Koningin Margrethe rookt gewoon door

Koningin Margrethe rookt gewoon door. 'Stoptober' is blijkbaar niet aan haar besteed, Queen Asbak paft al sinds haar tie...

Lees ook

Koningin Margrethe rookt gewoon door. ‘Stoptober’ is blijkbaar niet aan haar besteed, Queen Asbak paft al sinds haar tienertijd, toen ze Gauloises ontdekte. En dus ook tijdens officiële momenten, zoals luisteren naar het orkest van de wacht bij Paleis Graasten (hierboven). Maar eveneens tijdens werkbezoeken, galadiners en toespraken. Toen een Belgische professor zei dat in Denemarken de helft* meer mensen een rokersdood sterft door haar voorbeeld, wuifde ze dat laconiek weg. Tijdens een persconferentie, waarbij ze twee sigaretten rookte, noemde ze het “een sensationele claim om iets te publiceren wat de meesten van ons al weten: veel Deense vrouwen roken.”

Beschermheilige der rokers

© onbekend © onbekend

Margrethe’s liefde voor sigaretten is zo groot dat ze in 2002 nog net niet in de rouw ging toen haar favoriete merk niet meer in Denemarken mocht worden verkocht. Ze draaide voorheen op extra sterke Karelia zonder filters, waarvan het nicotine en teergehalte de Europese normen zwaar oversteeg. Ze werden speciaal voor de koningin uit Griekenland geïmporteerd. Light is niet aan haar besteed, het moeten minimaal Turkse of Egyptische sigaretten zijn. Gezien de vele privé-connecties met Griekse royals, komen de Karelia’s nu vermoedelijk onderhands het paleis in. Wel in grote hoeveelheden, want de koningin inhaleert er 60+ per dag weg.

Net zo doorrookt als haar moeder

© Anthony Harvey / Getty Images © Anthony Harvey / Getty Images

In de familie zijn de meningen verdeeld. Prins Joachim rookt naar verluidt nog altijd, prinsen Frederik en Henrik zijn gestopt. Al ligt de laatste er niet wakker van dat zijn vrouw kettingrokend door het leven gaat: “We moeten niet onder indruk zijn van of ons laten beïnvloeden door politieke correctheid,” zegt hij. “Laat mensen doodgaan aan roken als ze dat willen, het zijn hun eigen zaken. De moeder van de koningin, Ingrid, rookte meer dan haar dochter en is negentig geworden.” Margrethe heeft overigens ook net zulke gele tanden als Ingrid had.

Ze paft ook bij de kleinkinderen

© Luca Teuchmann / Getty Images © Luca Teuchmann / Getty Images

Een barstje in de toegeeflijkheid van de Denen ten overstaande van hun geliefde en eigenwijze koningin ontstond toen ze opgewekt doorpafte tijdens een werkbezoek aan de astmatische (!) bewoners van een bejaardentehuis. En ook deze zomer was er kritiek, toen Margrethe tijdens het jaarlijkse fotomoment rookte, in het bijzijn van haar kleinkinderen. Ook die legde ze overigens naast zich neer: het was háár tuin en wie er last van had, kon een stapje opzij doen. “De Deense koningin heeft haar eigen speciale lakei die achter haar aanloopt met een asbak,” aldus royaltywatcher Hagge Geigert. “Ze rookt overal.” En is niet van plan te stoppen, gezien deze quotes:

Hoe ik met mijn rookprobleem omga? Ik heb geen probleem

© Bild.de © Bild.de

Ik ben geen rolmodel, voor niemand

© Getty Images © Getty Images

Als er een asbak is, dan rook ik

© Getty Images © Getty Images

*The Lancet, 2001

Laatste nieuws

Zie ook