Kroonprinses Leonor wordt tien jaar

Kroonprinses Leonor wordt tien jaar en dat wordt gevierd in het Zarzuela Paleis, want deze mijlpaal is een dingetje onde...

Lees ook

Kroonprinses Leonor wordt tien jaar en dat wordt gevierd in het Zarzuela Paleis, want deze mijlpaal is een dingetje onder de Spaanse royals. Zo kreeg prinses Cristina op haar tiende haar eerste tiara en ging koning Felipe op zijn tiende voor het eerst mee op jacht met zijn vader. Niet bekend is wat Leonor te wachten staat, maar behalve een feestje zal er minimaal een kroonjuweel bij komen kijken. Niet dat ze daar iets mee kan, want traditioneel wordt officiële bling pas vanaf zestien jaar gedragen. Maar het zegt wel iets over haar status als kroonprinses en aanstaande koningin. Daarom: 10 weetjes over de kersverse tienjarige.

Koningskind per keizersnee

Omdat de weeën niet echt lekker doorzetten en toen nog prinses Letizia aan het einde van haar Latijn was, kwam Leonor per keizersnede ter wereld. Het paleis kondigde haar geboorte aan per sms, in 2005 het toppunt van hip voor Spanje, waar dit voorheen met het equivalent van bazuingeschal gebeurde. Moeder en dochter kraamden een week in het ziekenhuis, voor ze naar huis gingen.

 © Spaanse Koningshuis © Spaanse Koningshuis

Infanta of prinses Leonor?

In 2006 werd Leonor gedoopt in het Zarzuela Paleis, met water uit de rivier de Jordaan, net als haar vader in 1965. Het schijnt zelfs uit hetzelfde kruikje te zijn gekomen, de Spaanse royals zijn dol op tradities. Haar officiële naam is Leonor de Todos los Santos de Borbón Ortiz, in de praktijk is ze in Spanje infanta Leonor en in de rest van de wereld prinses Leonor.

© Pool / Getty Images © Pool / Getty Images

De eerste van vele Leonors

Leonor is de eerste in een reeks jonge royals met ongeveer dezelfde naam. Prinses Madeleine van Zwedens oudste dochter heet Leonore en ook de jongste dochter van prins Constantijn en Laurentien draagt deze naam. In het Belgische koninklijk gezin heet de jongste dochter Eléonore. De naam betekent ‘God is mijn licht’.

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Dol op haar zus Sofia

Leonor is een vrij rustig en flegmatiek meisje dat redelijk ontspannen met alle aandacht rond de royals omgaat. Ze maakt graag grapjes en is dol op haar twee jaar jongere zus, prinses Sofia (de foto is van 2009). Ze is ook een kind van deze tijd: toen ze vorig jaar voor het eerst op een postzegel verscheen, moest haar eerst even worden uitgelegd wat snail mail ook alweer is. Zelf is ze meer van de tablet.

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Eigen willetje en eigen smaak

De Spaanse kroonprinses mag dan een makkelijk kind zijn, één punt heeft ze al gemaakt: sinds haar zesde dragen Sofia en zij niet meer dezelfde kleren. Letizia vond dat schattig, Leonor liet weten dat ze op school ook al hetzelfde uniform droegen. Naar verluidt was Leonor zeer gedecideerd en niet op andere gedachten te brengen. Het was tot nu toe een van de weinige momenten dat haar moeder bakzeil haalde. We verheugen ons nu al op Leonors puberteit.

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Eerste werkbezoek zit er al op

In mei 2014 legde Leonor haar eerste officiële werkbezoek af, aan de San Javier luchtmachtbasis in Murcia. Eerder was ze ook al van de partij bij de Nationale Dag. Maar het grootste deel van het jaar mag ze gewoon kind zijn en leidt ze een redelijk normaal leven, buiten de spotlights. Het gezin woont niet in het paleis, maar in een villa op het terrein.

 © Spaanse Koningshuis © Spaanse Koningshuis

Niet bepaald familieziek

Heel veel contacten met de rest van de familie zijn er niet. Fraudeprinses tante Cristina woont tegenwoordig in Zwitserland met haar kinderen. En tante Elena maakt geen deel meer uit van het Spaanse koninklijk huis en houdt zich ook op andere vlakken afzijdig. Eigenlijk zien de neefjes en nichtjes elkaar alleen tijdens de traditionele zomervakantie op Palma de Mallorca. Op deze foto staat Leonor met de rest van haar generatie V.l.n.r. Froilan Marichalar, prinses Elena, Victoria, Juan, Irene, Pablo, koningin Sofia, Leonor, Miguel, Sofia en Letizia bij de Calanova Sailing School in 2013.

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Leonor gaat naar een privéschool

Sinds 2008 gaat de prinses naar de Santa María de los Rosales School in Aravaca, een privéschool even buiten Madrid, waar ook haar zusje op zit. De lat ligt er hoog: Leonor spreekt vloeiend Spaans en Engels, leert er Chinees. Op de foto haar eerste schooldag, in 2008. Dit jaar deed ze in een groter maatje van haar schooluniform haar eerste communie.

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Ze is de jongste kroonprinses

Op het moment dat haar vader koning werd – middernacht, 19 juni 2014 – promoveerde Leonor tot kroonprinses. Officieel is ze Prinses van Asturias, Girona en Viana, hertogin van Montblanc, gravin van Cervera en Lady van Balaguer. Ze is de jongste van het troonopvolgende stel, waartoe ook Amalia en Elisabeth behoren. Hier wuift Leonor (roze jurk) naast haar vader na zijn inhuldiging de mensenmassa toe. Ga er maar aan staan, op je 8ste. Gelukkig zijn er koninklijke opstapjes om over de balustrade te kunnen kijken.

© Pool / Getty Images © Pool / Getty Images

Ze helpt Spanje emanciperen

Stel dat Felipe en Letizia nog een zoon zouden krijgen, dan is Leonor de titel kroonprinses meteen kwijt, want Spanje leeft volgens de wet nog in de middeleeuwen, wat betreft troonopvolging. De koning en koningin lijken echter geen aanstalten te maken om nog meer kinderen te krijgen, zodat de kans groot is dat Leonor koningin wordt. En als ze dan wordt ingehuldigd, wordt ze de eerste regerende Spaanse koningin sinds Isabella II die van 1833 tot 1868 op de troon zat. Cool.

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Ze heeft nu al een eigen beeld

Leonor heeft haar eigen wassen beeld in het Museum de Cera in Madrid, wat er redelijk creepy uitziet. Ze staat er naast haar ouders en grootouders en wordt er hevig om geplaagd door zus Sofia, die dit lot tot nu toe bespaard is gebleven. De vlechtjes zijn weer wel heel authentiek gedaan, Letizia is dol op het kroontjeseffect. En Leonor blijkbaar ook. Fijne verjaardag, prinses!

Fotonoticias / Getty Images Fotonoticias / Getty Images

UPDATE
En wat kreeg de jarige jet? Iets waar elke 10-jarige van droomt: haar eigen koninklijke standaard en de allerhoogste Spaanse onderscheiding: de Kraag van de Orde van het Gulden Vlies. Dat is een ridderorde die bestaat sinds 1430. En nu maar hopen dat Leonor ook een doosje lipgloss heeft gekregen.

© Tesouras & Tiaras Twitter © Tesouras & Tiaras Twitter

Laatste nieuws

Zie ook