Prins Christian is 10 jaar

Prins Christian is 10 jaar geworden. Dat betekende gisteren slingers in Paleis Amaliënborg en kaarsjes op zijn favoriete...

Prins Christian is 10 jaar geworden. Dat betekende gisteren slingers in Paleis Amaliënborg en kaarsjes op zijn favoriete lekkernij: kersentaart. Uiteraard werd er getrakteerd op de openbare Tranegård school in Hellerup. En vroeg het om ‘een beetje stoer feestje’ zoals zijn moeder zegt, want als je tien bent, moet er minimaal iets met helmen en enige actie aan te pas komen. We hebben zomaar het gevoel dat het paintballen is geworden. Voor wie geen uitnodiging heeft gekregen hierbij een terugblik op de eerste tien jaar van deze potentiële hartenbreker. Enjoy!

Pas bij zijn doop kreeg hij een naam

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Naar Deens royal gebruik kreeg het prinsje pas officieel een naam tijdens zijn doop. Christian dus, wat niet echt een verrassing was, want in Denemarken heten koningen óf Frederik of Christian. En met kroonprins Frederik als vader, lag Christian dus enorm voor de hand.

1 jaar, eerste werkbezoek

© Patrick Riviere / Getty Images © Patrick Riviere / Getty Images

Als dreumes vergezelde Christian zijn ouders tijdens een bezoek aan Tasmanië, waar zijn moeder Mary oorspronkelijk vandaan komt. In Bonorong Park Wildlife Centre ontmoette hij zijn eerste koala en dat leek hem wel te bevallen. Hij had ook net gehoord dat hij een grote broer zou worden.

2 jaar, naar de peuterschool

© Kaspar Wenstrup / Getty Images © Kaspar Wenstrup / Getty Images

De Koningin Louise Kindergarten in Fredensborg kreeg in 2007 de eer de aanstaande koning wegwijs te maken in plakstiften, liedjes zingen en het kringgesprek. Christian blonk er uit in kleien, tekenen en poppenwagens gebruiken als vrachtwagens voor zijn bouwbedrijf naast de zandbak.

3 jaar, eerste staatsbezoek

© Gaye Gerard / Getty Images © Gaye Gerard / Getty Images

Hoewel koningin Margrethe het wat overdreven vond, namen Frederik en Mary Christian en zijn inmiddels geboren zus Isabella gewoon mee naar Australië. Daar hernieuwde hij zijn kennismaking met koala’s, hing lekker tegen zijn moeder aan en zei giechelend ‘Giddaye, mate’ tegen de fotografen.

4 jaar en er klaar mee

© Thorsten Overgaard / Getty Images © Thorsten Overgaard / Getty Images

In Tonder woonde Christian met zijn familie de doop van neef Henrik bij. Het kon hem maar matig boeien en hij meldde in de kerkbanken aan zijn ouders dat hij zijn kleren ‘ontzettend stom’ vond. Hij kon dan ook niet wachten om zijn normale speelkleren weer aan te trekken.

5 jaar & een gênant pakje

© Thorsten Laursen / Getty Images © Thorsten Laursen / Getty Images

Qua stijl was hij dan ook niet verrukt van het matrozenpakje dat hij in 2010 moest dragen als bruidsjonker tijdens het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden. Ooit zullen drie majesteiten snikkend van het lachen terugkijken op deze foto. Naast Christian staan prinses Ingrid-Alexandra van Noorwegen en rechts kroonprinses Catherina-Amalia der Nederlanden. Cute!

6 jaar en een grote broer

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

In 2011 kreeg Christian er nog een broertje en een zusje bij: Josephine en Vincent. Na eindeloze discussies verdween de korte broek en zat de jongeman strak in het pak, waarvan de broek duidelijk op de groei is gekocht. Naast hem Isabella, zijn partner in crime tijdens het klimmen op Deens koninklijk antiek.

© Franne Voight / Danish Monarchy © Franne Voight / Danish Monarchy

7 jaar en al een beetje vorstelijk

© HRH Crown Princess Mary of Denmark © HRH Crown Princess Mary of Denmark

Rond zijn zevende verjaardag begon Christian steeds meer te begrijpen van zijn familie en de rol van zijn oma koningin Margrethe. En dat hij ooit aan de beurt zou zijn, na zijn vader. “Het veranderde niets en tegelijk veranderde het alles,” zegt Frederik. “Ik ben nog altijd trots en verbaasd over hoe hij het op zijn manier liet bezinken. Hij pakte het beter op dan ik destijds.”

8 jaar en een ‘echte jongen’

© HRH Crown Princess Mary of Denmark © HRH Crown Princess Mary of Denmark

Goede schoolprestaties, heel sportief, veel vriendjes – Christian is op zijn achtste een jongetje waar zijn ouders weinig zorgen over hebben. Het enige puntje is dat hij meiden in het algemeen en zus Isabella in het bijzonder erg stom vindt. En op zich komt met lego gooien niet zo hard aan, maar wel als je met een hele ton gaat gooien…

9 jaar, al bijna groot

© Tim Riediger / Getty Images © Tim Riediger / Getty Images

Christians veranderende relatie met zijn zus is goed te zien tijdens het jaarlijkse fotomoment. Hij trekt veel meer naar zijn grote neef Nikolai en is van zijn korte-broeken-weerzin af. Na het fotomoment ging hij voetballen met de ‘groten’ in de tuin van Paleis Grasten

10 jaar: boys will be boys

© Harold Cunningham / Getty Images © Harold Cunningham / Getty Images

In gezelschap van zijn jongere broer en grootste fan prins Vincent – hij doet alles na wat Christian doet – maakte Christian eerder dit jaar Verbiers onveilig. Deze sleeën zien er nog heel zoet uit, maar hun echte partytrick is als gekken langs de beveiliging skiën waarbij ze ijselijke kreten slaken. En zo hoort dat, als je tien bent. Van harte, Koninklijke Hoogheid!

© Danish Monarchy © Danish Monarchy

Laatste nieuws