17 dingen die je niet wist over Beauty and the beast

Oeps. In de nieuwe Beau Monde staat per ongeluk de verkeerde 'Beauty and the beast' website vermeld voor een gratis upgr...

Oeps. In de nieuwe Beau Monde staat per ongeluk de verkeerde ‘Beauty and the beast’ website vermeld voor een gratis upgrade voor deze hartveroverende Disney-musical. Ach, dat is vast niet het enige wat je nog niet wist over deze Disney-topper… Dacht jij als Disney fan alles te weten? Think again. Dit zijn 17 dingen die je nog niet wist over Beauty and the Beast.

1. Disney’s Beauty and the beast

Walt Disney probeerde het verhaal van ‘Beauty and the beast’ al in de jaren ’30 te animeren. Zijn tekenaars vonden dat toen te lastig. Het zou nog tot 1991 duren voordat we de Disney-versie van Belle en het beest in de bios (en toen nog op video) konden bekijken.

Beauty and the Beast - Walt Disney © Topical Press Agency/Getty Images

2. Broadway Musical

‘Beauty and the beast’ werd al vrij snel ook als musical uitgebracht. In 1993 waren de eerste try-outs in Houston en vanaf 1994 is het ’tijden lang verhaald’ op Broadway.

3. Beauty and the beast naar Nederland

In 2005 werd ‘Beauty and the beast’ voor het eerst in Nederland opgevoerd, met o.a. Chantal Janzen als Belle, musical legende Stanley Burleson als het beest en Carlo Boszhard als Lumière.

4. Kopje

Ralf Mackenbach was toen trouwens een van de kinderen die kopje mocht spelen.

5. Een mens weer te zijn

Het lied ‘Een mens weer te zijn’ zat oorspronkelijk niet in de Disney-film. Het liedje werd het eerst op Broadway aan de musical toegevoegd en dat was zo’n succes, dat we het in 2002 toch in de re-release van de Disney-film opgenomen werd.

6. ‘Beauty and the beast’ is een traditioneel volksverhaal.

De oorsprong, althans de eerst gepubliceerde versie was van Madama Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Samen met andere sprookjes werd ‘La Belle et la Bête’ in 1740 uitgegeven in La Jeune américaine et les contes marins. De eerste Engelse vertaling verscheen in 1757. En alhoewel Walt Disney al eerder het idee kreeg met dit sprookje wat te doen, raakte hij pas echt geïnspireerd door de film van Jean Cocteau uit 1946.

Beauty and the Beast filmposters uit 1936

7. Eerste ‘Beauty and the beast’ animatie

In 1988 huurde Disney Richard Purdum in om ‘Beauty and the beast’ te maken. Zijn eerste versie was erg donker, en speelde zich af in een 18de eeuws Frankrijk. Kijk maar:

8. Poging 2

Dit was Disney iets te duister en Linda Woolverton mocht het script herschrijven. The rest is history…

9. Katharine Hepburn

Wist je dat het personage Jo March, gespeeld door Katharine Hepburn, in de film ‘Little Women’ uit 1933 voor de Disney-inspiratie voor Belle zorgde? Linda Woolverton wilde Belle als een sterk onafhankelijk personage neerzetten. Zo is Belle bijvoorbeeld het enige personage dat blauw draagt in het dorp. Een symbool dat zij anders is dan de rest.

10. Julie Andrews

Fun fact: Disney wilde Julie Andrews als stem voor Mevrouw Pot. Het werd uiteindelijk Angela Lansbury… Net zo leuk!

11. Kopje

Kopje had eerst maar heel weinig tekst. Maar men werd zo dol op dit personage, dat de rol al snel groter werd.

12. Kom erbij!

Het liedje ‘Kom erbij’ zou oorspronkelijk gezongen worden door Maurice in plaats van Belle. Het is herschreven omdat Disney het liedje zo leuk vond, dat het bedrijf liever had dat het gezongen werd door een personage als Belle.

13. Pendule

Beauty and the Beast pendule vs john cleese © Dave Hogan/Getty Images

Voor het personage Pendule had Disney eigenlijk John Cleese in gedachte.

14. Adam

De naam van de prins is eigenlijk Adam, maar dat wordt nooit ergens genoemd, noch in de film, noch in de musical.

15. Het kasteel

De beelden op het kasteel van het beest zijn afgeleid van eerste schetsen van het beest…

16. Cultureel erfgoed

‘Beauty and the beast’ was niet alleen de film één van de films die het meeste opbracht in 1991, maar was ook nog eens de eerste animatie film ooit die genomineerd werd voor een Oscar. Niet voor niets dat de film in 2002 toegevoegd werd aan het Nationale Film Register.

17. Gratis upgrade dus kom erbij!

En jij kunt ‘Beauty and the beast’ vanaf 3 december van dichtbij meemaken in het AFAS Circustheater Den Haag. Met in de hoofdrol musicalsterren als Anouk Maas (Belle), Edwin Jonker (Beest), Freek Bartels (Gaston), Tony Neef (Lumière) en Loeki Knol (Mevrouw Pot).

Reserveer nu vast je kaarten via de Beau Monde Musical Club en krijg een gratis upgrade. Kom erbij! Reserveer nu.

En, zien we jou straks in het AFAS Circustheater? Meer info over de ‘Beauty and the beast’ musical vind je hier.

Laatste nieuws