Binnenkijken in het koninklijk kantoor

Binnenkijken in het koninklijk kantoor onthult een hoop over de majesteit in kwestie. Het is natuurlijk allemaal reuze g...

Binnenkijken in het koninklijk kantoor onthult een hoop over de majesteit in kwestie. Het is natuurlijk allemaal reuze gestyled – we kunnen ons niet voorstellen dat koning Willem-Alexander dagelijks even de Grondwet nodig heeft – maar het is toch smullen. Het zou oergeestig zijn als het ding links een enorme rekenmachine was om de kosten van al zijn verbouwingen uit te rekenen, maar we vermoeden dat het een telefoon is. Verder op zijn werkplek in Noordeinde een tablet, familiekiekjes van zijn nearest & dearest, een old school inktpot (mogen officiële documenten niet met een balpen worden getekend?) en verrukkelijk burgerlijke postbakjes. Zo zien we dat graag!

Meubilair is nog nét niet retro-cool

© Koninklijk Huis / RVD © Koninklijk Huis / RVD

Ook dit overleg met premier Rutte is zo spontaan als een staatsbezoek, maar toch: tablet bij de hand,  klok aan de andere kant en aan het schaaltje te zien desgewenst meer dan één koekje bij de koffie. Hoewel er al veel gedoe is geweest over de overload aan royal verbouwingen snappen we helemaal dat dit kantoor een opknapbeurt nodig heeft. Een béétje achenebbisj is het wel, want de koning doet het hier nog met de jaren tachtig spullen van zijn moeder, inclusief lichtzuilen die in discotheek IT niet hadden misstaan (zie ook hieronder). Wie met haviksogen naar het bureau van Beatrix in 2008 kijkt, ziet daar geen computer, maar wel een asbak (há, betrapt!). Om het wakend oog van Willem van Oranje kan niemand heen, maar no pressure, hoor, Majesteit.

Zo regeerde koningin Beatrix

© Koninklijk Huis / RVD 2008 © Koninklijk Huis / RVD

Spaanse koning is een rommelkont

© Royal Household Spain © Royal Household Spain

Ook koning Felipe van Spanje wordt in de gaten gehouden door een stamvader, al kijkt deze aanzienlijk olijker dan onze Vader des Vaderlands. Felipe trok net als Willem-Alexander in het kantoor van zijn voorganger, zonder er heel veel aan te veranderen. Het interieur is ultraklassiek, compleet met traditionele fauteuils en kleedjes om over te struikelen (geen wonder dat koning Juan Carlos vrijwel permanent met een gebroken heup rondliep!). Wel weer leuk: Felipe heeft achter zijn bureau een eigen rommelhoek. En erop een niet al te trendy laptop (zie hieronder) en een enorme batterij aan pennen om iets mee te tekenen. O ja, en een stofnest aan vlaggen in een toch al vol kantoor. Het moet je smaak zijn…

Koning Felipe verzamelt pennen!

© Royal Household Spain © Royal Household Spain

Gezocht: koninklijke Black & Decker

© Koninklijk Huis België © Koninklijk Huis België

Smelt! Hier nog prins Filip van België, in overduidelijk een zeer belangrijke staatskundige discussie met zijn dochtertje Elisabeth. Vermoedelijk heeft hij nu hij koning is een andere werkplek en dat is misschien maar beter ook, want deze ruimte lijkt ons enorm te galmen. En was er nu in het hele paleis van Laken niet één koninklijke boor te vinden om al die gezellige foto’s eens even op te hangen?

Altijd leuk, Schots geruit tapijt

© Royal Household © Royal Household

De Queen tenslotte, regeert een groot deel van het jaar vanuit haar kantoor in Balmoral. Waar de dienstmeisjes die stofdienst hebben vast wenend aan de slag gaan, want het is er lekker Victoriaans vol. Fascinerend is de huistelefoon uit 1642 jaren tachtig, de knuffelcorgi en de plaatsing van de tv: vermoedelijk was er geen vrije plek op de muur meer vrij. Ook fascinerend: de vele stapeltjes met zaken waar Hare Majesteit blijkbaar nog niet aan toe is gekomen. Het is waarschijnlijk de enige manier om de langst regerende monarch van je land te worden: je gewoon niet gek laten maken. Rule Brittania, Ma’am!

Laatste nieuws