De Queen ontvangt er de hele familie rond kerst en is naar verluidt ook altijd dolgelukkig als iedereen weer weg is, zodat ze kan bijkomen. Heel veel is er niet veranderd sinds ze in 1969 met Andrew en Edward tv zat te kijken. Een monarchie staat voor continuïteit, maar dat kan een majesteit ook nog te letterlijk nemen.

© Sandringham Estate © Sandringham Estate

Laatste nieuws

Zie ook