Gedoe over de Groene Draeck

Gedoe over de Groene Draeck en dan vooral de kosten ervan. De Lemsteraak werd in 1957 namens de Nederlandse bevolking ge...

Gedoe over de Groene Draeck en dan vooral de kosten ervan. De Lemsteraak werd in 1957 namens de Nederlandse bevolking geschonken aan prinses Beatrix. En nu zou je denken dat je de kosten van zo’n cadeautje niet bij de schenker in rekening brengt als je multimiljonair bent, maar dat doen de Oranjes dus wel. Het onderhoud wordt gedaan op de Marinewerf in Den Helder, afgaand op de onderhoudsstaten zeggen andere scheepsbouwers het voor de helft te kunnen doen. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws zocht uit dat er sinds 2010 zo’n 8 ton aan verspijkerd is. Daar heb je ook een leuk nieuw schip voor.

Zeer kostbaar onderhoud

Sail 2015 © Koninklijk Huis Sail 2015 © Koninklijk Huis

“We kennen de verhalen inmiddels wel,” zegt politiek verslaggever en zeiler Frits Wester in zijn column. “Wat mij wel blijft verbazen, is de vraag waarom het Koninklijk Huis, prinses Beatrix en koning Willem-Alexander dit gedoe maar over zichzelf blijven afroepen. Alles zelf betalen zou ze een hoop gedoe en gezeur besparen. Komende jaren wordt er jaarlijks 90.000 euro voor begroot. Ik ken veel mensen met een dergelijke, een vaak nog veel mooiere, Lemsteraak die dit bedrag aan jaarlijks onderhoud bij lange na niet kwijt zijn. Maar goed als geld geen rol speelt, is de sky de limit.”

Zo’n stichting willen we allemaal wel

Sail 2015 © Koninklijk Huis Sail 2015 © Koninklijk Huis

Het lijkt erop dat de Oranjes handig schuiven met dit bezit. Gratis gebruik, maar het schip is net als bijvoorbeeld de Gouden Koets, sieraden en servies ondergebracht in stichting Kroongoederen, die in dienst staat van de koninklijke waardigheid. Terwijl toch niet duidelijk is hoe noodzakelijk de Draeck is voor het uitoefenen van het beroep van de koning: het is vooral een plezierjacht.

Is de Draeck nu privé of niet?

Sail 2010 © S.J. de Waard / Wikimedia Commons Sail 2010 © S.J. de Waard / Wikimedia Commons

Terug naar Frits Wester: “Conclusie: als de Groene Draeck in die stichting zit, behoort het schip dus niet meer tot het privévermogen. Maar van wie is dat schip dan nu? Echt heldere antwoorden heb ik tot nu toe niet gekregen. Alleen teksten als ‘het ligt allemaal heel gevoelig’. Betrokkenen gooien de vragen het liefst over de schutting, naar een ander. Sommigen zeggen: “Frits, hij (Willem-Alexander) wil gewoon van dat schip af. Zodra zijn moeder er geen gebruik meer van wil of kan maken, wil hij dat ding kwijt. Daarom deze constructie.”

De uitgebreide column van Frits lees je hier.

 

Laatste nieuws