Leuke facts & figures over Beauty and the beast

Wist je dat er een verborgen Mickey in het decor van 'Beauty and the beast' zit? Ja, heus waar. En zo zijn er vast meer...

Lees ook

Wist je dat er een verborgen Mickey in het decor van ‘Beauty and the beast’ zit? Ja, heus waar. En zo zijn er vast meer dingen die je nog niet wist over deze musical. De musical draait bijvoorbeeld al vanaf 1994. Maar wat is er nu allemaal nodig om zo’n sprookje als musical door te vertalen? Wat leuke facts & figures over Beauty and the beast.

‘Beauty and the beast’ is een traditioneel sprookje, voor het eerst gepubliceerd in Frankrijk, midden in de 18e eeuw. Het is een ’tijdenlang verhaald’ (en vertaald) verhaal over liefde en vriendschap, bij ons allen bekend. De Disney animatiefilm uit 1991 werd al bij het uitkomen een instant classic. Critici prezen Disney toen al met de muziek, ‘liedjes die zo op Broadway gezongen kunnen worden’. En nog steeds zingen we de liedjes van componist Alan Menken en wijlen tekstschrijver Howard Ashman mee. Niet voor niets kreeg de film een Oscar voor ‘Beste titelsong’ (wist je trouwens ook dat ‘Beauty and the beast’ de enige animatiefilm ooit is, die genomineerd is voor ‘Beste film’). Logisch dat de film naar Broadway gebracht werd (en nu ook naar het witte doek!

Beauty and the Beast 2015 musical

Hoe dat in zijn werk ging? Disney zette hier een creatief team op, dat de sterke punten uit de film moest versterken met de ervaring van live theater. Linda Woolverton had het sprookje al een keer aangepast voor Disney (in 1988 huurde Disney Richard Purdum in om ‘Beauty and the beast’ te maken, zijn eerste versie was alleen erg donker, dus Linda mocht het verder afmaken). Zij mocht dit nu ook doen voor de musicalversie. Wat inhield: paar scènes erbij en een paar nieuwe liedjes van Alan Menken en ervaren tekstschrijver Tim Rice. Het was meteen een swingend geheel, toen de musical op 18 april 1994 voor het eerst in het Palace Theatre gespeeld werd en uiteindelijk een van de langstlopende musicals in de geschiedenis van Broadway is.

Facts & figures Beauty and the beast musical

Wat facts & figures

  • Meer dan 35 miljoen mensen hebben Disney’s ‘Beauty and the beast’ de musical al gezien.
  • De musical wordt in 21 landen wereldwijd opgevoerd.
  • Is al meer dan 13 jaar op Broadway te zien.
  • ‘Beauty and the beast’ is de 8ste langstlopende musical ooit.
  • Wist je dat meer dan 3.300 mensen auditie gedaan hebben voor de Broadway doorvertaling?
  • Voor de musical zijn 6 nieuwe songs geschreven.
  • In de pub van Gaston kun je een verstopte Mickey spotten…
  • Er staan 36 mokken in de pub.
  • Er worden in totaal 81 pruiken gebruikt en 580 kostuums.
  • In de spiegel zitten 67 LED-lampjes.

We zijn benieuwd of jij Mickey kunt spotten in het decor! ‘Beauty and the beast’ draait vanaf 3 december in het AFAS Circustheater te Den Haag. Reserveer hier je tickets. 

Laatste nieuws

Zie ook