Koninklijke kussen

Koninklijke kussen, altijd fijn. De smakkerd op de foto is van precies drie jaar geleden, toen prins Guillaume van Luxem...

Lees ook

Koninklijke kussen, altijd fijn. De smakkerd op de foto is van precies drie jaar geleden, toen prins Guillaume van Luxemburg trouwde met gravin Stéphanie de Lannoy. Vooral voor de bruid was het een emotionele dag. Twee maanden eerder was haar moeder Alix overleden aan een hersenbloeding. Als eerbetoon droeg ze haar moeders verlovingsring aan haar linkerhand en haar eigen aan haar rechterhand. Verder was het een echte royal wedding. De bruid droeg Elie Saab, elke zichzelf respecterende Euroyal was uitgerukt en Máxima stal de show met fazantenveren. Hoogtepunt was uiteraard De Kus, tegenwoordig traditie. En daarom zetten we de leukste even voor je op een rij. Genieten!

België: Claire maakt er het beste van

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Prins Laurent van België trouwde in 2003 met Claire Cooms. De kus had plaats op het balkon van het stadhuis van Brussel en Laurent leek er niet bijster enthousiast over. Later op de dag was er nog een balkonmoment bij het paleis in Laken, maar daar was de romantische koek blijkbaar al op en hield het paar het bij een wuifje voor ze weer naar binnen gingen. Ondanks het feit dat de vonken er niet echt afvlogen hebben Laurent en Claire toch drie kinderen gekregen: prinses Louise (11) en tweeling Nicolas en Aymeric (9).

Bhutan: zuinig zoentje voor de burgers

© Paula Bronstein / Getty Images © Paula Bronstein / Getty Images

Maak kennis met koninklijk setje koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck en koningin Ashi Jetsun Pema van Bhutan. Deze wat zuinige zoen had plaats tegenover duizenden wildenthousiaste burgers in 2011, in Thimphu, Bhutan. Misschien dat het gelukkige stel uitgeput was: het was al de derde bruiloftsdag, met veel zingen en dansen. De 5de Drakenkoning van de Wangchuck familie liet het begin van de hindoe ceremonie door astrologen bepalen, om onder een gelukkig gesternte het huwelijk in te gaan. As you do.

Luxemburg: Claire kon niet wachten

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Prins Felix van Luxemburg trouwde in met Claire Lademacher in de 13de eeuwse basiliek van Sainte Marie-Madeleine in Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. De bruid droeg Elie Saab, het stel glom van verliefdheid, zoende al bij het uitgaan van de kerk en had geen enkele moeite met De Zoen daarna. Felix verklapte later dat ze er speciaal op hadden geoefend en stak bij het naar buiten komen zijn hand op in een overwinningsgebaar, alsof hij de buit toch maar mooi binnen had. Felix en Claire hebben een dochter: prinses Amalia (1).

 Denemarken: prins Softie is blij

© Ian Waldi / Getty Images © Ian Waldi / Getty Images

Prins Frederik van Denemarken en Mary Donaldson trouwden in 2004. De bruid had alles onder controle in haar Uffe Frank japon met antieke koninklijke sluier, de prins schoot voor het oog van de wereld ontroerend vol toen hij haar zag. Elf jaar en vier kinderen later zoenen ze nog precies zo. En meer dan andere koninklijke setjes gaan ze vaak samen op werkbezoek, puur omdat ze elkaar nog altijd zo leuk vinden.

 Monaco: beleefdheidskusje

© Gareth Cattermole / Getty Images © Gareth Cattermole / Getty Images

De koelvriescombinatie van Monaco trouwde in 2011 in het Prinselijk Paleis. In de aanloop naar de grote dag gonsde het van de geruchten. De bruid zou op de vlucht zijn geslagen toen er alweer roddels over een buitenechtelijk kind waren (prins Albert heeft er twee: Jazmin en Alexandre), maar op het vliegveld van Nice zijn tegengehouden. Op de dag zelf was prinses Charlene emotioneel waar de prins zich zichtbaar aan ergerde. Het hielp niet dat hij een hele reeks ex’en had uitgenodigd voor de bruiloft. Geen wonder dat de romantiek er hier niet vanaf spat. Sinds ze samen de Mini-Monaco’s hebben, lijkt het wat beter te gaan met het stel.

Griekenland: zwoele zomerzoen

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Het was warm, ze hadden er al dagen feesten opzitten en de bruidegom plakte een beetje van de pommade. Dus is het begrijpelijk dat prins Nikolaos van Griekenland en zijn bruid Tatiana Blatnik zich niet in een hartstochtelijke omhelzing storten. In plaats daarvan hielden ze het kuis, ook om de make-up van de bruid niet te ruïneren. Later op het feest maakte het stel het overigens helemaal goed, daar viel gewoon niet meer tegenop te lippenstiften.

Engeland: bijna de slappe lach

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Voor kersverse hertogin Kate en prins William was De Kus het moment dat het officiële deel erop zat. Te zien is hoe ze allebei moeten lachen, niet alleen om het gejuich van de mensenmassa voor Buckingham Palace, maar ook omdat niet één rampscenario is uitgekomen. William is niet gestruikeld. Kate is niet hysterisch gaan niezen van de paarden of wagenziek geworden in de koets. En ze hebben allebei op het juiste moment ‘I do’ gezegd. Voor twee mensen die elkaar graag mogen plagen was dit duidelijk een inside momentje waar ze het uitgebreid over hadden gehad.

Nederland: 5 x is scheepsrecht

© Sion Touhig  / Getty Images © Sion Touhig / Getty Images

Wat ons betreft toch wel de royal kus-der-kussen. Op 02-02-2002 trouwde kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Hoewel niemand eraan twijfelde dat ze dol op elkaar waren, ging er veel gedoe aan het huwelijk vooraf. Op de dag zelf was het echter louter feest en toonde Máxima nog eens extra haar liefde voor haar prins met vijf dikke pakkerds. De prins deed voor zijn doen zwierig mee, de kus haalde wereldwijd de voorpagina’s. En daarmee wint dít Team Oranje in ieder geval wel. Há!

Laatste nieuws

Zie ook