Kroonprinses Elisabeth is jarig

Kroonprinses Elisabeth is jarig, dus feestje in Brussel. De oudste dochter van koning Felip en koningin Mathilde is 14 j...

Lees ook

Kroonprinses Elisabeth is jarig, dus feestje in Brussel. De oudste dochter van koning Felip en koningin Mathilde is 14 jaar geworden. Hoe dat gevierd wordt is niet bekend, maar reken niet op een make-over party of een pretpark, want de Belgische royals geven graag een leermomentje cadeau. ‘Een bezoek aan een museum, een les van een professor of een lezing aan de kinderuniversiteit. Dat is vaak de manier waarop ons koningspaar hun kinderen trakteert als ze jarig zijn,’ aldus de Belgische zender VTM. Klinkt buitengewoon verantwoord. Laten we hopen dat er ook iets met nagellak, vriendinnen en een 1D-marathon gepland staat. Laten we even terugblikken op de aanstaande collega van Amalia.

2002 – Met haar trotse vader

België was in 2001 in de ban van het nieuwe prinsesje, net als haar vader. “Het is zeer goed dat het een meisje geworden is. Het is een echt vrouwtje”, aldus Filip die er in het ziekenhuis in operatiekleren bijstond alsof hij zelf de bevalling had gedaan. “Want het is de eerste echte troonopvolgster. Ik hoop dat ze ooit een goede koningin zal worden, maar toch in de eerste plaats een fijne vrouw.” Op deze foto met haar vader is ze net één.

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

2005 – Pittig prinsesje

Elisabeth werd genoemd naar de overgrootmoeder van prins Filip, koningin Elisabeth (1876-1965), de vrouw van koning Albert I. “Mijn overgrootmoeder koningin Elisabeth was een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft. Misschien kan ze een voorbeeld zijn”, zo verklaart Filip de naam van zijn oudste dochter. Naar verluidt zou Elisabeth een meisje met heel veel pit zijn. Op de foto staat ze met haar ouders, broertje Gabriel en babybroer Emmanuel, die duidelijk aan zijn wiegje toe is.

 

© Getty Images © Getty Images

2006 – Mee met de royals

Anders dan in Nederland met de Oranjes draait Elisabeth al sinds haar kleutertijd mee in het professionele leven van haar ouders. Als 4-jarige woonde ze het Te Deum in Brussel bij, op haar zevende huldigde ze per videoboodschap de Belgische zuidpoolbasis die naar haar genoemd is in met de woorden ‘lk wens u veel succes, je vous souhaite bonne chance‘ tegen de wetenschappers. Het is allemaal niet heel intensief, maar ze wende zo wel al jong aan camera’s en grote mensenmassa’s, én aan voorbeeldig stilzitten. Al hadden ze haar hier, tijdens de viering van de Nationale Dag in 2006, wel eens een kussentje of een opstapje kunnen geven.

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

2008 – Trotse grote zus

Elisabeth is een grote zus in de klassieke zin van het woord: bereid om te helpen, maar ook een beetje bazig. Het leidinggeven kan ze alvast goed oefenen op twee broers en een zusje. Van links naar rechts: prins Gabriel, prinses Eleonore in de armen van Mathilde, Elisabeth die de show steelt en prins Emmanuel op de schoot van Filip.

© Belgisch Koninklijk Huis © Belgisch Koninklijk Huis

2011 – Professionele prinses

In 2011 nam prinses Elisabeth een voorproefje op de ‘core business’ die haar later te wachten staat en opende het naar haar genoemde nieuwe kinderziekenhuis in Gent. “Ik ben heel blij dat ik vandaag mijn naam aan dit nieuwe kinderziekenhuis kan geven,” aldus de prinses. Het was het eerste officiële optreden, waarbij ze zelf de hoofdrol had en voor een negenjarige deed ze het geweldig. Elisabeth onthulde verder een gedenkplaat en bracht met haar ouders een bezoek aan drie patiëntjes en hun ouders. Amalia, take notice!

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

2015 – Hertogin van Brabant

De prinses promoveerde twee jaar geleden tot kroonprinses door de inhuldiging van haar vader als koning van België. Daarbij kreeg ze een nieuwe titel: hertogin van Brabant. Ze zit op het Sint-Jan Berchmanscollege te Brussel, volgt dansles en pianoles en krijgt extra lessen in Frans en Nederlands. Dit om tweetalig België op alle fronten te kunnen bedienen: ze is de eerste Belgische royal die accentloos Nederlands spreekt, ‘een unicum in de geschiedenis van ons vorstenhuis’ volgens Knack. Daarnaast wordt er extra gehamerd op Duits en zou ze – net als Leonor en Sofia van Spanje – Chinese les krijgen. Ze is bovendien intelligent en leverde thuis al schoolrapporten in met gemiddeld een 9,5.

© Dean Mouhtaropoulos / Getty Images © Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Sneller dan de security

Is er dan werkelijk niets baldadig aan Elisabeth te bekennen? Jawel: ze kan zich redelijk kritisch uitlaten over de kleding van haar moeder (en zo hoort dat ook als je een puber bent). En tijdens de wintersport – hier vorig jaar in Verbiers – probeert ze altijd sneller te skiën dan haar beveiligers. Ze heeft er nogal wat, sinds er in 2012 sprake was van ‘dreiging van ontvoering’. Dat gunnen we niemand, maar stiekem gunnen we Elisabeth wel die solomomentjes op een berg.

© Pool / Getty Images © Pool / Getty Images

Fijne verjaardag, prinses!

Laatste nieuws

Zie ook